A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a tölgyfahordóról

Tudj meg többet a borok bölcsőjéről!

2011-08-10 | Tóth Adrienn


Tíz tudnivaló a tölgyfahordóról

A borok erjesztését és érlelését régóta végzik tölgyfahordóban, sőt volt olyan időszak a történelem folyamán, amikor a szállítást is ebben oldották meg. Ezen a régi módszeren túl persze léteznek más megoldások is a borkészítésre, elég csak az acélból, betonból vagy műanyagból készített tartályokra gondolnunk. A tölgyfahordó ezek térnyerése ellenére máig megőrizte fontosságát, különösen a prémium szektorban. Most tíz információt gyűjtöttünk össze a borkészítés fontos eszközéről.


1. Mindig is voltak, és mindig is lesznek olyanok, akik más faanyagból készült hordóban érlelik boraikat. A történészek szerint biztos azonban, hogy immár két évezrede - a rómaiaknak hála - a tölgyfa az uralkodó alapanyag erre a célra.

2. A hordós érlelés manapság már nem kényszerpálya, épp az előbb soroltuk fel, hogy léteznek más megoldások is. Azok tehát, akik ezen eszköz mellett döntenek, tudatosan teszik ezt, mégpedig azért, mert a tölgyfahordó hatással van a benne időt töltő bor színére, illatára, ízére, tanninszerkezetére és textúrájára.

3. A hordóban található fenolok például a borral való érintkezés során vaníliára, teafűre emlékeztető édeskés jegyeket hozhatnak létre. Az itt zajló erjesztésből vagy érlelésből származó aromák sora azonban messze túlmutat ezeken, hiszen többek között ott a fahéj, a füst, a karamell, a kávé, a kókusz, a szegfűszeg vagy a vaj.

4. A hordó égetésének több fokozata is van. Minél erőteljesebb ez egy hordó esetében, annál több tannin, és agresszívabb, füstös, fás aroma kerül a borba.

5. A tölgyfahordó egyrészről oly módon van hatással a borra, hogy az a fa felső rétegével érintkezve illat- és ízanyagokat von ki belőle. Másrészt oxigén áteresztő képességével is hozzájárul a bor éréséhez, valamint kis mértékben párolgásához. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy megfelelő állapotú hordó esetében ennek foka minimális, így nem merülhet fel az oxidáció vagy a bor megromlásának veszélye.

Tíz tudnivaló a tölgyfahordóról

6. Minél kisebb egy hordó, a benne lévő egységnyi mennyiségű bor annál nagyobb felületen érintkezik vele, és így annál nagyobb hatást gyakorol rá. A különösen jól karbantartott, vastag dongákból készített hatalmas, német tölgyfahordókat olyan sokáig használják, hogy egy idő után a bennük lerakódó borkő védőrétegnek köszönhetően inkább funkcionálnak tartályként, mint hordóként.

7. A világ legismertebb hordótípusai: a Bordeaux-i, amely 225 literes és a burgundiai, amely 228. Itthon ugyancsak ismert az aszú érlelésre szolgáló Gönci hordó, amely 136 liter térfogatú.

8. A hordóméretek divatja változóban van, amíg tíz-tizenöt éve az új kisfahordós érlelés volt kedvelt, addig ma egyre több hazai borász vált nagyobb, ötszáz literes hordókra, legyen szó akár fehér- akár vörösborok készítéséről.

9. A hordó tulajdonságaira nagy hatást gyakorol a tölgyfafajta mellett az erdő is, ahonnan származik. Ezen két tényező szabja meg ugyanis, hogy milyen gyorsan és milyen nagyra növekszik a fa, ezáltal apróbbak, vagy inkább nagyobb lesz a szemcsemérete. A sűrűn elhelyezkedő, apró szemcséjű fa kevésbé ereszti át az oxigént.

10. A tölgyfahatást olcsóbb módszerekkel is lehet imitálni. Ott van a faforgácshoz hasonlító tölgyfachips vagy az ugyancsak az acéltartályba helyezhető tölgyfa lécek. Ezek az eszközök is arra irányulnak, hogy a fával való érintkezés által gazdagítsák a bort, azonban általában rövid idő alatt gyakorolnak extrém hatást, és a végeredmény így kevésbé integrálódik bele a borba.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!