10 Great Wine Families – 10 boros dinasztia
Mesterkurzus a generációkon átívelő siker titkáról
2020-03-29 | Takács AndreaFiona Morrison Master of Wine a világ 10 legjelentősebb borászcsaládjáról szóló 10 Great Wine Families könyve alapján tartottak azonos című mesterkurzust a februári Winelovers Grandon.
Fotók: Szabó Kata
Az előadó, Steven Spurrier nagy múltú, rangos brit szaktekintély a borvilágban. 1964-ben merült bele a londoni borkereskedelembe, 1971-ben Párizsban borszaküzletet vezetett, ő alapította Franciaország első magán boriskoláját 1973-ban, 1976-ban ő szervezte a meglepő eredményű „Párizsi ítélet” (the Judgment of Paris) néven elhíresült vakkóstolót francia borszakértőkkel, francia és kaliforniai borok összehasonlítása céljából. Több könyv írója vagy társszerzője, szervezett rangos borkurzusokat, számtalan díj birtokosa, a borszakírók körének (Circle of Wine Writers) tagja, a Decanter magazin állandó borszakértője.
Magyarország sem ismeretlen terep neki: 2010-ben a Decanter magazinban Malatinszky Csaba Serena 2009 borát a legjobb óvilági fehérbornak jelölte meg. A Winelovers Grand előtt járt nála Villányban és ezúttal sem fukarkodott a dicsérettel - természetesen a borász is részt vett a mesterkurzuson.
Mindannyian érthető kíváncsisággal várjuk Spurrier gondolatait.
Előadása kezdetén arról beszél, számára a bor egyszerre szól a terroir, a szőlő, a borász és a termelő dinasztiák tudásáról és eredményeiről. A mesterkurzust a 10 Great Wine Families könyvben bemutatott családoktól 1-1 tétel kóstoltatásával teszi élményszerűvé. Steven nagy tisztelettel meneszti mennybe ezeket a sokgenerációs boros dinasztiákat – mi pedig nem szabadulunk a gondolattól, hogy itthon ennek a lassan születő csodának történelmi okokból az elején járunk, a hazai borászok zöme csak saját generációja tapasztalataival gazdálkodhat. Szerinte jó, ha a harmadik generációtól kifizetődő a borászkodás, addig szakadatlan befektetés és építkezés vár a gazdálkodóra-termelőre.
A nagy borvilágmárkák 90 százaléka családi tulajdonban van. A második generáció gyakran kilép ebből, csak a családok 12%-a őrzi a harmadik generáció után is a birtokát. Gyorsan sok információt kapunk, de a pontosabb kép kedvéért a pincészetek weboldalát, borlapokat is segítségül hívtam.
Emerich Knoll Riesling Federspiel Loibenberg 2017 Ausztria, Wachau
Némileg meglepő intenzitású füves-fűszeres illatú. Halványsárga, „a szín nagyon fontos!” Bizonyára, bár kisvártatva más vidék más boránál Steven épp a szín kisebb jelentőségéről beszél, ma nem tudjuk meg, min múlik. Citrusos, fehér virágos, gazdag, energikus, az érett szőlő erényei, nagy fejlődési potenciállal.
Egon Müller Riesling Scharzhofberger Kabinett 2018, Mosel, Rheinland-Pfalz, Németország
Füves-csalános, mézes illat. „Halványsárga szín - persze a szín nem számít.” (Most miért nem?) „Virágos, könnyed aroma, tisztaság, egyensúly, csonthéjasok, maradékcukor (53 g/l), magas alkohol, mégis krémesen lágy, az édesség után is érvényesülnek a füvek-fűszerek. Egyszerre sima és élénk.” Tőlem ez a stílus kissé távol áll, de az előadó lelkesedése alapján sok rajongója van.
Descendientes De J. Palacios Petalos 2017, Spanyolország, Bierzo
A poharunkban „kifinomult aromák, friss-lekváros gyümölcsösség, érett cseresznye, feszes bor, még az illatánál is fűszeresebb zamatok, fiatalos, attraktív, nem alkoholnehéz, nem savas, alig tanninos”, Stephen Spurrier még komoly fejlődést jósol neki. A sziporkázó ízek nekem kicsit gyorsan illannak el, csak az üres pohár fásan csukódó illata marad. Pompás kiegészítője lehet egy jól választott fogásnak, de önállóan, csak poharazgatni mást választanék.
