A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bajnok emberei

Komoly csapat készül a 14. Magyar Borok Báljára

2019-02-14 | Kuti Vilmos


A bajnok emberei

A honi borvilág bor-közeli embereinek egy komoly kihívás, ha bekerülhetnek a bajnok csapatába az év bor-gasztronómiai eseményén, a Magyar Borok Bálján. Szik Mátyás örökös sommelier magyar bajnok és Ferenczi Csilla, az esemény főszervezője nem kizárólag aktív sommelier-ket válogatott a csapatba, hanem az ágazatban dolgozó legkülönfélébb szakembereket. Így előfordulhat, hogy egymás mellett abszolválják az italszervizt borászok, szakírók, sommelier-k, és bormarketingesek.


Nem túlzás azt mondani, hogy a közönség igényei alakították ki ezt a sokszínű csapatot, a keményvonalas borértő vendégek a korábbi évek tapasztalatai alapján értékelik, ha az ágazatból ennyiféle szakembert megismerhetnek a díszvacsora alatt, és eszmét cserélhetnek a hétköznapokon különböző területen tevékenykedő boros emberekkel.

 

Van, aki tényleg a kóstolt borról szeretne hallani a sommelier-től, de olyan vendég is akad, akit sokkal jobban érdekel a sztori a bor mögött, és szívesen hallják ezt egy borásztól, vagy egy olyan szakírótól, aki rengeteg borászatnál személyesen megfordul. Akiket pedig a borok mögött rejlő számok, a gazdaság téma vesz le a lábáról, azoknak ott lesz a bormarketinges.

 

Akik a bajnok csapatát erősítik (a teljesség igénye nélkül):

 

 

 

Lőcsei Loretta

 

Loretta a kézműves sörök világában kezdte italismereti pályafutását, de hamar elkezdték érdekelni a borok, és jócskán bele is ásta magát a témába. Olyannyira komolyan vette a dolgot, hogy fiatal kora ellenére ma már az egyik ikonikus hazai éttermünkben, a Halászbástyában tevékenykedik sommelier-ként, mellette pedig a Winelovers munkatársa. A Magyar Borok Bálján való közreműködését komoly szakmai állomásnak tartja, ahonnan már csak egy lépés az általa oly nagyon vágyott szőlész-borász képzés. Loretta nagy híve az olaszrizlingeknek, így nem csoda hogy kedvence a sorból a díszvacsora első fogásához párosított Figula Száka-hegyi Olaszrizling csodálatos 2017-es évjárata.

 

Turay Sára

 

Szülői javaslatra már tinédzserként megkezdte boros tanulmányait a legendás Mészáros-Rohály párosnál. A tudatosan tervező szülők ugyanis már ekkor látták, kis családi pincéjükben megvan a lehetőség arra, hogy vállalkozássá fejlesszék, Saci lányuk pedig kellőképpen rátermett arra, hogy kivegye a részét a munkából. Sára élete másnak talán túl pörgősnek tűnhet, ő azonban jól veszi az akadályokat, a saját pincészet rendezvényeiért, sajtómegjelenéseiért és gasztoügyeiért felel (utóbbi kedvéért kitanulta a cukrász mesterséget is), de rendszeresen közreműködik a Winelovers eseményein is, és hogy tovább színesítse pincészetük gasztro-palettáját, kitanulta a cukrász mesterséget is, több egyediséget hozva a pincészet borvacsoráiba. Saci kedvence a bál borsorából a 2016-os évjáratú Szent Tamás Furmint Szepsy Istvántól, de nem tudna elegánsabb üdvözlőitalt elképzelni, mint a Garamvári Brut Nature Champion 2015.

 

A bajnok emberei

Fotók: Bacsa Dávid és Benkő M. Fanni

 

Szebellédi Szilvia

 

A Veritas főmunkatársakánt szinte heti rendszerességgel van része komoly boros rendezvényekben, a Magyar Borok Bálját ezzel együtt nagy izgalommal várja, mivel az itt felszolgált bor- és menüsor egészen egyedi, nem hiába nevezi a szakma az év borgasztronómiai eseményének. Idén lehetősége lesz a közönségnek bemutatni az egyik saját kedvencét is, a Bock Merlot Special Reserve 2013-as évjáratát. Jó ízlése van az már biztos, a csúcsbor felszolgálása egyébként is az est egyik fontos pillanata.

 

 

Rácz Eperke

 

Eperke, mint sokan ebben a szakmában, a Budapesti Gazdasági Egyetem vendéglátó karán ismerkedett meg a borok világával. Épp hogy csak befejezte tanulmányait, máris bedobták a mélyvízbe: a Business Wine események marketing munkatársa lett. Ez komoly tanulási lehetőség volt számára, mert a boros rendezvényszervezéstől kezdve a kapcsolattartáson át a borújságírásig sok területen kellett helytállnia.. A bál borsorából személyes kedvence Dúzsi Tamásék 2013-as Görögszó dűlőről válogatott kékfrankos szelekciója. Ez a kedvenc dűlője is, sokszor megfordult már ott, így nagyon szívesen meséli majd el a vendégeknek, mitől is olyan különleges ez a terület és a bor, ami a poharukban van.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!