Báli fogások sétáló verzióra
Magyar Borok Bálja 2017
2016-12-08 | VinoportMár javában zajlanak a Magyar Borok Bálja 2017 előkészületei, a Vinoport pedig, mint szakmai támogató, a legjobb feladatokat kapja: a menüt és a borokat teszteljük. Ezúttal a sétálójegy vacsoramenüjét mutatjuk be és véleményezzük.
A Magyar Borok Bálját 2017 feburárjában 12. alkalommal szervezik meg. A borok leggrandiózusabb hazai eseményére ez évtől már kedvezményes árú sétálójegy is váltható. Ez elsősorban azoknak jó hír, akik nem szeretnének nagyobb összeget szánni a báli szórakozásra, vagy akik nem ülnék végig az ötfogásos vacsorát és a teljes programot. Számukra külön kétfogásos menü készül, amelyet állófogadásos formában, a kóstolótérben fogyaszthatnak el, miközben például a báltermi műsort nézik a kivetítőkön.
A gasztroélmény sétálójeggyel sem kevesebb
A sétálójegynek először is ugyanúgy része a három welcome ital, illetve a két Michelin-csillagos üdvözlőfalat. A Michelin emlegetésével nem túlzunk: a 2017-es Magyar Borok Bálja belépő ízeit valóban a megnyitása után szinte azonnal Michelin-csillaggal kitüntetett Costes Downtown étterem és séfje, Tiago Sabarigo készíti majd.
Tiago az alábbi három welcome ital megkóstolása után, kifejezetten azokhoz készíti el a falatkákat:
- Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature (méthode traditinnelle pezsgő)
- Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé (méthode traditinnelle pezsgő)
- Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015 (csendes bor: hárslevelű, chenin blanc, chardonnay)
Üdvözlőfalatok:
- Tőkehal brandade avokádómousse-al
- Füstölt kacsamell mustáros joghurttal
Amint a bál minden vendége megérkezik, és a műsor elkezdődik, a sétálóvendégek is készíthetik az ízlelőbimbóikat, ugyanis a sétálójegy két fogása szintén a bál hivatalos borsora mellé készül, ízeiben azokhoz tökéletesen idomult. Ezt a két fogást a Winelovers felkérésére a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő készíti el. Az étterem- és séfválasztás nem véletlen a szervezők részéről: Parcsetich Ernő séf már korábban is igazolta, hogy ha borokhoz kell ételt kitalálni és kivitelezni, akkor ő az egyik legjobb választás - akkor is, ha az amouse bouche magasra teszi a lécet, és akkor is, ha az ország legjobb borászának munkáját kell a tányéron kiegészíteni.
Ernő a fúziós konyha trükkjeit Manchesterben, New Castle-ben és Bostonban tanulta. Legutóbb a Top 100 Bor magazin 2016 legjobb vörösborához, a Bock Pince Fekete-hegy Cabernet Franc-jához készített fogást, akkor egy káposztakrémmal és szilvaeszpumával kísért báránygerinccel bizonyította rátermettségét. A bálon az alábbi két fogással győzi majd meg tudásáról a sétálóvendégeket:
- Hízlalt kacsamájterrine diógrillázzsal sós brióson, körte- és furmintredukcióval
- Konfitált kacsacomb vargányás maceszroláddal, feketeribizli-eszpumával és vaníliás dohányjus-vel
Ezeket teszteltük mi most, hozzájuk kóstolva a borokat.
Hízlalt kacsamájterrine diógrillázzsal sós brióson, körte- és furmintredukcióval - Szepsy Hasznos Furmint 2013
A bor halvány arany színű, illata intenzív, benne birs, dió és birsalma sajt és friss birslekvár. A kortyban a birsalma és az alma ízjegyeit citrusos savak teljesítik ki. A korty hosszú, krémes, telt, kitöltöli a szájat. A bor egyébként még fiatal, hosszan érlelhető lesz.
És mindehhez tökéletesen passzol az étel - ami a séf magas szintű borkóstolási készségeit is igazolja!
Sűrű és krémes a máj, enyhén édeskés. Kis diógrillázs került mellé, de annál nagyobb élvezet az ízes ropogása! A körte- és a furmintredukció a bor citrusos savaira reflektál, a textúrák játékát feldobja a ropogós briós. Nagy élmény, beleszámolva az elmúlt évben az ország megannyi pontján, jobbnál jobb éttermekben elfogyasztott kacsamájterrine-ek bármelyikét!
Konfitált kacsacomb vargányás maceszroláddal, feketeribizli-eszpumával és vaníliás dohányjus-vel - Takler Kékfrankos Reserve 2013
Intenzív a bor illata: rengeteg fekete bogyós gyümölcs, dohánylevél, szederlevél, és sok füst. A kortyban érett fekete szeder ízjegyei, kökény és áfonya, fekete ribizli, szóval minden, ami fekete bogyós. Sok étcsokoládés jegy mellé tódul karakteres - de nem túlzó - füstösség. Elegáns tanninstruktúra, a kékfrankos szólófajta szép demonstrációja.
A kacsamell vargányás és feketeribizlis körítéssel szépen reflektál minderre, a vaníliás dohányjus nyilvánvalóan az újhordós érlelésből származó jegyeknek szól. A maceszrolád kellemes, éppencsak a vaj és az alapanyag adja meg az ízét, és ez jól is van így, hiszen élményeket kapunk mnden másból is a tanyéron és a pohárban is. Kérnénk még!
A sétálójegy tartalma ezen felül még a Zila által készített desszert és száz bor kóstolási lehetősége - sétáló kóstoló -, de ezekről később írunk. A sétálójegy ára nettó 25.000 forint, amelyet itt megvásárolhat.
További információk a bál borairól és a menüről itt.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!