A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

Bognár Attila 25 prémium vörösbort mutat be nekünk a Bordói Novemberről.

2023-12-01 | Bognár Attila


Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

A magyar vörösborok kóstolója még mindig abszolút hívószó. Ezt bizonyította az idei Bordói November Nagykóstoló rendezvény is a Winelovers szervezésében, melyre immár szokás szerint Corinthia Hotel Budapestben került sor. A telt ház ezen a rendezvényen már megszokott és természetes. Ahogy az esemény nevéből kiderül itt a két cabernet és a merlot fajtákból készült borok játsszák a főszerepet. De az évek során változott kissé a kínálat. Idén már kóstolhattunk itt több, más olyan fajtából készült bort is, amelyek nem Bordeaux-i fajták. Vagy részben, vagy teljesen, például pinot noirt, kékfrankost, syrah-t, de még bikavért is. Sőt, a Csúcsborok termében is találtam és kóstoltam is belőlük. Ezt persze senki nem bánta, a látogatók örültek a „kissé színesebb borválasztéknak”.


Merész húzás volt a rendezvényre kiállítóként meghívni egy rumos csapatot is, akik még ráadásul az egyik ingyenes pop-up előadás témáját és kóstolni valóit is szolgáltatták. A Premirum standja előtt állandóan tömeg állt, ami rendezvény vége felé sem csökkent, inkább fokozódott.

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

A Premirum standjánál Curtis töltötte a rumot a vendégeknek

 

A kínálatot színesítette a kaliforniai Napa Valley-ből a Trifecta Winery cabernet sauvignon-ja (2014-es), ezt is kár lett volna kihagyni. Örvendetes volt, hogy a valóban legjobb tételeket felvonultató Csúcsborok terme mellett, a borászok elhozták a magasabbra pozícionált, drágább presztízs boraikat is, amiket bárki szabadon kóstolhatott. 

 

A kóstolt borok alapján örvendetes előrelépéseket látok a korábbi évekhez képest. A hordóhasználat egyre finomodik, a borászok egy jó része felismerte, hogy ez kulcskérdés. A borok gyümölcsösségét kell megőrizni, a hordónak hozzá kell adni, gazdagítani kell a bort, nem elnyomni annak aromáit. A kóstolt borok egyensúlyosabbak, az alkoholok egyre kevesebb helyen túlzóak. A palackok megjelenése, a címkevilág, a borok marketingje is sokat fejlődött. Egyre több az olyan tétel, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, nem csak azért, mert aranyérmet nyer valahol egy borversenyen, hanem mert valóban jó, és bátran odatehető egy francia, olasz vagy spanyol vörösbor mellé, abszolút versenyképes velük. 

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

A kóstolást a korábbi évek jól bevált metódusa szerint a csúcsbor teremben kezdtem, ahol nyugodt körülmények között ülve tudtam kóstolni és jegyzetelni. Utána már nehezebb dolgom volt a tömegben, de így is viszonylag sok pincészet standjához sikerült eljutnom. A jól ismert nevek mellett, viszonylag sok új vagy kevésbé ismert pince is említésre méltó borokat hozott. Ezek közül a teljesség igénye nélkül kiemelném a szekszárdi Szekretár és Pálinkás pincéket, a villányi Grócz pincészetet, valamint a balatonboglári „A zöld ajtós ház” névre hallgató pincét. Meglepően izgalmas és tartalmas borokat hoztak.

 

A Csúcsborok termében az alábbi tételeket kóstoltam:

 

Etyeki Kúria Pinot Noir Válogatás 2017

Kezdésként mindjárt egy kakukktojás a sorban, a pinot noir ugyanis nem Bordeaux, hanem Burgundia fő fajtája. Ellenben a pincének ez a válogatás pinot noirja szerintem az egyik legjobb magyar pinot most a piacon. Az évjárat kiválogatott tételeit 10 hónapig érlelték 300 literes osztrák és francia új hordókban, majd jött egy újabb válogatási kör, mely végén mindössze 1021 palack készült belőle. Halvány vörös, klasszikus pinot szín. Illata meglehetősen intenzív, ontja a mindenféle piros bogyós gyümölcsöket, cseresznye, ribizli, málna, hecsedli, szolidan édesfűszerek és kék virágok is jönnek. Kóstolva az illatnak megfelelő aromákat kapjuk, lágy, simogató tanninokkal, elegáns szerkezettel és hosszú gyümölcsös lecsengéssel. Finom nagyon, rögtön kívánjuk belőle a következő kortyot is.

