A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szüreti kvíz

Szőlőszedés közben

2014-09-06 | Tóth Adrienn


A korai fajták szedésével lassan az összes hazai borvidéken elkezdődött a szüret. Persze a java még mindenhol hátravan, de akadnak pincék, ahol forr a rozé alapanyaga, és találhatunk már az üzletek polcain 2014-es hazai tételeket is. Annak érdekében, hogy minél jobban ráhangolódjunk a szüreti időszakra, összeállítottunk egy öt kérdésből álló kvízt.


Ki vagy mi a kacor?

 

A. A földesúr, aki robotmunka keretében szüreteltette szőlőjét.
B. A bogyózó régies elnevezése.
C. Régi magyar szőlőfajta.
D. Görbe kés, amely a szőlő levágására szolgált.

 

Mikor kerül túlérésbe a szőlő?

 

A. Amikor megáll a cukorbeáramlás folyamata.
B. Amikor a szőlő potenciális alkoholtartalma 15% fölé emelkedik.
C. Amikor a töppedés során a bogyók víztartalmuk 50%-át elveszítik.
D. Amikor megjelenik a botritisz a szőlőfürtökön.

 

Miért szüretelnek bizonyos borvidékeinken alkalmanként éjszaka?

 

A. Mert éjszaka nem támadnak a seregélyek.
B. Mert ilyenkor olcsóbb a munkaerő.
C. Mert ilyenkor alacsonyabb a gyümölcs hőmérséklete.
D. Mert nem akarják, hogy a szomszéd ellessen bizonyos szüreti fogásokat.

 

Mit jelent, ha egy szüretelőgép ütő-rázó rendszerű?

 

A. Olyan ültetvényeken használható, amelynek az az utolsó szürete, és ezt követően újratelepítésre kerül a terület.
B. A legfinomabb gépi szüretelési mód, amely az egész fürtöket sértetlenül szállítja a pincébe.
C. Az a gép, amely a kocsányról leválasztja a bogyót.
D. Automata gép, amelyet nem vezethet ember, mert nagy az áramütés valószínűsége az egyenetlen talajon.

 

Miből készül a verjus?

 

A. Zöld, éretlen szőlőből.
B. Biológiai érettséget elért szőlőből.
C. Túlérésben lévő szőlőből.
D. Botritizálódott, azaz aszúsodott szőlőből.

 

A megoldásokat a kép alatt találod.

 

 

 

Szüreti kvíz

 

Megoldások:


Ki vagy mi a kacor?

 

A helyes válasz a D: görbe kés, amely a szőlő levágására szolgált.

 

Mikor kerül túlérésbe a szőlő?

 

A helyes válasz az A: amikor megáll a cukorbeáramlás folyamata.

 

Miért szüretelnek bizonyos borvidékeinken alkalmanként éjszaka?

 

A helyes válasz a C: mert ilyenkor alacsonyabb a gyümölcs hőmérséklete.


Mit jelent, ha egy szüretelőgép ütő-rázó rendszerű?

 

A helyes válasz a C: az a gép, amely a kocsányról leválasztja a bogyót.

 

Miből készül a verjus?

 

A helyes válasz az A: zöld, éretlen szőlőből.
 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!