Szakítva a hagyományokkal: aszúk, koktélban!
Új szerepben az örök klasszikus
2018-05-20 | VinoportA „királyok bora”, amely „nem hiányozhat az ünnepi asztalról” – leggyakrabban ez a két gondolat kerül elő, ha a tokaji aszúkról van szó. Mi most szakítunk a hagyományokkal: kiragadjuk az aszút komolykodó közegéből és megmutatjuk, hogy nem csak desszertborként, különleges alkalmakkor kerülhet a poharunkba.
A tokaji aszú stílusa rengeteget változott az elmúlt 20-25 évben: részben a rövidebb hordós érlelésnek, részben pedig a 3 és 4 puttonyos aszú kategória kivezetésének köszönhetően a fogyasztók egységesebb – és magasabb – minőséggel, könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilággal találkozhatnak. A mély borostyán színű, a kortyban szárított-aszalt fügét, datolyát és nem kevés oxidált jegyet mutató, nehézkes „oldschool” borok helyét egyre inkább a világos aranyszínű, kajszis-citrusos-virágos illatú, feszes szerkezetű, kirobbanóan friss, újhullámos 5 és 6 puttonyos aszúk veszik át. Ezek a borok felülírhatják az aszúkhoz kapcsolódó, mára már jócskán túlhaladott sztereotípiákat és egészen új megközelítést kívánnak – és kínálnak.
Talán már nem újdonság, hogy az aszú nem csupán az étkezés végén, a desszert mellett – vagy helyett – kaphat szerepet, de és ellenállhatatlan párost alkot a kékpenészes sajtokkal, a libamájjal vagy a füstölt tokhallal, és végigkísérhet egy akár komplett menüsort is. Az ugyanakkor, hogy aszúval találkozzunk egy izgalmas koktélban, még szinte ismeretlen élmény. Ezt kínáljuk most több, akár otthon is könnyen elkészíthető változatban…
Sárgadinnyés aszú cooler
Hozzávalók:
- 15 dkg sárgadinnye (csak a húsa, mag nélkül, felkockázva)
- 50 ml száraz tokaji sárgamuskotály
- 50 ml tokaji aszú
- ½ kávéskanál citromlé
- egy csipet friss, reszelt gyömbér
- jégkása
Az összetevőket pépesítsük turmixgépben, majd öntsük long drink pohárba.
Javasolt aszúk: a 2013-as évjárat üde, gyümölcsös tételei, például:
- Babits Pincészet, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013
- Chateau Cloche, Tokaji Aszú 2013
- Erzsébet Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Füleky, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013
- Grand Tokaj, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013
- Kern Bor és Pezsgőház, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014
- Paulay Borház, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Porgányi Pincészet, Aszú 5 puttonyos 2014
Aszúkoktél sós narancsszörppel
Hozzávalók:
- 50 ml Nêga Fulô Cachaca
- 15 ml idősebb tokaji aszú
- 20 ml házi készítésű sós narancsszörp (frissen facsart narancslé, cukor, só, citromsav, szalicil)
- 30 ml narancslé
- narancshéj permet
A hozzávalókat bárkanállal elkeverjük; az italt szárított hibiszkuszvirággal díszítjük.
Javasolt aszúk: a narancsos aromákat szépen kiegészítik a diós-nugátos ízvilágú, érleltebb tételek. Például:
- Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
- Disznókő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
- Heidrich Pince, 5 Puttonyos Aszú 2010
- Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
- Tokaj-Hétszőlő Birtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
- Tokaj-Oremus Pincészet, Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos 2009
Tokaji Smash
Liam Davy, a Hawksmoor Guildhall mixerének ötlete alapján, egy kicsit továbbgondolva.
Hozzávalók:
- 50 ml tokaji aszú
- 15 ml frissen facsart grapefruit juice
- 5 dkg friss ananász, pépesítve
- 15 ml Boudier apricot brandy
- jégkása
Shakerben összerázzuk, long drink pohárban kínáljuk.
Javasolt aszúk: a trópusi ízvilággal harmonizáló, gyümölcsös, kajszibarackos jegyekben gazdag aszúkkal kísérletezzünk. Például:
- Basilicus Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Espák Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 puttonyos Aszú Vintage 2013
- Himesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Pelle Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Péter Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Sweet November
Csatlós Máté kreációja, a Disznókő Pincészet és a Buddha-Bar Étterem által szervezett 2014-es koktélverseny győztes alkotása.
Hozzávalók:
- 50 ml Hayman’s Old Tom gin
- 20 ml Disznókő Tokaji Eszencia
- 3 öntet Bitter Truth Peach Bitters
- 2 öntet Angostura Aromatic Bitters
- 1 szál grillezett citromfű
Keverőpohárban elkészítjük, Champagne Saucer-ben (citromfű füsttel) kínáljuk, citromspirállal díszítve.
Javasolt aszúk: az eredeti receptben eszencia szerepel, így a magasabb maradékcukor-tartalmú hatputtonyos aszúk közül válasszunk. Például:
- Barta Pince, Öreg Király Dűlő Tokaji 6 puttonyos Aszú Válogatás
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011
- Disznókő, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002
- Grand Tokaj, Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013
- Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Holdvölgy Culture 2009
- Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Royal Tokaji Borászat, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
- Tokajicum Borház, Mandulás Aszú 6 Puttonyos 2013
- Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!