A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Legelhanyagoltabb borvidékünk legismertebb arcai

A folyton pörgő Bezericsék és a lusta macska

2016-06-30 | Bánlaki D. Stella


Legelhanyagoltabb borvidékünk legismertebb arcai

A jó borhoz jó terület, jó fajta, jó évjárat és jó szolga kell – de az sem baj, ha a jó Isten kisujja is beleér egy kicsit – Bezerics Csaba csak úgy szórja a jobbnál jobb mondásokat, fejből idézi néprajzkutatók mondatait, és legelhanyagoltabb borvidékünkről is órákig tud mesélni. Erre még úgy sem sajnálja az időt, hogy ő, a Bezerics Borház feje és a mögötte álló család a Zala legismertebb borászcsaládja, illetve a Balaton legmenőbb bisztróinak motorja, vagyis a Bezericsek örökké rohanásban vannak. Bezerics Csabával a család egyetlen naplopó tagja, Merlot, a lusta macska társaságában beszélgettünk.


Végigdolgozott egy borfesztivált, a zárónapon részt vett egy borbálon, majd miután hazavezetett, még a pincében gyorsan összeválogatott egy tételsort, hogy aztán rohanjon borvacsorát tartani. Másnap reggel pedig minket fogad Bezerics Csaba az irodájában. A zalai borász almája azonban nem esett messze... a mai Balaton egyik első számú gasztrós szereplőjeként jegyzett fiát, Bezerics Danit is a tó Mr. Wolfjaként szokás emlegetni. Mivel a 17 hektáros Bezerics Borháznál a család végez csaknem minden munkát, valószínűleg a többi családtagnak is rohanással telnek a hétköznapjai. Csak Merlot, a fekete macska alszik békésen, szinte teljesen mozdulatlanul, ahogy órákon át beszélgetünk a borász irodájában. 

 

Az iroda egyébként rögtön a keszthelyi borászati feldolgozó emeletén található. Már a földszintről felvezető lépcső mentén, aztán a folyosón, majd a dolgozószobákban is végig, szünet nélkül oklevelek borítják a falakat: borversenyek eredményei. A legutóbbi plakettek, kupák és dísztálak a sarokban a padlón várják, hogy valahol helyet találjanak nekik.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A Bezerics család területei a Zala legmagasabb pontján, a Pogányváron találhatók, de van szőlőjük Lesenceistvánról is, a rozé alapanyaga pedig a déli partról érkezik. Sajátjukon felül innen vásárolnak is szőlőt a borkészítéshez.

"Aki itt hegyre megy, az nem hegymászó"

"Potenciálját tekintve a tekintve a tanúhegyek a világ top szőlőtermő területei közé tartoznak" mondja Bezerics Csaba. Bezericsék törekednek a természetbarát szőlőtermesztésre, vagyis minimalizálják a permetezést, de a végzett agrármérnök szerint bizonyos modern szerek kevésbé ártalmasak, mint egyes bionak nevezett nehézfém alapúak. Ezen felül számára az ökolábnyom a fontos, vagyis hogy mennyire sikerül megóvnia a természeti értékeket, a talaj termőképességét az unokái számára.

 

A régi, kén nélküli világban a Zala savas, jól szállítható borokat produkált, a mai könnyed, gyümölcsös trend viszont nem kedvez neki." Bezerics Csaba szerint a helyi borok egyedülállóan rétegzettek, érlelhetők, a szokásosnál jobban eltarthatók ez még a felbontott palackok esetén is igaz , és a pohárba kitöltve is folyamatosan változnak. "Mindez a klímának köszönhető, és annak, hogy a talaj valóságos svédasztal a szőlő számára: van itt lösz, vulkáni kőzet és bazalt is..." A beszélgetés végén, a kóstoló során mindezt mi is megtapasztaltuk pedig a divattal összhangban a Bezerics márka alatt is egyre több a könnyedebb, azonnali fogyasztásra szánt bor készül.