 

Etyeki Kúria Merlot 2019, Balf

A birtok Soproni borvidékről, közelebbről Balfról származó merlot-ja adja az alapanyagot. Itt is a jó bevált osztrák és francia hordókkal dolgozik a pince, látszik is a minőségi hordóhasználat. 14 hónapot töltött a bor hordóban, vegyesen újban és használtban (2-3 éves). Mélyrubin színű, illata lassan fejlődik, majd cseresznye, szeder és szilva jön belőle, kiegészülve étcsokis, grafitos, medvecukros jegyekkel. Kóstolva érezhető benne a soproni (valamint a közeli burgenlandi osztrák vöröses) beütés, amit én személy szerint kedvelek. A tanninstruktúra tetszetős, a gyümölcsök dominánsak, a hordó hozzáad, fiatalon is élvezhető a bor. Az utóíz hosszú és gyümölcsös, és az osztrák mellett francia emlékek (St. Emilion) is bevillannak. 

 

Etyeki Kúria Sopron Blend 2017

Limitált tétel, mindössze 756 számozott palack készült ebből a kékfankos és merlot adta cuvée-ből. 15 hónapos hordós érlelés (új, 300 literes magyar és osztrák tölgyfa hordókban), majd újabb 15 hónap palackban. Mély rubin szín, illata intenzívebb az előző merlot-nál, már pörgetés nélkül is erősen jönnek belőle a feketebogyós gyümölcsök, hordófűszerek. Kóstolva erősebb, de integrált tanninok jönnek, mint a merlot-ból. A feketecseresznyés, áfonyás, feketeribizlis vonal dominálja az ízképet, a szerkezet egyensúlyos. Hosszú lecsengés, ezt is szívesen fogyasztanám, akár önmagában is.

 

Simigh Cabernet Franc 2021

A pincészet a Tolnai és a Szekszárdi borvidéken egyaránt aktív. Ugyanennek az évjáratnak a cabernet sauvignon-ja már hordómintaként Berliner Wine Trophy aranyat nyert és a Winelovers Wine Awards-on is jól szerepelt. Ez a cabernet franc a Szekszárdi borvidékről érkezett, egy évet érett hordóban, azóta pedig palackban fejlődik tovább. Illata közepesen intenzív, a poharat forgatva erősödik, benne az eper és ribizli, ezek érett gyümölcsei és friss dzsemjei, a háttérben pedig megjelenik egy szolid gyógynövényes, zöldfűszeres vonal és kis konyakmeggy is. Kóstolva közepes test, a fajta könnyedebb arcát mutatja, mely ízében is intenzíven gyümölcsös és fűszeres. Lecsengése hosszú, benne szeder, cassis. Jól elkészített, szép bor.

 

Varsányi Pincészet Egri Bikavér Superior 2019

Újabb kakukktojás a bordeaux-i sorban, egy bikavér Egerből. Itt ugyanis csak 40 % a bordeaux-i fajták aránya (20-20% cabernet franc és sauvignon), a másik 40% kékfrankos és 20% blauburger. Az alapanyag a Cinege dűlőről származik, mely a pince egyik prémium vörösbort adó területe. Minden bor külön erjedt acéltartályban, majd fahordóba is külön kerültek. 18 hónap érés után néhány hónapig még 30 hl-es nagy ászokhordóban érett tovább. Közepes rubin szín, illata a poharat pörgetve nyílik, benne erdei gyümölcsök és hordófűszerek egyvelege, és egy enyhe földes-minerális vonal, valamint étcsoki. Kóstolva közepesnél nagyobb testet kapunk, étcsokiba mártott erdei gyümölcsökkel. Közepes lecsengéssel búcsúzik. Örvendetes itt is a gyümölcsök dominanciája a hordóízek felett. 

