A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

10 Great Wine Families – 10 boros dinasztia

Mesterkurzus a generációkon átívelő siker titkáról

2020-03-29 | Takács Andrea


10 Great Wine Families – 10 boros dinasztia

Fiona Morrison Master of Wine a világ 10 legjelentősebb borászcsaládjáról szóló 10 Great Wine Families könyve alapján tartottak azonos című mesterkurzust a februári Winelovers Grandon.


Fotók: Szabó Kata

 

Az előadó, Steven Spurrier nagy múltú, rangos brit szaktekintély a borvilágban. 1964-ben merült bele a londoni borkereskedelembe, 1971-ben Párizsban borszaküzletet vezetett, ő alapította Franciaország első magán boriskoláját 1973-ban, 1976-ban ő szervezte a meglepő eredményű „Párizsi ítélet” (the Judgment of Paris) néven elhíresült vakkóstolót francia borszakértőkkel, francia és kaliforniai borok összehasonlítása céljából. Több könyv írója vagy társszerzője, szervezett rangos borkurzusokat, számtalan díj birtokosa, a borszakírók körének (Circle of Wine Writers) tagja, a Decanter magazin állandó borszakértője.

 


Magyarország sem ismeretlen terep neki: 2010-ben a Decanter magazinban Malatinszky Csaba Serena 2009 borát a legjobb óvilági fehérbornak jelölte meg. A Winelovers Grand előtt járt nála Villányban és ezúttal sem fukarkodott a dicsérettel - természetesen a borász is részt vett a mesterkurzuson.

 

Mindannyian érthető kíváncsisággal várjuk Spurrier gondolatait.

 

10 Great Wine Families – 10 boros dinasztia


Előadása kezdetén arról beszél, számára a bor egyszerre szól a terroir, a szőlő, a borász és a termelő dinasztiák tudásáról és eredményeiről. A mesterkurzust a 10 Great Wine Families könyvben bemutatott családoktól 1-1 tétel kóstoltatásával teszi élményszerűvé. Steven nagy tisztelettel meneszti mennybe ezeket a sokgenerációs boros dinasztiákat – mi pedig nem szabadulunk a gondolattól, hogy itthon ennek a lassan születő csodának történelmi okokból az elején járunk, a hazai borászok zöme csak saját generációja tapasztalataival gazdálkodhat. Szerinte jó, ha a harmadik generációtól kifizetődő a borászkodás, addig szakadatlan befektetés és építkezés vár a gazdálkodóra-termelőre.

 

A nagy borvilágmárkák 90 százaléka családi tulajdonban van. A második generáció gyakran kilép ebből, csak a családok 12%-a őrzi a harmadik  generáció után is a birtokát. Gyorsan sok információt kapunk, de a pontosabb kép kedvéért a pincészetek weboldalát, borlapokat is segítségül hívtam.

 

Emerich Knoll   Riesling Federspiel Loibenberg 2017 Ausztria, Wachau

 

Némileg meglepő intenzitású füves-fűszeres illatú. Halványsárga, „a szín nagyon fontos!” Bizonyára, bár kisvártatva más vidék más boránál Steven épp a szín kisebb jelentőségéről beszél, ma nem tudjuk meg, min múlik. Citrusos, fehér virágos, gazdag, energikus, az érett szőlő erényei, nagy fejlődési potenciállal.

 

1824 óta foglalkozik mezőgazdasággal a család, az első Knoll boroscimke 1962-ben került palackra. A mai a harmadik generáció. A leghűvösebb osztrák borvidék a Duna mellett, Bécshez közel. 16 hektár, fekvése is, mikroklímája is egyedi, a napsütés itt fenolos aromákat, magas cukortartalmat érlel, a hűvös éjszakák megőrzik a savakat és illatokat a borokban. A lankák oldalán és alján eltérő talajjal, felül gneisz, szilikát és sziklás erdőtalaj, löszös-homokos lejtők ereszkednek a köves-kavicsos folyópartig. Látványos, teraszos szőlőművelés. Wachaui klasszifikáció, hogy a borokat intenzitásuk, érettségük alapján három kategóriába sorolják a könnyed Steinfedertől a Federspiel-en át a legérettebb, rangos Smaragd kategóriáig.