"Isten tudja, mióta foglalkoznak borral a Bezericsek"

Bezerics Csaba fejből idéz évszámokat, történelmi tényeket, fontos idézeteket, legendás családneveket sorol. "Széchenyi, Eszterházy, Zichy idején emelkedett a termelés minősége, ugyanakkor a zalaiaknak mindig is a szőlő és az aszalt gyümölcs jelentette a megélhetést." A bor itt alapvető élelmiszernek számított, a napi kalóriabevitel szempontjából is fontos volt "dédnagyapám úgy öt litert ihatott meg naponta" nevet a borász.

 

Legelhanyagoltabb borvidékünk legismertebb arcaiSzéchenyi egykori pincéje is Bezerics-tulajdon, ez a keszthelyi feldolgozótól távolabb, Szentgyörgyváron található de megéri érte autózni! (A Németh egyébként Bezerics Csaba feleségének családneve.)

 

Csaba nem tudja, felmenői pontosan mióta foglalkoznak szőlővel: "iparosmunkák miatt jöttek és költöztek a vidékre, viszont aki itt élt, annak kellett, hogy legyen szőlője is". Így aztán nekik is lett. 

Ha faluja határában nincs szőlő, a szomszédos vagy harmadik, negyedik szomszédbeli hegyen szerez magának. De szőlőjének kell lenni, s van, ha szegény is..."

– idézte Gönczi Ferenc néprajzkutatót a borász.

Mégis, elhanyagolt Zalai borvidékünk a családfő szerint mérete, és a globális felmelegedés hatásai miatt sem lehet mérvadó a jövőben. "Elindult valami, garázsbirtokok jelennek meg, sok új termelő próbálkozik kisebb területeken, folyamatosak a változások, de még kell pár év, hogy az új arcok meg tudjanak mutatkozni."

 

 

A Bezerics Borháznak azonban már ma sincsenek értékesítési gondjai. Rendkívül széles szortimentjük ellenére is folyamatosan hiány van szinte minden vörösborukból, különösen a madárkás címkés sorozatból, amelynek tételeit remek ár-érték arányuk miatt mi is gyakran leveszünk az áruházak polcairól, akár Budapesten, akár Győrben, akár a keleti országrészben. Pedig a borász szeretne inkább a Balaton környékén érvényesülni. "Ha Bordeaux-ban burgundit kérnék, hülyének néznének! Nekünk is mindenünk megvan itt a Balatonon!" – Csaba szerint egy-két kivételtől eltekintve csak helyi borokat kellene szerepeltetni a balatoni vendéglátóhelyek borlapjain.

"Dani megszállott, mindenből a legjobbat keresi"

A helyi alapanyagok és a magas minőség a Balatoni Kör koncepciója is, és Bezerics Dani ennek egyik élharcosa. A borász fia nemcsak a szervezeten belül, és nem is csak szóban kampányol, hanem a gyakorlatban is: a tó körüli vendéglátóhelyein kizárólag helyi borokkal és élelmiszeralapanyagokkal dolgozik

 

Legelhanyagoltabb borvidékünk legismertebb arcai

Bezerics Dani

 

Daninak jelenleg két keszthelyi bisztrója, a telente nyitva tartó Télikert és a nyári Paletta mellett Balatonbogláron és Badacsonyban is jól menő üzlete van, előbbi szintén Paletta néven működik, utóbbi a Laposa családdal közösen menedzselt Kishableány. Ezeken a helyeken a beach food mellett ez évtől biztosan megtaláljuk a Bezerics BalatonBort is, továbbá Dani saját borát, a Szexi habzóbort is itt érdemes keresnünk. Ez egyébként számos szálloda welcome bora is a tó körül, évről évre gyorsan elfogy. "A vidék mindig is jó pezsgő alapborokat adott, a Szexiben pedig - a bajnok címkével kiegészülve - a balatoni életérzés testesül meg." 