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

Havas & Tímár Pincészet Borcsi Cuvée 2018

Az egri pincészet első vörös házasítása (eddig fajtaborok készültek a vörösekből), mely nevét a borász kislányáról kapta, így lett Borcsi cuvée. Cabernet franc (60%) és cabernet sauvignon (30%) házasítása, megfűszerezve egy hordónyi kékfrankossal (10%). A borok külön-külön, első és másod töltésű, 225 literes hordókban érlelődtek 19 hónapon keresztül, szűrés és derítés nélkül került palackba. Mély rubin szín, a pohárba kitöltés után egyből intenzív illattal nyit. Étcsoki, hordófűszerek és feketebogyós gyümölcsök keveréke, majd egy marcipános, konyakmeggyes vonal is feltűnik az illatképben. Kóstolva nagy test, sok-sok tannin, mely még nem teljesen integrálódott. Ugyanakkor az aromákat az érett gyümölcsök dominálják. Közepesnél intenzívebb utóízében még kicsit húz a tannin, amely, ha a palackban töltött idővel beépül, akkor még szebb lesz a bor. 

 

Várszegi Pincészet Wieland Selection Merlot 2019

A dél-balatoni pince első önálló vörösbora, mely a birtok elsőként vásárolt területéről származik. Két évig érett kisméretű, új, magyar tölgyfahordókban. A mély rubin színű bor elsőre kissé fülledt és zárt illattal nyit, mely idővel szellőzik. Benne kék virágok, ibolya, hibiszkusz, ringló szilva, piros ribizli, hecsedli, cigánymeggy, friss szeder. Kóstolva közepesnél intenzívebb testet kapunk, sok-sok tanninnal, melyek még nem integrálódtak a borba. Az ízkép gyümölcsfókuszú, hordófűszerekkel megtámogatva. A lecsengés hosszú, de a tannin kissé még szárít. 

 

Szeleshát Gubac Merlot 2018

A Gubac-hegy teteje a szekszárdi dombság legdélebbi csücske. Itt különleges mezoklíma van, ahol szeles és száraz nyár, és ahol a merlot apró bogyókat ad. Ezen a nagyjából 1,5 hektáros területen csak ezt a fajtát termelik, és elérkezett az idő önálló borként is megmutatni, hogy mire képes ez a dűlő. Acéltartályos erjesztés után 225literes hordókban (60%-ban új) érett 18 hónapig. Illata elsőre erősen visszafogott, csak lassan nyílik. Majd jönnek belőle a friss gyümölcsök, főleg cseresznye, cigánymeggy, étcsoki, kakaópor, mindenféle hordófűszerek, de minden moderáltan. Kóstolva gyümölcshangsúlyos, mintha egy kosár nagy szemű érett feketecseresznyébe harapnánk A test közepesnél nagyobb, a savak szépen tartják a szerkezetet, de a tannin még itt is fiatal és sok. Jó szerkezetű bor, mely fiatal még, néhány mozaiknak még helyre kell kerülni benne, és akkor az összkép még szebb lesz. 

 

Lisicza Ében Cuvée 2021

Egy üde színfolt Pécsi borvidékről ez a klasszikus bordeaux-i házasítás. Mély sötét szín, szinte fekete. Illatában is ez a fekete vonal dominál, benne medvecukor, grafit, negró, feketeribizli, szeder, étcsoki, de sokáig kell pörgetni a poharat, hogy ezeket előcsalogassuk. Kóstolva komoly test, sok tanninnal, mely uralja az szerkezetet, és még nem épült be teljesen, de a savak jó ellensúlyt adnak neki. Érett erdei gyümölcsök, azokból készült finom dzsemek és egy halvány zöldfűszeres vonal jelenik meg a szánkban a korttyal. A hordóhasználat visszafogott, az utóízt is a feketebogyós gyümölcsök uralják. 

