A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borcímkéken a balatoni életérzés

Kerülőutak a déli parton: Bujdosó Birtok

2016-06-22 | Bánlaki D. Stella


Borcímkéken a balatoni életérzés

Aki a borvilággal valamelyest képben van, ismeri a Bujdosó Pincészetet a vitorlásos, kötélcsomós, vasmacskás és hajókormányos címkéiről, aki pedig gyakran jár a Balatonon a család gyönyörű vitorláshajójáról is tud. A Bujdosó brand, bár családi vállalkozás, a motorja most elsősorban ifjabb Bujdosó Ferenc. És a Balatonboglári borvidék – a buborékok mellett – szintén neki köszönheti manapság a legtöbbet.


Az utóbbi egy-két évben mintha megindult volna valami mozgás a déli parton, mintha déli part is éledezni kezdene – már ami a turizmust, gasztronómiát és a borvilágot illeti. Mindez leginkább egy embernek köszönhető, a bor és a Balaton szerelmesének, Bujdosó Ferencnek. Csoda, hogy elfoglalt? Ferit a Kerülőutak alkalmával a Lelle szélén, a Várszói úton található vinotékájában, szokás szerint rohanás közben értük utol.

 

"A minőségi borokért idáig kell jönni" – mondja, kis türelmünket kérve, mert a boltban folyamatos a mozgás; hiába van eldugott helyen, még a külföldiek is rendre idetalálnak. A Bujdosó Pincészet házi borait ugyan a parton is megkóstolhatjuk, a palackos értékesítés bázisa viszont ez a hely. Közben Feri öccse is befut Zsigmond a pincészet hivatalos ügyeit intézi , az állandó pörgésből látszólag most a csapat két nőtagja, Feri felesége is húga maradnak ki. "A borokat a feleségemmel, Beával közösen készítjük, a húgom, Orsi pedig a marketingért felel." Igazi családi vállalkozás ez, amelynek még a 75 éves Bujdosó papa is aktív részese. Sőt, hamarosan a harmadik generáció is beszáll.

 

"A lányomról, Barbiról gondoltam volna a legkevésbé, hogy hazajön a birtokra" – kezdi Feri, és látszik, hogy örül a döntésnek. Lánya kertészmérnökként végzett, aztán kipróbálta magát a világban. Nyáron abban a lellei kis házban kezdheti saját borászati pályafutását, ahol egykor Feri és Bea kezdték.

 

Borcímkéken a balatoni életérzés

 

Feri a két fiára még biztosan nem számíthat egy darabig. Igaz, hogy ők is a kertészmérnökire járnak, azonban a következő 8-10 évük biztosan az élsportról szól majd. Egyikük kézilabdában, másikuk triatlonban áll az ország élvonalán. Azért vitorlázni is mind a négy gyerekem tud" – nevet Feri. Nincs ez másként idősebb Bujdosó Ferenc másik öt unokájával sem. Míg egyikük military-ban, másikuk vízipólóban teljesít kimagaslóan, a vitorlázás náluk is alap.

 

 

A vitorlázás Bujdosóéknál nem egyszerű családi szenvedély, hanem életstílus. Feri papa a 70-es években szerezte meg a hajóvezetői engedélyt, tíz évvel később fiai már versenyzőként szelték a habokat. A család előbb egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel, azt használta a 90-es évek elejéig, aztán Jásdi István egykori hajóját, a Pannóniát vették meg egy barátjukkal közösen. A hajó 230 négyzetméteres vitorláján ma a Brightly mellett a Bujdosó felirat is díszeleg. Általában 7-9 fős legénységgel indulnak útnak, utolérni nem könnyű őket.

Megjöttünk a vízen, megisszuk a parton

A borospalackok boltokból is jól ismert hajós dizájnja tehát nem egyszerű marketingfogás. Bujdosóék első vitorláshajós címkéje 2006-ban készült el, azon már megjelent a Balaton és a nap, illetve középpontban a legendás Kishamis, a legnagyobb tiszteletnek örvendő hazai vitorláshajó. Persze a Kishamis név nem lett volna szerencsés egy bor esetében, így azt inkább a délnyugati szél, az Altanus után keresztelték el.

 

Később, Feri húgának javaslatára készült aztán címke a szintén híres Nemere és Sirocco vitorlásokról is (ezek a nevek egyébként szintén egy-egy szél tulajdonnevei is). A Nemere kapitánya is kapott már Bujdosó bort ajándékba, akkor, hajójáról lelépve tőle hangzott el a mondat: "Megjöttünk vele a vízen, megisszuk a parton!" A kapitány és a Bujdosó család barátsága máig töretlen, a borportfólió megjelenése pedig ma már teljesen a hajózás témája köré épül. 