 

Legelhanyagoltabb borvidékünk legismertebb arcaiKizárólag helyi alapanyagok: ez alapvetés a Palettában

"Zalában, ha esik, három napig esik, ha valaki iszik, az három napig iszik"

Miközben Merlot, a macska hosszú pihenés után átfordult a másik oldalára, a borász felbontott nekünk néhány bort (mindegyiket a kelleténél melegebben kóstoltuk, a jegyzetek ezt tükrözik).

Jutott is, maradt is

A széles szortiment a Zalai borvidéken más borászatokra is jellemző. Ennek részben oka, hogy a vidék mindig is szőlőszaporító vidék volt, számos különböző oltvánnyal. "Valamennyi mindig maradt, a világ legnépszerűbb fajtáiból mindenkinek jutott a környékbeli falvakban..." - mesélte Bezerics Csaba nevetve.

Pátria 2014

Egy különleges szőlőfajta, mindössze pár hektár létezik belőle, rizling és tramini keresztezésével jött létre. A bor színe citrom, illata intenzív, aránylag fejlett, buja, enyhén ásványos, termálos. A jelentős ásványosság a kortyban is megjelenik, sárga virágok, mandula és citrusok ízjegyei egészítik ki. Ahogy a pohárban változik, később határozottan hársvirágos jegyeket jelennek meg benne. Akkor is vittem volna belőle egy palackkal, kétszer annyiba kerül, mint amennyibe: 1600 forintért remek ár-érték arányú, viszont sajnos csak a pincénél kapható.

 

Sauvignon Blanc 2013

A Bezerics család egyik kedvenc bora, elsősorban a belga-francia határon értékesítik. Színe citrom, illata intenzív, benne virágok, kis füstösség. A korty kevésbé összetett, fanyarkás citrusos-mandulás ízvilág jellemzi, hosszú. A hordóhasználat elegáns, visszafogott. Szintén csak 1600 forint palackja – nem csoda, hogy alig van már belőle. 

 

Shiraz 2013

Bezerics Csaba szerint a shiraz feladata, hogy "csípjen, rúgjon, harapjon".

 

Színe közepes intenzitású rubin, illata intenzív, benne meggy, édes fűszerek. A könnyedebb vonal képviselője, lendületes, a kortyban szintén az érett, lédús meggy ízjegyei dominálnak, mellette kis szegfűszeg, meggymagos jelleg, cser. Karakteres, ételekkel remekül párosítható bor, szinte bármilyen húshoz, tartalmas mártásokhoz, tésztaételekhez el tudjuk képzelni. 

 

Ein von @vinoport.hu gepostetes Foto am

 

Pogányvári Deja Vu 2009

Édes bor, 50% pátria, 40% furmint, 10% hárs, részben aszús szemek felhasználásával készült. A borász elmondása szerint nagyon szereti a hárslevelűt, és szerinte a furminttal megegyező figyelmet érdemel. "Egy borfesztiválon az emberek 90%-a a hársért fog visszajönni." 

 

Színe arany, illata fülledt, fejlett, benne kandírozott gyümölcsök, sárga virágok, méz – a korty pontosan ugyanezt adja vissza. Egészen sokrétű, egyensúlyos, lendülete is van. Telt, kerek, kitölti a szájat. A bor jelentős részben Belgiumban, Varsóban és Málta szigetén talál gazdára.

 

Cserszegi Fűszeres 2015 – édes, hordóminta, habár már aranyérmet is szerzett az országos fajtaversenyen.

Színe arany, illata intenzív, koncentrált, benne kandírozott jegyek, aszalt barack, szárított gyógynövények. A kortyban jelentős cukortartalom (160 g/l), szárított vérnarancs, aszalt kajszi és méz ízjegyei. Koncentrált, sűrű, nagytestű bor, extrém magas extrakt. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!