A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

1 év, 2 tanév, 2 bor: árverésre mentünk

Borkollégium Bora

2016-04-27 | Bánlaki D. Stella


1 év, 2 tanév, 2 bor: árverésre mentünk

Még nincs a kezükben, de már az övék, nem is kis küzdelem árán –​ először járt borárverésen a Borkollégiumot és Wineloverst is jegyző Trinety Media Kft., és nem üres kézzel jött haza. A 4. Tokaji Borárverés eredményeként a cég megtalálta a 2016/2017-es tanév, és a 2017/2018-as tanév Borkollégium Borát. "Kétszer 182 palack bor, 364 egyedi számozású darab, két teljes tanévre elosztva" – mondta az ügyvezető, akinek fő célja a példamutatás.

 

Ahogy korábban írtuk, az árverésen megvásárolt két bor adott tanévben a boriskola minden tanfolyamán kóstolható lesz, vagyis legyen szó akár kezdő borkedvelőről vagy a felsőfok hallgatóiról, mindenki lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen vele. Az aukción beszerzett tételekkel találkozni lehet majd a Magyar Borok Bálja sétáló terében, továbbá a 2017-es Tokaji Március Nagykóstoló releváns mesterkurzusának borsorában is, így egyenként összesen 2000 fő kóstolhatja meg őket, borszakértők közreműködésével.

 

„Még megbízott útján is nagyon izgalmas volt licitálni; a Viber-üzeneteken keresztül is érezni lehetett, ahogy Tokajban fokozódik a hangulat" – mondta Tábor István. A Trinety Media Kft. ügyvezetője azért nem tudott személyesen Tokajba utazni, mert az árverés éppen a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolójával egy időben zajlott. Végül Faragó Zoltánt, a Mádi Kör egy pártoló tagját kérte fel a segítségre.

 

1 év, 2 tanév, 2 bor: árverésre mentünk

Winkler Nóra minden bornál igyekezett felcsigázni az érdeklődést 

 

A Tokaji Borlovagrend árverésén idén 19 termelő 28 tétele került kalapács alá, ezek közül választott ki hetet a cég, az előző cikkünkben bemutatott szempontrendszer alapján. A Trinety vagy egy nagy értékű tételt, vagy két alacsonyabb kikiáltási árról indulót tervezett beszerezni. A végeredményt nagyban befolyásolta a sorrend, amelyben a borok kalapács alá kerültek, valamint a több mint 30 licitáló, köztük számos lelkes amerikai, francia, német és lengyel érdeklődő.

 

Előlük csapta le a Trinety a Kvaszinger 2015-ös Tokaji Furmintját a Meszes-dűlőből, amely már idén viselheti a Borkollégium Bora címet. A cég a 700.000 forintos kikiáltási áron jutott hozzá a borhoz. "Ott voltam személyesen és izgultam" – mondta Kvaszinger László – "örülök, hogy a vásárló által sok borértő, és sok lelkes tanuló találkozhat majd a borommal". A Meszes Furmint valószínűleg szeptemberig érlelődik palackban a borász pincéjében.

 

Komoly harc dúlt viszont a Disznókő 2015-ös furmintjáért az Illésházy-dűlőből"Nagyon szép licit volt; sokan pályáztak erre a borra, mivel nagyon jó minőségű, ráadásul nagyon jól volt árazva" – mondta a Disznókő Szőlőbirtok igazgatója, Mészáros László. Mint megtudtuk, ez a tétel nem csak tisztasága miatt különleges, hanem mert a birtok első száraz tétele erről a területről. "Az egyik legszebb 2015-ösünk, ezért is szántuk az árverésre."