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Ha már a portfólió: a piramis vagy stílusosan képzeljünk inkább el egy háromszög alakú vitorlát alját a folyóborok és a 1,5 literes palackokban, ház boraként forgalomba kerülő tételek adják. Ezek fölött a termékek negyede kerül 0,75 literes palackba. A matróz borok a Torony, a Csomó és a Mentőöv reduktívak, fölöttük állnak a fekete kormánykerékkel díszített Cirkáló és Katamarán borok. A birtok büszkeségei a legkiválóbb évjáratok borai, a fehér Nemere és a vörös Sirocco. Előbbi egy chardonnay-alapú házasítás, 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban készült el. Utóbbi alapját pedig a cabernet franc adja, 2009-ből és 2013-ból kóstolhatjuk, 2-2 évet töltött tölgyfahordóban. A vitorla csúcsán a Matacs- és a Farkastanya dűlőválogatások, valamint a Kakas-hegy válogatása állnak. Ezek az igazi BalatonBorok gondolhatnánk, de Bujdosóék azért valódi BalatonBort is készítenek.

 

A család egyébként összesen 82 hektáron gazdálkodik a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Barihegyig. Feri papa a mai napig vadássza az eladásra kínált területeket, de a fiúk azért szeretnének 90 hektár körül megállni. Területeik nagyobb részén fehérszőlő terem, a rozédivat billentette csak meg a mérleg nyelvét az utóbbi években. Bujdosóék specialitása egyébként a merlot rozé, ez a tartalmasabb, gyümölcsösebb, érettebb rozévonal, amit a borfesztiválok közönsége szeret. "Ennél már érzed, hogy valamit iszol" mondja Feri.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Vissza akarunk kerülni a bortérképre!

Feri szerint egyértelműen a merlot a Balatonboglári borvidék fő szőlőfajtája, de a borvidék imázsát nem e köré építették. "Sokan sokat gondolkodtunk azon, hogy mivel tudnánk kitörni." Végül mint oly' sokszor Ipacs Géza vágta át a gordiuszi csomót: javaslatára a helyi borászok megállapodtak abban, hogy a pezsgés, a gyöngyöző- és habzóborok jelenthetik a kitörési pontot. A buborékoknak természetesen a BB miatt is hagyománya van a vidéken.

 

A márkaépítés első jele a tavaly először megrendezett Parti Pezsgés Fesztivál volt, amelyet idén folytatás követ. Télen sikerrel zajlott a Rádpusztán megrendezett Nagy Balatoni Pezsgő és Gyöngyöző Teszt, mostanra pedig elkészült a Dél-Balatoni Iránytű című turisztikai kiadvány is.

Feri szeretné, ha a borvidék megítélése változna.

Ezen nemcsak borászként, hanem a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnökségi tagjaként és a Balatonboglári borvidék elnökeként is aktívan dolgozik. Mintegy 20 aktív, 5-30 hektár között termelő környékbeli pincészetet próbál motiválni. És közben azért arra is szán időt, hogy kóstolót adjon nekünk a boraiból  akár személyesen Balatonlellén, vagy pedig (bejelentkezéses alapon vacsorával kísérve) a szemesi pincében.

Ezeket a borokat kóstoltuk most

Bujdosó Zöld

Színében szinte zöldes, illatában intenzív, erősen parfümös, muskotályos. Virágok, érett citrusok és barack. A korty is telt, savai visszafogottak, buborékjai lágyak, kifejezetten hosszú kortyában szintén a lédús barack és szőlő dominál. Érthető, jól iható, szeretnivaló habzóbor.

 

Katamarán 2013

Balatonboglári cabernet sauvignon, cabernet franc.

Színe alacsony intenzitású rubin, szélén enyhén gránátba hajló. Illatában a meggy, meggymag dominál, kis vegetalitás. A kortyban szintén az érett meggy, meggymag ízjegyei jelennek meg, túlérett eper. Kitölti a szájat, aztán gyorsan eltűnik. A tanninnak van kis harapása, karaktert ad az italnak. 

 

Sirocco 2009

Cabernet franc és sauvignon, merlot.

A bor élénk rubin színű, illata intenzív, benne gazdagon érett meggy és csokoládé, fekete ribizli levél, pici füst. A kortyban szintén a fanyar meggy és az étcsokoládé dominálnak. A korty hossza közepes, jó szerkezet, szép savak, kicsit karcos, de szerethető, karakteres tanninok jellemzik. Magas alkoholtartalma miatt enyhén likőrös, rumos étcsokoládés jellegű. Jó bor, akár ételekhez is.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!