A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vörös pezsgők, avagy egy nagy durranás Ausztráliából

Ha habzik a shiraz

2016-08-01 | Kiss Dóra


Vörös pezsgők, avagy egy nagy durranás Ausztráliából

Ha felteszik nekünk a kérdést, hogy vajon mi jut eszünkbe előszőr Ausztráliáról, biztosan a Nagy-korallzátonyt, a Sydney-i Operaházat, vagy az őshonos állatvilágot említjük meg. A cikket követően viszont biztosan a vörös pezsgőket is ide fogjuk sorolni, amelyek szinte csak Ausztráliára jellemzőek.


Az első habzó burgundi az 1880-as években született meg az ausztrál Victorian Champagne Companynak köszönhetően. A XX. század elején a vörös pezsgők gyártása virágzásnak indult, ám a fejlődést az 1970-es években megakasztotta egy olcsó utánzat, a Cold Duck piacra kerülése. Azóta a vörös pezsgők ismét hosszú utat jártak be; mára a negyven évvel ezelőtti főtt, nyalókás aromajegyeket a feketeribizli, csokoládé és bors intenzív aromái váltották fel.

 

A vörös pezsgő elkészítési módja igencsak komplikált, hiszen ehhez rendszerint a tradicionális, francia Champagne borvidéken meghonosított eljárást alkalmazzák (méthode traditionnelle). Az alapbor viszont az ausztrál vörös esetében általában shirazból, cabernet franc-ból, illetve cabernet sauvignonból áll össze. 

 

 

Ausztrália borvidékei közül jellemzően az melegebb klímájú területeken foglalkoznak vörös pezsgők gyártásával. A legkiválóbb tételek a Barossa-, McLaren- és a Hunter-völgyből származnak.

Ez meg mi?!

Az ital jellegzetes tulajdonságai: színe élénk bíborvörös, habzása visszafogott; vezető aromái a szeder, bors, dohány, áfonya és a medvecukor. Általában letisztult savak és közepesen erős csersav jellemzik. Teste közepes-telt, jórészt 13-13,5 százalékos alkoholtartalommal bír. 

 

Főszabálynak vehetjük, hogy a szokásos pezsgőknél némileg magasabb hőmérsékleten fogyasztják, ám természetesen sok minden függ attól, hogy épp milyen évszakban bontunk fel belőle egy üveggel. Nyáron kifejezetten ajánlott hosszabb időre a hűtőszekrénybe helyezni, ezzel az aromák intenzívebbé válnak, és az alkoholtartalma is kevésbé fog érződni. Bátran fogyasszuk akár télen is, ebben az esetben szobahőmérsékleten érdemes szervírozni. De figyelem! A szobákat jobb helyen 16-17 C-ra fűtik csak fel! Összefoglalva: a lényeg, hogy ne hűtsük le extrém módon, de túl melegen se szolgáljuk fel.

 

Vörös pezsgők, avagy egy nagy durranás Ausztráliából

 

Köszönhetően sokoldalúságának, a vörös pezsgő nemcsak aperitifként olthatja szomjunkat. Egy nyáresti barbecue-hoz kiváló kísérő lehet, illetve pulykához is remek választás. Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, érdemes kipróbálni pekingi kacsához vagy faszénen grillezett tonhalhoz. Sőt, akár egy vasárnap délelőtti késői reggelit is remekül fel tud dobni. A hagyományos bacon-tojás párosítást bátran egészítsük ki egy pohár shiraz pezsgővel!

Ha kedvet kaptunk 

A nevesebb gyártók közé tartozik az 1851-ben alapított Seppelt a Barossa-völgyből, ők az egyik legnagyobb elismertségnek számító díjat, a Jimmy Watson emlékére alapított elismerést háromszor nyerték el. 

 

A dél-ausztráliai Fox Creek borászat is híres a vörös pezsgőiről. Ők a McLaren-völgyben művelik szőlőiket 1995 óta.


Szintén foglalkozik habzó burgundik gyártásával az egyik legtöbbet díjazott családi pincészet, a Majella Dél-Ausztráliából. Jelenleg 60 hektárnyi terület tartozik hozzájuk. Cabernet sauvignon, shiraz, merlot és rizling adják az italaik alapanyagát. 

 

Vörös pezsgők, avagy egy nagy durranás Ausztráliából

 

Ha kedvet kaptunk ahhoz, hogy az estét egy pohár vörös pezsgővel zárjunk, akkor a csalódások elkerülése végett érdemes Luke Campbell sommelier által ajánlott öt pezsgő egyike mellett döntenünk. Ha véletlenül még sincs arra lehetőségünk, hogy alábbiakat kóstoljuk meg, akkor a harminc dollár, vagy a feletti áron kapható vörös pezsgőkre essen a választásunk.

  1. Best’s Great Western Sparkling Shiraz (2011): Egy igazán testes vörös pezsgő, fűszeres, szilvás, csokoládés aromajegyekkel. A karaktereinek komplexitása több év elteltével mutatkozik meg, jót tesz neki az öt-hét évig is eltartó palackos érlelés.
  2. Joseph Sparkling Red NV: Egy hamisíthatatlan ausztrál ikon, cabernet sauvignon, merlot és shiraz házasításából. A dohány, fekete olívabogyó és az egzotikus fűszerek a vezető aromái, a csokoládé és a szárított gyümölcsök teszik teljesebbé. Idén Tyson Stelzer borszakíró kilencvenhat ponttal jutalmazta az ausztrál pezsgők tesztjén.
  3. Fox Creek Sparkling Red NV: Shiraz, cabernet franc és cabernet sauvignon házasításaként született meg, az áfonya, a csokoládé és az ánizs aromáit fedezhetjük fel benne. A különféle nemzetközi világversenyeken remekül szerepelt, nem egyszer nyert arany, ezüst és bronz medált.
  4. Seppelt Show Reserve Sparkling Shiraz (2004): Az egyik legmagasabb minőséget képviselő vörös pezsgő, több kritikus is elismerősen nyilatkozott róla. Illatában a vezető aromák az áfonya, a fekete cseresznye és a dohány. Ízében a csokoládé is megmutatkozik, érett tannin jellemzi. Hosszú érlelési potenciállal bír, akár harminc-ötven év után is bátran fogyaszthatjuk. Egy palack ára átszámítva körülbelül húszezer forintba kerül.
  5. Rockford Sparkling Red Shiraz (2012): A Barossa-völgyből származó vörös pezsgő lényegében egy pohárba zárt feketeerdő torta. Intenzív fűszerek, fekete bogyós gyümölcsök aromái jellemzik.

A hazai éttermek, borbárok még nem fedezték fel maguknak a vörös pezsgőt, bár ugyanezt a nemzetközi csúcséttermek is elmondhatják magukról, nem sok Michelin-csillagos étterem itallapján fedezhetünk fel "habzó burgundit". Inkább a hazájában elterjedt, a nívósabb ausztrál éttermekben biztosan találunk az ízlésünknek megfelelő vörös pezsgőt.

 

Ám hála a technika fejlődésének, már egyszerűen hozzájuthatunk egy üveg habzó shirazhoz, hiszen számos ausztrál pincészettől lehet közvetlenül, az interneten keresztül rendelni. Továbbá tanácsolni tudom, hogy amíg itthon nem köszönt be a shiraz pezsgő divat, addig egy-egy külföldi utunk során járjunk nyitott szemmel, mert egy-két európai nagyváros éttermeiben, borbárjaiban találkozhatunk vörös pezsgőkkel.

 

(Képek: Winefolly, Huffington Post)

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!