A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj Oremus - Mandolás Furmint 2003

Furmintlegendák 2. rész

2013-02-09 | Tóth Adrienn


Tokaj Oremus - Mandolás Furmint 2003

Bacsó Andrással, a Tokaj Oremus borászával készített interjúnkban a száraz tokaji bor történelmi helyzetéről, majd a Mandolás készítésének koncepciójáról beszéltünk, megfogalmazva, hogy mit is várunk a nagy tokaji száraz bortól. Cikkünk mai részében felelevenítjük a 2003-as évjáratot, és megtudjuk miként lehetséges, hogy korábbi évjáratok Mandolás Furmintjai még mindig hozzáférhetőek a borkereskedésekben.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Eddig általánosságban a Mandolás koncepciójáról beszélgettünk. Mit lehet tudni konkrétan a 2003-as évjáratról?

2003 egy kitűnő év volt, tagja egy sornak, amelyet 2000 nyitott meg. 2000, 2003, 2007, 2009, 2011 és 2012 az utóbbi 10-15 év speciális évjáratai. Mindre ráillik, hogy egy korai fakadást követően mérsékelt volt a tavasz, majd az átlagosnál melegebb a nyár. Mivel mindez visszafogott mennyiségű csapadékkal párosult, az érésre az átlagosnál korábban került sor.

Az ilyen évek a szüreti időpont meghatározása szempontjából különösen kritikusak, mert a szőlő szedését a vártnál korábban kell véghez vinni az optimális eredmény elérése érdekében. Ennek biztosítására mi szisztematikusan ellenőrizzük az érés dinamikáját. 2003-ban már szeptember végén el kellett kezdenünk a száraz bor alapanyagának szedését, majd néhány hét szünetet követően megindult az aszúszemek gyűjtése is.

Az ilyen meleg évjáratok száraz furmintnak szánt fürtjeire jellemző, hogy egészségesek, aranylóan sárga színűek, teljesen érettek, sőt a napnak kitett zónában bizonyos fürtrészek túlérésbe kerülnek. A bort már ekkor is hordóban erjesztettük és érleltük a hagyományos tokaji technológiának megfelelően. A seprőn tartás és a felkavarás a komplex aromák kialakulása miatt fontos. A hordós érlelést követően a bor 2004 augusztusában került palackba.

Ez a bor még mindig megtalálható a kereskedelmi forgalomban. Hogyan lehetséges ez?

2002-től kezdve, döntő mennyiségben 0,75 literes palackok mellett magnum üvegekbe is töltünk Mandolást. Ennek az évente 1000 palack 1,5 literes furmint készítésének az a célja, hogy általuk megfigyeljük, miként érik a bor a különböző méretű palackokban.

A Bortársasággal való jó kapcsolatnak köszönhető, hogy vállalták, hogy az aktuálisan futó, 2011-es évjárat mellett újra visszahozzák a polcokra a korábbi évjáratok Mandolásait. A 2003-as év terméséből a magnum palackok sajnos mára elfogytak, de még mindig kaphatóak a normál palackok. Ezzel a lépéssel ahhoz az élményhez szeretnénk hozzásegíteni az otthoni palackos érlelő pincével nem rendelkező fogyasztókat, amelyet csak egy valóban érett száraz furmint adhat.

Tokaj Oremus - Mandolás Furmint 2003

A furmintok valódi bemutatása szempontjából fontosnak tartjuk, hogy az érdeklődők ne csak a friss, üde furmintok ízét ismerjék meg, de találkozzanak az összetett, érett karakterrel is, amelyhez legalább négy-öt év palackos érlelésre van szükség.

Ennek érdekében az utóbbi években a birtokon lehetőséget biztosítunk Mandolás vertikálisok végigkóstolására, és közöttük még mindig ott van a 2003-as évjárat. A száraz fehérborok megértése szempontjából fontosnak tartom a vertikális kóstolást, mert ezáltal a különböző évjáratokat és az érlelési fokozatokat is megismerhetik a borkedvelők.

A borkóstolás adta élvezet mellett a bor kapcsán fontos beszélnünk a bor helyéről az étkezőasztalon.

Tokaj nevének említésekor a borkedvelőnek azonnal a nemes, édes tokaji bor jut eszébe, amelyet ha az étkezéshez kívánunk társítani, akkor azt az étkezés elején vagy a befejezéskor helyezzük az asztalra.

Ugyanakkor a modern borkedvelő az étkezés fő fogásaihoz mindig száraz bort keres. Ezt a látszólagos ellentmondást oldja fel a tokaji nagy száraz bor, amely hozzásegít ahhoz, hogy Tokaj bora a mindennapok vagy az ünnepek étkezésekor akár többször is a poharunkba kerüljön, mindig a legjobb párosításban, harmóniát alkotva az étel, a bor és az alkalom között.

Napjainkban tehát a száraz tokaji borok minőségének változása összecseng a modern gasztronómiai kultúra változásaival. Vannak bizonyos ételek, amelyek elképzelhetetlenek kitűnő, szép egyensúllyal rendelkező száraz, fehér borok, például tokajiak nélkül.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!