 

Egon Müller Riesling Scharzhofberger Kabinett 2018, Mosel, Rheinland-Pfalz, Németország

 

Füves-csalános, mézes illat. „Halványsárga szín - persze a szín nem számít.” (Most miért nem?) „Virágos, könnyed aroma, tisztaság, egyensúly, csonthéjasok, maradékcukor (53 g/l), magas alkohol, mégis krémesen lágy, az édesség után is érvényesülnek a füvek-fűszerek. Egyszerre sima és élénk.” Tőlem ez a stílus kissé távol áll, de az előadó lelkesedése alapján sok rajongója van. 

 

Az egyik legnagyobb boros dinasztia a gigászok közt. A Scharzhofberg nagyon régi családi birtok, „Németország legjobb terroirja”, lejtőin rendkívül drága borok alapanyaga terem. 16 hektárról évi 80 ezer palack bort, komplett aromacsaládokat és minőségi kategóriákat készítenek a száraz iskolázástól egészen a nemesrothadáson átesett szemekkel gazdag, édes Trockenbeeren Auslese kategóriáig.

 

Descendientes De J. Palacios Petalos 2017, Spanyolország, Bierzo

 

A poharunkban „kifinomult aromák, friss-lekváros gyümölcsösség, érett cseresznye, feszes bor, még az illatánál is fűszeresebb zamatok, fiatalos, attraktív, nem alkoholnehéz, nem savas, alig tanninos”, Stephen Spurrier még komoly fejlődést jósol neki. A sziporkázó ízek nekem kicsit gyorsan illannak el, csak az üres pohár fásan csukódó illata marad. Pompás kiegészítője lehet egy jól választott fogásnak, de önállóan, csak poharazgatni mást választanék.

 

A család birtokai Rioja három részén - Remondo, Priorat, Bierzo - terülnek el, kedvenc fajtáik a tempranillo, carinena, garnacha. A spanyol fajtákhoz nemzetközi tudás jár, biodinamikusan gazdálkodnak.

 

10 Great Wine Families – 10 boros dinasztia

 

Gaja Ca' Marcanda Gaja Promis 2016, Olaszország, Toszkána
55% merlot, 35% syrah, 10% sangiovese, illata nem robogó úthenger, de ízében harmonikus piros bogyósok, meggy és málna, szolid tannin, arányos savak. Sziporkázó, mediterrán gazdagság, áradóan gyümölcsös és kimérten, de jellegzetesen alkoholos. „Zamatos, lágy, fűszeres, jelesen képviseli a terroirt, ahol termett, az előadó kedvenc évjárata, már készen van, nem kell fejlődnie” - viszont melegen és nyomatékkal ajánlja a ház Barolóját is.

 

A borházat Giovanni Gaja alapította 1859-ben, őseik a 17. században érkeztek Spanyolországból. Az ötödik generáció képviselője, Angelo Gaja 1961-ben, 21 éves korában vetette bele magát a ház feladataiba. Legendás munkabírással és érzékkel megáldva folyamatos birtoknöveléssel, egyedi hordóhasználattal, szigorú minőségi és fajtaválogatással, technológiai fegyelemmel a legnagyobbak, legkiválóbbak közé tolta boraikat és a családi vállalkozást.

 

Marchesi de Frescobaldi Lucente 2016, szintén Toscana

 

50% merlot, 35 % sangiovese és 15% cabernet sauvignon, 12-15 hónap fahordóban. „Intenzív rubin színű, lilás reflexekkel. Illatában érett sötét gyümölcsök, fahéj, szerencsendió, szilvalekvár. Nagy test, komoly, érett, finom tanninokkal.” Aromái betöltik a szájat és hosszan időznek a korty múltával is. (Nem érdemes sokáig unatkoztatni a pohárban, felerősödik a tanninossága.)

 

700 éve bankár családként gyökereztek Toszkánába, bár borkereskedelemmel is foglalkoztak, de a família érdemben 170 éve vetette meg a lábát a toszkán szőlőkultúrában is. Több területről származó szőlőkből, fenntartható gazdálkodással dolgoznak, remek terroir, hét különböző helyen 1300 hektár, változatos adottságokkal, ráadásul olívaolajat is készítenek. Olaszos temperamentummal és családi összetartással rendszeresen 90 pont felett teljesítő borokat remekelnek.