 

1 év, 2 tanév, 2 bor: árverésre mentünk

Az árverést megelőző vakkóstolót a tokaji Szent Miklós templomban tartották

 

Az Illésházy Furmint 500 literes új hordóban erjedt és érik a mai napig. Várhatóan június elejéig lepalackozzák, majd őszig palackban érlelik. Nagyon örülök, hogy a mi borunk is a Borkollégium Bora lehet, remekül képviseli majd a fajtát és a területet is: tömör, gyümölcsös, elegáns mandulás-magnéziumos fanyarsággal a végén" – jellemezte Mészáros László. A Disznókő tétele csaknem a kikiáltási ár duplájáért, 850.000 forintért került a Borkollégium élére, és a 2017/2018-as tanévben lesz kóstolható.

 

 

Tábor István elmondása szerint nemcsak azt sajnálja, hogy nem élhette át személyesen a licitálás izgalmát, hanem azt is, hogy az online kommunikáció lassúsága miatt lecsúszott a Hétszőlő 1502 fantázianevű furmintjáról. Ezen kívül az ügyvezető azt is elmondta, talán a Barta Pince 950.000 forintról induló Öreg Király Válogatásával lenne ma gazdagabb, ha más a kikiáltási sorrend.

 

"Kétszer 182 palack bor, 364 egyedi számozású darab, két teljes tanévre elosztva" – Tábor István elégedett. 

Remek érzés, hogy végül több borászatnak tudtunk segíteni, bemutatkozási lehetőséget adni a vásárlásunkkal, és hogy azok a borok, amelyeket mi nem tudtunk megvásárolni, szintén jutányos áron találtak gazdára" mondta Tábor, aki jövő évtől biztosan személyesen emeli majd magasba a tárcsáját.

 

A Trinety Media Kft. akciójának nem titkolt célja a példamutatás: arra szeretné buzdítani a piac egyéb szereplőit, hogy segítsék hazánk borvidékeit hasonló befektetésekkel – hiszen a Tokaji Borlovagrend az árverésből származó bevétel egy részét a Tokaji Borvidék javára fordítja.

 

1 év, 2 tanév, 2 bor: árverésre mentünk

Rekord mennyiségű bor talált gazdára a 4. Nagy Tokaji Borárverésen

 

A Tokaji Borlovagrend árverésén idén a 28 tétel közül 22 kelt el szombaton. Ez 80%-os eladási arányt jelent, ami az előző évi eseményekhez viszonyítva a legmagasabb érték. 21.055.000 forint összleütéssel ért véget a Nagy Tokaji Borárverés. 

A borok lepalackozás után a Tokaji Borlovagrend egyedi, számozott címkéivel kerülnek a vásárlóikhoz.

 

Tokaj város történelmi belvárosa kínálta gyönyörű környezetben megtartott eseményen mintegy kétszázan vettek részt, személyes vagy telefonos licitálási szándékát több, mint harminc érdeklődő regisztrálta. A licitáló tárcsát váltók között sok külföldi, az előző évek árveréseiről visszatérő hazai és új, első ízben licitáló volt. Az árverést megelőzően alakultak licitálócsoportok is, melyek egy-egy tételre szerveződtek.

Idén először egy különleges tétel is kalapács alá került

A Mádi Kör tagjai a 2015. július 20-án leégett horvát Grigic borászat felújítására ajánlották fel az egyesületet tömörítő termelők által felajánlott 14 palack különleges 6 puttonyos Tokaji Aszúból összeállított válogatás bevételét. 

 

Az idei árverés legaktívabb vevője az újonnan felavatott borlovagrendi tag, Manuel Peyrondet volt, aki 2008-ban elnyerte a Meilleur Sommelier de France (Franciaország legjobb sommelier-je) címet, és összesen több mint 800 palack bort vásárolt meg Chais d’Oeuvre nevű borklubja részére. Manuelt idézve: "Nincs annál nagyobb élmény, mint kandalló mellett ülve egy pohár tokaji bort kortyolgatni, tarte tartin-t enni hozzá, és Schubertet hallgatni."

 

A Tokaji Borlovagrend tervei szerint az árverés a jövőben is az eddigiek által kijelölt irányban fejlődik majd tovább – legközelebb 2017. április 22-én, szombaton.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!