Szüreti kvíz
Szőlőszedés közben
2014-09-06 | Tóth AdriennA korai fajták szedésével lassan az összes hazai borvidéken elkezdődött a szüret. Persze a java még mindenhol hátravan, de akadnak pincék, ahol forr a rozé alapanyaga, és találhatunk már az üzletek polcain 2014-es hazai tételeket is. Annak érdekében, hogy minél jobban ráhangolódjunk a szüreti időszakra, összeállítottunk egy öt kérdésből álló kvízt.
Ki vagy mi a kacor?
A. A földesúr, aki robotmunka keretében szüreteltette szőlőjét.
B. A bogyózó régies elnevezése.
C. Régi magyar szőlőfajta.
D. Görbe kés, amely a szőlő levágására szolgált.
Mikor kerül túlérésbe a szőlő?
A. Amikor megáll a cukorbeáramlás folyamata.
B. Amikor a szőlő potenciális alkoholtartalma 15% fölé emelkedik.
C. Amikor a töppedés során a bogyók víztartalmuk 50%-át elveszítik.
D. Amikor megjelenik a botritisz a szőlőfürtökön.
Miért szüretelnek bizonyos borvidékeinken alkalmanként éjszaka?
A. Mert éjszaka nem támadnak a seregélyek.
B. Mert ilyenkor olcsóbb a munkaerő.
C. Mert ilyenkor alacsonyabb a gyümölcs hőmérséklete.
D. Mert nem akarják, hogy a szomszéd ellessen bizonyos szüreti fogásokat.
Mit jelent, ha egy szüretelőgép ütő-rázó rendszerű?
A. Olyan ültetvényeken használható, amelynek az az utolsó szürete, és ezt követően újratelepítésre kerül a terület.
B. A legfinomabb gépi szüretelési mód, amely az egész fürtöket sértetlenül szállítja a pincébe.
C. Az a gép, amely a kocsányról leválasztja a bogyót.
D. Automata gép, amelyet nem vezethet ember, mert nagy az áramütés valószínűsége az egyenetlen talajon.
Miből készül a verjus?
A. Zöld, éretlen szőlőből.
B. Biológiai érettséget elért szőlőből.
C. Túlérésben lévő szőlőből.
D. Botritizálódott, azaz aszúsodott szőlőből.
A megoldásokat a kép alatt találod.
Megoldások:
Ki vagy mi a kacor?
A helyes válasz a D: görbe kés, amely a szőlő levágására szolgált.
Mikor kerül túlérésbe a szőlő?
A helyes válasz az A: amikor megáll a cukorbeáramlás folyamata.
Miért szüretelnek bizonyos borvidékeinken alkalmanként éjszaka?
A helyes válasz a C: mert ilyenkor alacsonyabb a gyümölcs hőmérséklete.
Mit jelent, ha egy szüretelőgép ütő-rázó rendszerű?
A helyes válasz a C: az a gép, amely a kocsányról leválasztja a bogyót.
Miből készül a verjus?
A helyes válasz az A: zöld, éretlen szőlőből.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!