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

Jammertal Birtok Ars Poetica Pinot 2017

A mostanában boraival sok díjat bezsebelő villányi pince két nem bordeaux-i fajtáját kóstoltam. Annál is inkább, mivel a bor, ahogy a neve is mutatja a főborász, Kövesdi Zsófia borral kapcsolatos ars poetikáját és kísérletező kedvét mutatja. Közepesen intenzív rubinszínű, igazi pinot-s, az etyeki pinot-nál kissé azért mélyebb árnyalatú. Illat már az első szippantásra elég intenzív és komplex, van benne minden: szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, csipkebogyó, hecsedli, cseresznye, meggy, csokoládé. Kóstolva egy kis minerális vonal is megjelenik benne, de ízképét is a meggyes, hordófűszeres jegyek uralják. A közepes mennyiségű tannin és sav egyensúlyban van, az alkohol sem túlzó. A közepes test mögött, jól kimunkált szerkezet rejlik, a lecsengés talán lehetne egy kicsit hosszabb.

 

Jammertal Birtok Ars Poetica Syrah 2020

A villányi pince másik olyan bora, amelyik nem bordeaux-i fajtákból készült. A cél egy igazi Rhone-völgyi syrah-hoz hasonló bor megalkotása volt. Ennek érdekében erős terméskorlátozást alkalmaztak a szőlőt adó mintegy 1,2 hektárról. A bor fakádban erjedt majd 12 hónap hordós érlelést kapott, vegyesen francia, amerikai és magyar közepes pörkölésű 225 ill. 500 literes hordókban. Az érlelés végén újabb szelekció következett, majd 2293 palack került letöltésre. Színe nagyon mély, sötét, szinte fekete. Illata elsőre a hordós jegyeket mutatja, medvecukor, étcsoki, grafit, aztán idővel jön belőle a feketebors és mindenféle sötét gyümölcs, szeder, feketeribizli, áfonya, feketecseresznye. Kóstolva is ezek a jegyek köszönnek vissza. A bor nagyon fiatal még, a nagy mennyiségű tannin még nem épült be a szerkezetbe. Testes, koncentrált, amely valóban hozza a célként kitűzött Észak-Rhone vonalat. Még időre van szüksége a palackban.

 

Vinatus Selection 2020

A villányi Bocor- és a Csicsó-dűlők fele-fele arányú cabernet sauvignon és cabernet franc válogatott szőlőterméséből készült tétel. A bor 12 hónapig érlelődött 225 literes új magyar tölgyfahordóban, amelyet még egy hordószelekció is követett. Mélyrubin, szinte fekete szín. Illata zárkózott, nagyon lassan nyílik a pohárban, szorgalmas pörgetéssel előbújnak belőle az étcsokis és sötét bogyós gyümölcsök aromái (szeder, cassis, áfonya). Kóstolva vaskos tanninokba harapunk, fiatal még ez a bor is. Az ízképet a csokis, feketebogyós gyümölcsös, hordófűszeres jegyek vezetik, a bor testes, mindenből van belőle bőven, szerencsére a savak adnak neki lendületet. Két év palackos érlelés után meg kéne nézni még egyszer.

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

Riczu Tamás Borászata Villányi Merlot 2019

A mély rubin színű merlot illata meglehetősen intenzív már az első beleszagolásra is, pörgetve majd kiugranak a pohárból a gyümölcsök, szeder, érett és aszalt verzióban is, áfonya, cseresznye. Mindezt egy halványabb kakaós, bőrös, florális vonal egészíti ki. Kóstolva komoly elegyet alkotnak benne a hordós érlelés jegyei és gyümölcsök, kicsit talán az előbbi javára. Komoly, nagy test, sok tannin, lecsengése közepesnél hosszabb. Több idő kell neki a pohárban, amolyan elgondolkodtató bor, amely mellett el lehet üldögélni hosszasan. Egy modernebb villányi vonal képviselője, bár a tanninok még itt is időt kérnek. 

