A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szakítva a hagyományokkal: aszúk, koktélban!

Új szerepben az örök klasszikus

2018-05-20 | Vinoport


Szakítva a hagyományokkal: aszúk, koktélban!

A „királyok bora”, amely „nem hiányozhat az ünnepi asztalról” – leggyakrabban ez a két gondolat kerül elő, ha a tokaji aszúkról van szó. Mi most szakítunk a hagyományokkal: kiragadjuk az aszút komolykodó közegéből és megmutatjuk, hogy nem csak desszertborként, különleges alkalmakkor kerülhet a poharunkba.


A tokaji aszú stílusa rengeteget változott az elmúlt 20-25 évben: részben a rövidebb hordós érlelésnek, részben pedig a 3 és 4 puttonyos aszú kategória kivezetésének köszönhetően a fogyasztók egységesebb – és magasabb – minőséggel, könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilággal találkozhatnak. A mély borostyán színű, a kortyban szárított-aszalt fügét, datolyát és nem kevés oxidált jegyet mutató, nehézkes „oldschool” borok helyét egyre inkább a világos aranyszínű, kajszis-citrusos-virágos illatú, feszes szerkezetű, kirobbanóan friss, újhullámos 5 és 6 puttonyos aszúk veszik át. Ezek a borok felülírhatják az aszúkhoz kapcsolódó, mára már jócskán túlhaladott sztereotípiákat és egészen új megközelítést kívánnak – és kínálnak.

 

Talán már nem újdonság, hogy az aszú nem csupán az étkezés végén, a desszert mellett – vagy helyett – kaphat szerepet, de és ellenállhatatlan párost alkot a kékpenészes sajtokkal, a libamájjal vagy a füstölt tokhallal, és végigkísérhet egy akár komplett menüsort is. Az ugyanakkor, hogy aszúval találkozzunk egy izgalmas koktélban, még szinte ismeretlen élmény. Ezt kínáljuk most több, akár otthon is könnyen elkészíthető változatban… 

 

Sárgadinnyés aszú cooler

 

Hozzávalók:

Az összetevőket pépesítsük turmixgépben, majd öntsük long drink pohárba.

 

Javasolt aszúk: a 2013-as évjárat üde, gyümölcsös tételei, például:

 

Aszúkoktél sós narancsszörppel

 

Hozzávalók:

A hozzávalókat bárkanállal elkeverjük; az italt szárított hibiszkuszvirággal díszítjük.

 

Javasolt aszúk: a narancsos aromákat szépen kiegészítik a diós-nugátos ízvilágú, érleltebb tételek. Például:


Tokaji Smash
Liam Davy, a Hawksmoor Guildhall mixerének ötlete alapján, egy kicsit továbbgondolva.

 

Hozzávalók:

Shakerben összerázzuk, long drink pohárban kínáljuk.

 

Javasolt aszúk: a trópusi ízvilággal harmonizáló, gyümölcsös, kajszibarackos jegyekben gazdag aszúkkal kísérletezzünk. Például:

 

Sweet November

 

Csatlós Máté kreációja, a Disznókő Pincészet és a Buddha-Bar Étterem által szervezett 2014-es koktélverseny győztes alkotása.


Hozzávalók:

Keverőpohárban elkészítjük, Champagne Saucer-ben (citromfű füsttel) kínáljuk, citromspirállal díszítve.

 

Javasolt aszúk: az eredeti receptben eszencia szerepel, így a magasabb maradékcukor-tartalmú hatputtonyos aszúk közül válasszunk. Például:


Címkék

aszú koktél

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!