Gaja Ca' Marcanda Gaja Promis 2016, Olaszország, Toszkána
55% merlot, 35% syrah, 10% sangiovese, illata nem robogó úthenger, de ízében harmonikus piros bogyósok, meggy és málna, szolid tannin, arányos savak. Sziporkázó, mediterrán gazdagság, áradóan gyümölcsös és kimérten, de jellegzetesen alkoholos. „Zamatos, lágy, fűszeres, jelesen képviseli a terroirt, ahol termett, az előadó kedvenc évjárata, már készen van, nem kell fejlődnie” - viszont melegen és nyomatékkal ajánlja a ház Barolóját is.
Marchesi de Frescobaldi Lucente 2016, szintén Toscana
50% merlot, 35 % sangiovese és 15% cabernet sauvignon, 12-15 hónap fahordóban. „Intenzív rubin színű, lilás reflexekkel. Illatában érett sötét gyümölcsök, fahéj, szerencsendió, szilvalekvár. Nagy test, komoly, érett, finom tanninokkal.” Aromái betöltik a szájat és hosszan időznek a korty múltával is. (Nem érdemes sokáig unatkoztatni a pohárban, felerősödik a tanninossága.)
Famille Thienpont, La Gravette de Certan 2015 Franciaország, Bordeaux
60% merlot, 30% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon, tompuló bordó szín.
Aromatikája a villányiakat idézi, eleganciában jócskán felülmúlja azokat. Szolid gyümölcs, precíz hordóhasználat, „fiatal bor, meggy, szilva, szép gerinc, arányos savak, gazdag, friss, minőségközpontú”, még öt felívelő évet jósol neki az előadó.
Familia Torres Purgatori 2014, Spanyolország
Nagyon mediterrán, napsütéses, forró illatok, fekete bogyósok, fekete cseresznye, erdei gyümölcs, aszalt gyümölcsök, aszalt szilva, karamell. „Kifinomult, szinte polírozott, elegáns bor, imádom a fekete gyümölcsöket és az eleganciát benne, ó, a grenache.” Ez a bor cariñena, garnacha és syrah, 10-15 nap héjon áztatás, alkoholos erjesztés acéltartályban, almasavbontás, 40%-ban új francia fahordó, 15-18 hónapig. Magas alkohol, mértéktartó savakkal, teljesen száraz, még 10 év potenciált ígérnek neki.
Famille Perrin, Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape 2016, Franciaország, Rhone
Bordó-blend, hűvösebb, meggyesebb, frissebb, „a Chateauneuf du Pape jellegzetes szerkezetével”. 30% mourvèdre, 30% grenache, 10% syrah, 10% counoise, a többi cinsault, terre noir, muscadien és vaqueyrese. Gyümölcsös, széles, testes, árnyalatgazdag, mégis sziporkázóan könnyed, remek szerkezettel, ásványossággal, hosszú lecsengéssel. Hosszú fejlődés ígéretét és 96-97-99 pontot kap minden kritikustól, aki számít. „Mindenki szereti” állítja Steven. Én is, nagyon.
Nieport, Vintage Port 2017, Portugália, Douro
Avinált (erősített) bor, ragyogó, mély bordó színű, meggyes, kirobbanó gyümölcsösséggel, a tannin-savak-alkohol tökéletes egyensúlyt tartanak. „Koncentrált, sűrű, jól beágyazott, belesimuló extra alkohollal, nagyon hosszú lecsengéssel, hihetetlenül tökéletes, végtelenül harmonikus, a legkifinomultabb, új stílus, új iskola, sima, ragyogó, izgalmas, invenciózus, szexi”. Valóban meghökkentő ital, felpiszkálja az érzékeket, az ízlelőbimbókat mindenképpen.
Gondolatébresztő utazás volt ez tájakon-történelmen át. A régi, sokgenerációs boros dinasztiák példája remélhetőleg türelemmel és szerénységgel tölti el a kezdő gazdálkodókat. A borászkodás ilyen magas, egyenletes színvonalon még annál is hosszabb távú befektetés és szakadatlan munka, mint ahogy azt első ötven évben gondolnánk.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!