 

Famille Thienpont,  La Gravette de Certan 2015 Franciaország, Bordeaux

 

60% merlot, 30% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon, tompuló bordó szín.
Aromatikája a villányiakat idézi, eleganciában jócskán felülmúlja azokat. Szolid gyümölcs, precíz hordóhasználat, „fiatal bor, meggy, szilva, szép gerinc, arányos savak, gazdag, friss, minőségközpontú”, még öt felívelő évet jósol neki az előadó.
 

A könyv szerzője, Fiona Morrison épp Jaques Thienpont felesége, így duplán szívügy a borház. 1921 óta szőlőbirtokosok Bordeaux-ban, több chateau-n, vagyis több birtokon gazdálkodnak, a terroirok megjelennek a borokban. Sok kézimunka és kimagasló borok, csillagászati árakon a La Pin birtokról, de minden chateau megéri a kóstolást.

 

10 Great Wine Families – 10 boros dinasztia

 

Familia Torres Purgatori 2014, Spanyolország

 

Nagyon mediterrán, napsütéses, forró illatok, fekete bogyósok, fekete cseresznye, erdei gyümölcs, aszalt gyümölcsök, aszalt szilva, karamell. „Kifinomult, szinte polírozott, elegáns bor, imádom a fekete gyümölcsöket és az eleganciát benne, ó, a grenache.” Ez a bor cariñena, garnacha és syrah, 10-15 nap héjon áztatás, alkoholos erjesztés acéltartályban, almasavbontás, 40%-ban új francia fahordó, 15-18 hónapig. Magas alkohol, mértéktartó savakkal, teljesen száraz, még 10 év potenciált ígérnek neki.

 

150 éve meghatározói a helyi bortermelésnek, Spanyolország legnagyobbjai, de Chilében és Kaliforniában is termelnek, 140 országba exportálnak, így a hagymányos spanyolok mellett nemzetközi szőlőfajtákkal is dolgoznak.

 

Famille Perrin, Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape 2016, Franciaország, Rhone

 

Bordó-blend, hűvösebb, meggyesebb, frissebb, „a Chateauneuf du Pape jellegzetes szerkezetével”. 30% mourvèdre, 30% grenache, 10% syrah, 10% counoise, a többi cinsault, terre noir, muscadien és vaqueyrese. Gyümölcsös, széles, testes, árnyalatgazdag, mégis sziporkázóan könnyed, remek szerkezettel, ásványossággal, hosszú lecsengéssel. Hosszú fejlődés ígéretét és 96-97-99 pontot kap minden kritikustól, aki számít. „Mindenki szereti” állítja Steven. Én is, nagyon.

 

A borvidék egyik legjobb terroirja, családi birtok, az utódok is benne dolgoznak. Biodinamikus gazdálkodás 100 hektáron, 18 szőlőfajta, a házasításokban a counoise és mourvèdre egyedi zamatokat ad. 2006 óta deklaráltan a legnagyobbak közé tartozik.

 

Nieport, Vintage Port 2017, Portugália, Douro


Avinált (erősített) bor, ragyogó, mély bordó színű, meggyes, kirobbanó gyümölcsösséggel, a tannin-savak-alkohol tökéletes egyensúlyt tartanak.  „Koncentrált, sűrű, jól beágyazott, belesimuló extra alkohollal, nagyon hosszú lecsengéssel, hihetetlenül tökéletes, végtelenül harmonikus, a legkifinomultabb, új stílus, új iskola, sima, ragyogó, izgalmas, invenciózus, szexi”. Valóban meghökkentő ital, felpiszkálja az érzékeket, az ízlelőbimbókat mindenképpen.

 

Robert Parker tétovázás nélkül 100 pontra értékeli ezt a „szinte tökéletes”, hatalmas potenciállal bíró portóit. A borászkodás 2000 éves történelmi múltra tekint vissza a vidéken, a Nieport család az 1800-as évek óta gazdálkodik, Dirk Nieport ötödik generációs borász és innovátor. A portói mellett száraz vörösöket is készítenek, közönségigényre könnyed fehér és habzóborokkal egészült ki a kínálat.

 

Gondolatébresztő utazás volt ez tájakon-történelmen át. A régi, sokgenerációs boros dinasztiák példája remélhetőleg türelemmel és szerénységgel tölti el a kezdő gazdálkodókat. A borászkodás ilyen magas, egyenletes színvonalon még annál is hosszabb távú befektetés és szakadatlan munka, mint ahogy azt első ötven évben gondolnánk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!