 

Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2019

Mély rubin szín, illata hasonlóan intenzív, mint az előző merlot. Kitöltés után egyből áramlik a szaglószerveink felé a fajta minden gyümölcsös jegye, piros és feketebogyósok egyaránt. Mindez a háttérből megtámogatva hordós érlelés jegyeivel. Kóstolva is érződik a kiváló hordóhasználat, előtérben a gyümölcsös aromák, háttérben a hordófűszerek. A test nagy, a bor izmos, mindenből van benne sok, de a komponensek egyensúlyban vannak. Ennek is kell még némi idő a palackban, de már most is élvezhető. Minél több időt tölt vele az ember, annál inkább az az érzése, hogy ez egy igen kiváló villányi cabernet franc. 

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

Lajvér Cabernet Sauvignon LTD 2019

A szekszárdi pince válogatott cabernet-je mély rubin színű, illata elsőre kissé visszafogott, majd fokozatosan tárja elénk a benne rejlő aromák széles palettáját. Áfonya, cseresznye, feketeribizli, étcsoki, szekszárdi fűszerek, aszalt gyümölcsök. Ízében a szederlekvár dominanciája figyelhető meg, és a többi gyümölcs is inkább a dzsemes voltában nyilvánul meg benne. Kevés zöldfűszer, minőségi csoki, vanília, szegfűszeg. A test arányos, jó szerkezetű a bor, mi több ízben sokrétűbb és hosszabb is. A tannin sok, de nem szárít. Fiatal bor, de már teljesen kész a fogyasztásra. 

 

Jekl Flóra Il Primo 2018

A villányi borász, Flóra, amikor megálmodta ezt a bort, akkor a cél az volt, hogy készüljön minden évben egy cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot alkotta házasítás, amely „legyen gyümölcsös, jól iható és jól értelmezhető”, mert ő így képzeli el az Il Primo-t. Az alapanyag Villány egyik kiemelt dűlőjéről, a Fekete- hegyről származik, a bor pedig 16 hónapos kishordós érlelést kapott. Mély rubin színű bor, gránátvörösbe hajló széllel. Az eddig tételekhez képest itt egy erős ugrás van, ez sokkal érettebb bor benyomását kelti. Szellőztetve egészen intenzíven jön belőle az erdei gyümölcsök minden verziója, áfonya, szeder, némi szilva, cseresznye, konyakmeggy, majd hordófűszerek, dohány, kakaópor, szivar. Kóstolva érezni, hogy a nagy testű borban minden van bőven, sav, alkohol, tannin is. Ez utóbbi dominál is a szerkezetben. Ízében kiemelkednek az érett erdei gyümölcsök, a szilvalekvár, az étcsokiba mártott aszalt szilva. Közepesnél hosszabb utóízű, érett bor, szívesen kísér egy jó magyaros ételt. 

 

Jekl Excellent Shiraz Selection 2020

Ettől a pincétől is poharunkba kerül egy nem bordeaux-i fajta, és kíváncsian forgatjuk a mély rubin, szinte fekete bort. Illata elsőre hordófűszerekkel nyit, kávé, kakaó, vanília, dohány. Aztán várunk, és előbújik némi áfonyás, szilvás gyümölcs is, de egészen szolidan. Kóstolva is az első, ami eszünkbe jut róla az a hordó (amúgy 18 hónapot töltött benne), és azt érezni, hogy a Fekete-hegy válogatott, hozamkorlátozott szőlőjét még nem hagyja kibontakozni. Idő kell neki, amíg a gyümölcsök utat törnek maguknak. Fiatal még, de van benne potenciál. 

 

Jekl Flóra Il Primo Selection 2020

Az Il Primo-nak egy válogatott verziója, melyben már nincs merlot, csak a két cabernet. A dűlő továbbra is a Fekete-hegy, az érlelés után átment még egy hordószelekción is, csak a legjobb évjáratokban készül és legkiválóbb tételekből válogatva. Sötét, szinte fekete színű a pohárban. Illata már elsőre kirobbanóan intenzív és sokrétű, benne konyakmeggy, marcipán, feketeribizli, áfonya, szeder, cseresznye, bőr, étcsoki. Ízei tökéletesen követik az illatban megismert aromákat, ugyanaz a sokrétű vonal, marcipánnal, feketeribizlivel, étcsokival, szilvával. A szerkezet egészen elsőrangú, a bor fiatal kora ellenére moderált tanninok, a komponensek egyensúlyban. Jó inni, könnyen elcsábítja a kóstolóját, nagyon szép villányi bor.

