A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Báli fogások sétáló verzióra

Magyar Borok Bálja 2017

2016-12-08 | Vinoport


Báli fogások sétáló verzióra

Már javában zajlanak a Magyar Borok Bálja 2017 előkészületei, a Vinoport pedig, mint szakmai támogató, a legjobb feladatokat kapja: a menüt és a borokat teszteljük. Ezúttal a sétálójegy vacsoramenüjét mutatjuk be és véleményezzük.


A Magyar Borok Bálját 2017 feburárjában 12. alkalommal szervezik meg. A borok leggrandiózusabb hazai eseményére ez évtől már kedvezményes árú sétálójegy is váltható. Ez elsősorban azoknak jó hír, akik nem szeretnének nagyobb összeget szánni a báli szórakozásra, vagy akik nem ülnék végig az ötfogásos vacsorát és a teljes programot. Számukra külön kétfogásos menü készül, amelyet állófogadásos formában, a kóstolótérben fogyaszthatnak el, miközben például a báltermi műsort nézik a kivetítőkön.

A gasztroélmény sétálójeggyel sem kevesebb

A sétálójegynek először is ugyanúgy része a három welcome ital, illetve a két Michelin-csillagos üdvözlőfalat. A Michelin emlegetésével nem túlzunk: a 2017-es Magyar Borok Bálja belépő ízeit valóban a megnyitása után szinte azonnal Michelin-csillaggal kitüntetett Costes Downtown étterem és séfje, Tiago Sabarigo készíti majd.

 

Tiago az alábbi három welcome ital megkóstolása után, kifejezetten azokhoz készíti el a falatkákat:

Üdvözlőfalatok:

 

Amint a bál minden vendége megérkezik, és a műsor elkezdődik, a sétálóvendégek is készíthetik az ízlelőbimbóikat, ugyanis a sétálójegy két fogása szintén a bál hivatalos borsora mellé készül, ízeiben azokhoz tökéletesen idomult. Ezt a két fogást a Winelovers felkérésére a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő készíti el. Az étterem- és séfválasztás nem véletlen a szervezők részéről: Parcsetich Ernő séf már korábban is igazolta, hogy ha borokhoz kell ételt kitalálni és kivitelezni, akkor ő az egyik legjobb választás - akkor is, ha az amouse bouche magasra teszi a lécet, és akkor is, ha az ország legjobb borászának munkáját kell a tányéron kiegészíteni.

 

Ernő a fúziós konyha trükkjeit Manchesterben, New Castle-ben és Bostonban tanulta. Legutóbb a Top 100 Bor magazin 2016 legjobb vörösborához, a Bock Pince Fekete-hegy Cabernet Franc-jához készített fogást, akkor egy káposztakrémmal és szilvaeszpumával kísért báránygerinccel bizonyította rátermettségét. A bálon az alábbi két fogással győzi majd meg tudásáról a sétálóvendégeket:

Ezeket teszteltük mi most, hozzájuk kóstolva a borokat.

 

Báli fogások sétáló verzióra

Hízlalt kacsamájterrine diógrillázzsal sós brióson, körte- és furmintredukcióval - Szepsy Hasznos Furmint 2013

A bor halvány arany színű, illata intenzív, benne birs, dió és birsalma sajt és friss birslekvár. A kortyban a birsalma és az alma ízjegyeit citrusos savak teljesítik ki. A korty hosszú, krémes, telt, kitöltöli a szájat. A bor egyébként még fiatal, hosszan érlelhető lesz.

És mindehhez tökéletesen passzol az étel - ami a séf magas szintű borkóstolási készségeit is igazolja!

 

Sűrű és krémes a máj, enyhén édeskés. Kis diógrillázs került mellé, de annál nagyobb élvezet az ízes ropogása! A körte- és a furmintredukció a bor citrusos savaira reflektál, a textúrák játékát feldobja a ropogós briós. Nagy élmény, beleszámolva az elmúlt évben az ország megannyi pontján, jobbnál jobb éttermekben elfogyasztott kacsamájterrine-ek bármelyikét!

 

Báli fogások sétáló verzióra

Konfitált kacsacomb vargányás maceszroláddal, feketeribizli-eszpumával és vaníliás dohányjus-vel - Takler Kékfrankos Reserve 2013

Intenzív a bor illata: rengeteg fekete bogyós gyümölcs, dohánylevél, szederlevél, és sok füst. A kortyban érett fekete szeder ízjegyei, kökény és áfonya, fekete ribizli, szóval minden, ami fekete bogyós. Sok étcsokoládés jegy mellé tódul karakteres - de nem túlzó - füstösség. Elegáns tanninstruktúra, a kékfrankos szólófajta szép demonstrációja.

A kacsamell vargányás és feketeribizlis körítéssel szépen reflektál minderre, a vaníliás dohányjus nyilvánvalóan az újhordós érlelésből származó jegyeknek szól. A maceszrolád kellemes, éppencsak a vaj és az alapanyag adja meg az ízét, és ez jól is van így, hiszen élményeket kapunk mnden másból is a tanyéron és a pohárban is. Kérnénk még!

 

A sétálójegy tartalma ezen felül még a Zila által készített desszert és száz bor kóstolási lehetősége - sétáló kóstoló -, de ezekről később írunk. A sétálójegy ára nettó 25.000 forint, amelyet itt megvásárolhat.

További információk a bál borairól és a menüről itt.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!