A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tudja, mi az a dekantálás? Biztos benne?

Fizika, kémia, biológia

2015-10-19 | Füle Brigitta


Tudja, mi az a dekantálás? Biztos benne?

Bizonyos borokat kivégez, bizonyos borokból viszont a legjobbat hozza ki. Számos formája van, de alapelve minden esetben ugyanaz. Egyszerre fizikai, kémiai és biológiai folyamatokon is alapszik. Mi az? Egy egyszerű konyhai eszköz: a dekantáló.


Gondoljon úgy a borra, mint egy sor összetevőre egy üvegben. Néhány összetevő gyümölcsös ízű és zamatos, mások kellemetlen illatúak. Mivel a nemkívánatos anyagok általában sokkal hamarabb elillannak szellőztetéskor, mint a jó illatok és zamatok, bizonyos borokat élvezetesebbé tehetünk azzal, hogy levegőztetjük őket. 

 

Levegőztetni  úgy is lehet, hogy a pohárba töltjük a bort néhány, de akár 15-20 percre, vagy még tovább – az idő a bor típusától függ. A pohár falára feltapadó bor a levegő oxigénmolekuláinak segítségével megmutatja magát,"kinyílik az illata". Valójában a palack kinyitásával is szellőztetjük a bort, csak így sokkal tovább tart a folyamat az üveg keskeny nyaka miatt.

Fizika

Ezért találták ki a dekantert. A dekanterek a legrégebbi, leggyakrabban használt levegőztetők. A legtöbb üvegből készül, különböző formában és méretben. Ezen kívül léteznek kizárólag az üveg szájára illeszthető "instant" dekantálók, aerátorok, vagy az úgynevezett dekanter torony. Az eljárás lényegében a legtöbb esetben azonos: az italt átnyomjuk egy tölcséren, amely lehetővé teszi, hogy a túlnyomás alatt lévő bor és az oxigén találkozzanak. Az eredmény: azonnali átszellőzés.

 

Tudja, mi az a dekantálás? Biztos benne?

Kémia

Amikor levegőztetünk egy bort, két kémiai reakció megy végbe: az oxidáció és a párolgás. Az oxidáció akkor megy végbe, amikor a bor ki van téve az oxigén kémiai hatásainak, vagyis levegővel találkozik (a dugó kihúzásától számítjuk). Gondoljunk csak az almára, ami megbarnul, ha túl sok ideig kint hagyjuk a levegőn. A bor is ki van téve az oxigén hatásainak, csak másképpen.

 

Amikor párolgásról beszélünk, arra gondolunk, amikor a folyékony anyagból légnemű lesz. Ez egy másik fő része a levegőztetésnek.

Biológia

Ilyen gyorsan távozó anyag lehet az etanol, amelynek erős alkoholillata van. A kén vagy záptojás szagú szulfitok is eltűnnek, ezek alapesetben a mikrobiológiai folyamatokat és az oxidációt hivatottak megállítani.

Az oxidáció és a párolgás tehát jobb illatúvá és zamatosabbá teszi a bort.

A dekantálás persze még így is csak azt teszi lehetővé, hogy a bor elérje adott állapotának csúcsát.

 

Milyen borokat dekantáljunk?

Azok a borok, amelyek testesebbek és sűrűbbek, sokkal többet kapnak ettől az eljárástól. A fiatal vörösök sok tanninnal vagy komplex, gazdag struktúrával, illetve az idős borok tökéletesek a dekantálásra. Dekantálhatunk néhány burgundit, bordeaux-it, mint a Corton-Charlemagne-t vagy az Alsace-t. 

 

A vékonyabb vörösök, mint a pinot noir, a Côtes du Rhone vagy a Chianti nem hálálják meg a levegőztetést. Sem a fehérborok és rozék 99%-a: a levegőztetés ezeknél inkább elvon az élvezeti értékből, rombolja az ízprofilt, csökkenti a komplexitást. Az olcsóbb boroknál eszünkbe se jusson ilyesmivel próbálkozni.

Olvassa el Mészáros Gabriella tanácsait a profi dekantáláshoz>>

Forrás: vivino.comMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!