A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

2023-ban ihatunk először eredetvédett Etyeki pezsgőt

Fontos előrelépések történtek a prémium termék ügyében

2019-06-07 | Ferenczi Csilla


2023-ban ihatunk először eredetvédett Etyeki pezsgőt

Az első etyeki Pezsgőkonferencián számos szakértő foglalt állást a hazai és nemzetközi pezsgőgyártás kapcsán. A házigazda borvidék képviseletében Hernyák Tomi szólalt fel "Etyeki pezsgő - tervezett változtatások az Etyek-Budai termékleírásban" témában.


Hernyák Tomi vendéglátós, szakács, borász, aki champagne-i tapasztalatainak és lelkesedésének köszönhetően az Etyeki pezsgő projekt élére állhatott. Mostanra a kezdeményezésben részt vevő borászokkal együtt túl vannak két közös szüreten, a Magyarország első pezsgő eredetvédelmére vonatkozó bejegyzési folyamatok lassan a végükhöz érnek. 

 

Előadásának elején felidézte, honnan is indult a borvidék, és hogy mennyit fejlődött az elmúlt évtizedekben. A Borászportál élőben közvetítette az egész Pezsgőkonferenciát, ahol Tomi elmesélte azt az anekdotát is, miszerint a borvidékkel kapcsolatban az alábbi találós kérdés forgott közszájon 20 éve: "Tudod miért harangoznak Etyeken éjfélkor? Azért, hogy az etyekiek átforduljanak a másik oldalukra, hogy ne marja ki a boruk a gyomruk egyik felét."

 

Nem volt ez mindig így, az éghajlat, valamint a filoxéra után telepített szőlőfajták kifejezetten a pezsgőkészítésre predesztinálták a borvidéket, nem csoda, hogy Törley József pezsgőgyáros idejében innen 2 millió palack hagyományos eljárással készített pezsgő került ki.

 

 

A jelenlegi termékleírás szerint viszont Etyeken nincsenek még lefektetve a szabályok a minőségi pezsgőkészítéshez. A rendszer olyan laza, hogy szinte mindent megenged, technológia, terület és szőlőfajták tekintetében is. 

 

És míg Champagne-ban például kizárólag a chardonnay-ból, pinot noir-ból vagy pinot meunier-ből készült, palackban erjedt és érlelt bort nevezhetjük champagne-nak, addig Etyeken 40 engedélyezett szőlőfajta van, miközben sok borász ezek nagy részével még csak nem is találkozott a borvidéken. 

 

Az etyeki együttgondolkodás és a több körös közös kóstolók után végül megszületett az elhatározás: az etyek-budai regionális pezsgő kategóriája mellett létrejönne egy új, település szintű csúcstermék, az Etyeki pezsgő. Éppen úgy, ahogy Tokaj-Hegyalján a Tokaji aszú. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Etyeki Pezsgő Eredetvédelem (@etyeki_pezsgo_eredetvedelem) által megosztott bejegyzés,

 

"A szőlőnek a legjobb területről kell származnia a borvidéken belül, és ez szerintünk egyértelműen Etyek" – folytatta Tomi, aki a Pezsgőkonferencián azt is elárulta, a szőlőtermesztés szabályozásánál szeretnék elérni, hogy homogén területekről származzon minden alapbor. Ennek elemei a következők lennének: 

A szőlőfajták tekintetében is sikerült közös nevezőre jutni, a 40 fajtát a tizedére csökkentették, az Etyeki pezsgő alapborát a következő szőlők adhatják: chardonnay, pinot noir, pinot blanc, pinot gris.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Etyeki Pezsgő Eredetvédelem (@etyeki_pezsgo_eredetvedelem) által megosztott bejegyzés,

 

Azután jöttek a vinifikációra, majd a pezsgőkészítésre vonatkozó lépések az eredetvédelmi szabályozásban: az Etyeki pezsgő kizárólag hagyományosan érlelve, azaz méthode tradtionelle készülhet, minimum 24 hónap érleléssel, ami mellesleg több, mint például Champagne-ban, ahol az évjárat nélküli pezsgőket minimum 18 hónapig kell érlelni. A brutnek megfelelő, azaz maximum 15 g/l expedíciós likőr kerülhet a palackokba, és ami talán a legfontosabb: kevés a fenti paramétereknek való megfelelés, csak a kóstolóbizottság által jóváhagyott tétel kerülhet Etyeki pezsgőként kereskedelmi forgalomba. 

 

Szerettük volna, hogy egy könnyen érthető, szigorú, de betartható termékleírás jöjjön létre, ami minden etyeki borász számára nyitott, alkalmazható

 

– mesélte tovább Hernyák Tomi, aki azt is hozzátette, ez most minden helyi borásznak fontos téma, hiszen végre van egy olyan termék, ami újdonság, ami közösségformáló erővel bír, és ami után büszkén mondhatják majd ki: Etyek pezsgőtermő vidék. 

 

2023-ban ihatunk először eredetvédett Etyeki pezsgőt

 

Hol tart most az eredetvédelem?

 

2017: első egyeztetett szüret

2018: második összehangolt szüret

2019: hivatalos bejegyeztetése az eredetvédelem (jelenleg 95%-os szinten áll a folyamat)

2020: első hivatalos szüret

2021: első pezsgősítés

2023: első hivatalos megjelenés

 

Végül jöjjön egy korábbi idézet Szövényi Árontól, az etyeki Anonym Pince borászától:

 

Az Etyeki pezsgőt mi fogjuk különlegessé tenni, mégpedig azzal, hogy egy Magyarországon még teljesen ismeretlen, a pezsgőre szabott eredetvédelmet alakítunk ki, amivel ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozicionáljuk.

 

>>> Ha Ön is megkóstolná a jelenleg kapható etyeki pezsgőket, akkor jöjjön el a Pezsgő Június Nagykóstolóra, ahol az etyeki termelők közösen mutatják majd be legfrissebb szortimentjüket. 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!