A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A dizájn új, de a vendégszeretet 128 éves

A Borbarátokból lett Fata Pincénél jártunk

2016-07-26 | Ferenczi Csilla


A dizájn új, de a vendégszeretet 128 éves

Amikor Kerülőutak projekt alkalmából körbejártuk a Balaton-felvidéket, és valahol megemlítettük menetrendünk utolsó állomását, a Fata pincét, leginkább hezitálás volt a reakció. De amint kimondtuk a bűvös szót – Borbarátok –, mindenki egyből elmosolyodott. Bemutatkozik a régi-új Fata Pince.


Ottlétünk alatt Nagy István minden egyes szavát szerénység, és a Balaton-felvidék iránti mély tisztelet járta át. Akár az egészen Mária Teréziáig visszavezethető család múltjáról, akár az eseménydús jelenükről, vagy a megálmodott jövőről faggattuk. A pincészet ügyvezetője ugyanakkor maximálisan céltudatosnak is tűnt. "A Fata névnek el kell érnie a Borbarátok hírnevét" mondta, világosan megfogalmazva az egyébként 128 éves badacsonytomaji pincészet célját. 

 

Fata István, a dédnagyapa az egyetlen kéményseprő volt a vidéken, amikor megvette a telket Badacsonytomajon. A család és a régió közti kötelék azóta is szoros, de a vállalkozást külföldön is ismerik. A német, a skandináv és az amerikai turisták buszokkal, a magyarok pedig zömében biciklivel érkeznek ide: a Borbarátok étterem és panzió 25 éve folyamatosan üzemel.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A hagyományos, magyaros ételeket felvonultató étteremben az abszolút kedvencek ma is a gazdag halászlé és az elmaradhatatlan szürkemarha rostélyos. A Nagy család különösen nagy hangsúlyt fektet a megfelelő borpárosításokra, mint fogas kéknyelűvel és harcsa olaszrizlinggel. 

"A Borpanziót most újítottuk fel, érdekel benneteket?"

Ahogy körbevezettek, az emeleti, frissen renovált szobákban ismerős, otthonos érzés kerített hatalmába, talán a barátságos színek, anyagok és formák miatt. A kilenc, teljesen egyedi – és helyi szőlőfajtákról elnevezett – szobában a régi bútorokat megőrizték, a rusztikus régi fagerendákat fehérre festették, a plafonról zsinóros lámpák lógnak, rengeteg napfény áramlik be.

 

A szobanevek szavazással születtek, vendégeik pedig ezt a kilenc nevet választották: Kéknyelű, Rózsakő, Olaszrizling, Szürkebarát, Muskotály, Ürmös, Cabernet Sauvignon és Zweigelt, Rizling. Érdemes egyébként figyelni a weboldalukon vagy a Facebookjukon, hogy mikor milyen akciókkal rukkolnak elő – ingyenes éjszakák, különleges golf élmények, vagy akár BonVino wellness élmények között válogathatunk.

 

A dizájn új, de a vendégszeretet 128 éves

Elkészült a Fata logó

A Tóti-hegyről, a Badacsonyról és a Csobáncról származnak a Fata borok, összesen 9,5 hektárnyi területről. "Ennél többet nem tervezünk" – hallhattuk, hiszen így marad meg az a kedves és kézműves jelleg, miszerint a szőlőművelés minimális gépesítése mellett a metszéstől egészen a (vadiúj) címke felragasztásáig minden kézzel történik. Évente 16.500 palack körüli mennyiséget készítenek  ezt a volument a szűk családi kör még teljes mértékben felügyelni tudja.

 

Átmehettünk a pincébe is, hogy megkóstoljuk karakteres, élénk, de tartalmas boraikat. Kilenctételes szortimentjük június végére teljesen megújul, és megkapja a kellően kifejező logóval ellátott címkéket, ami a következő fogalmakat kapcsolja össze: kötelék, összetartozás, család, generációk és a közös cél. A Fata borok között rizlingszilváni, és a kéknyelű is megtalálható. A kínálat különleges tételei továbbá a Camino (kéknyelű-olaszrizling cuvée), az ürmös bor, ezen kívül készítenek saját törkölypálinkát is (kéknyelűből és szürkebarátból).

 

 

Újbor 2015

Izgalmas kombináció, amikor a rizlingszilváni lágy teste és a muscat ottonel illatos frissessége találkozik. Egyszerre könnyed, üde és elegáns.

 

Olaszrizling 2014

Letisztult, jóleső olaszrizling, egyedi fenyő illattal, és az ellenállhatatlan mandulás-diós jegyekkel. Savai gerincesek, kicsit mintha maradékcukor kerekítené. Olyan, amilyennek itt lennie kell.

 

Kéknyelű 2013

Virágos, vaníliás illat, kortyában finom savak és koncentrált, vulkanikus karakter. Egy jó példa arra, hogy miért érdemes bizonyos fehérborokat szellőztetni. 

 

A dizájn új, de a vendégszeretet 128 éves

 

Ürmös bor

17-féle fűszerrel és gyógynövénnyel együtt forralták ki a mustját, majd következett 8 hónap hordó-, és 6 hónap palackérlelés. Limitált mennyiségben készül (összesen 3000 palack), melyre fix vevőkör van Németországban.

 

Késői szüret Olaszrizling 2007

Csak 3-5 évente készül, olyankor viszont... Jönnek az erőteljes, petrolos jegyek, amik az olaszrizling jó cukorgyűjtó képességének hála visszafogott mézességgel egészülnek ki. Botritisz nincs, de a december 9-i szüret garantálta komoly beltartalmat.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!