A magyar bor visz minket sikerre a Bocuse-on?
2017-01-11 | MTIA tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén.
Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie. Az idei világdöntőn ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, "a dobogó pedig a legszebb álom lenne".
Szulló Szabina, a magyar csapat másodcoacha elmondta azt is, hogy a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, ráadásul még a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.
Hamvas Zoltán beszámolója szerint a világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült csendes borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.
Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, hogy a kötelező alapanyagként használandó bresse-i csirke különleges fajta, amelyet nagyon szigorú szabályok között tartanak: egész életét szabadban tölti, ezért más a testfelépítése a többi csirkéhez képest.
A bresse-i csirkék begye mindig tele van kaviccsal, ez nemcsak az emésztésben segíti az állatot, hanem a húsát is aromatizálja, különleges ízűvé teszi - számolt be a séf, aki arról is szólt, hogy a döntőben két csirkéből kell elkészítenük 14 adagot, ezért az állat szinte minden részét felhasználják majd.
Olvassa el kapcsolódó cikkünket! Minden, amit a Bocuse d'Orról magyarként tudni kell
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Küldetésük a magyar bor (X)
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!