 

Jackfall Bormanufaktúra Pillangó 2020 Cabernet sauvignon

Ennek a prémium villányi cabernet-nek is igen intenzív rubin színe van. Nevét a Pillangó-dűlőről kapta, ahonnan az alapanyag is származik. Illata egészen intenzív és gyümölcsökkel dominált, szeder, áfonya, cseresznye, feketeribizli, már az illatból felismerhető a fajta. A hordós jegyek a háttérben gazdagítják, amelyet virágok (ibolya, rózsa) színeznek. Kóstolva egészen jól összerakott struktúrával találkozunk, a test komoly, a tanninok moderáltak, a komponensek egyensúlyban vannak. Izgalmas gyümölcsös, fűszeres ízek, ribizli, szeder, szilva. Jól megkomponált, nem nehézkes, jól iható bor, egészen hosszú lecsengéssel. 

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

Jackfall Bormanufaktúra Villányi Franc 2019 H3

Az új, modern, letisztult címkevilágú palackban a pincészet első hordó-szelektált prémium cabernet franc-ja található. Két eltérő stílusú hordószelekció készült ebből az évjáratból, ebből a fajtából, erről a területről. Ez a H3-as jelzésű igyekszik gyümölcshangsúlyos megjelenést mutatni. Illata elsőre lassabban bontakozik ki, majd jönnek belőle a fajtajegyek, érett erdei gyümölcsök, konyakmeggy, itt is némi marcipán, egy enyhe zöldfűszeres bevillanás is. Kóstolva ez utóbbi erősebbé válik, és a sok érett gyümölcs mellett vezeti az ízképet. A hordóhasználat tényleg el van találva, nem túlzó, kiegészít, hozzáad a borhoz. A tanninok is csiszoltak, integrálódtak a borba. A test nagy, alkohol is van vagy 14%, de a bor nem nehéz, nem taglóz le, jól iható. 

 

Jackfall Bormanufaktúra Grand 2016

A pince csúcs-házasítása, 90% cabernet Franc és 10% merlot cuveé-je. Mély rubin szín, széle gránátvörösbe hajlik. Beleszagolva már a pohárba töltés után is azonnal és intenzíven jönnek gyümölcsök (főleg feketeribizli), azok lekváros, érett jegyei, valamint a hordófűszerek. Mellettük megjelenik egy zöldfűszeres, zsályás vonal és kék virágok (ibolya) is. Kóstolva is ez a rendkívül sokféleség és rétegzettség jellemzi, mindig felfedezni benne valami újat: érett erdei gyümölcsök, meggylekvár, feketeribizli, konyakmeggy, rumos csoki, zöldfűszerek. A szerkezet precíz, csiszolt, a komponensek egyensúlyt alkotnak, nagy bor, de mégsem nehézkes. A korty egész szájat betöltő, selymesen simogató, egyszerűen inni is jó, és a lecsengése is meglehetősen hosszú.

 

Ezek a magyar vörösborok a nemzetközi borpiacon is megállják a helyüket

 

Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc 2015 - Super Premium

A pincészet csúcs cabernet franc-ja, az alapanyag a Kopár-dűlőből származik, onnan is válogatva. Vegyes érlelést kapott, kb. fele két és fél évig volt új barrique hordóban, másik fele pedig 26 hónapig 300 literes részben új, részben használt tölgyfahordóban. Ez is egy mély rubin, szinte fekete színű tétel. A bontás után szellőztetni kell, hogy jöjjenek az illatok, amelyek kis idő eltelte után meg is jelennek. Érezni, hogy a korábbiakhoz képest érettebb borral van dolgunk. Rögtön az első szippantásra felsejlik benne a nagy bor ígérete, konyakmeggy, áfonya, ribizli ezek lekvárjai kiegészítve mindenféle édesfűszerekkel. Kóstolva beteríti a korty a szánkat, érezzük, hogy nagy a test, sok a tannin és a savakból is jutott azért szépen, de valahogy azért összeállnak ezek a komponensek egy kerek egésszé. Érett, izgalmas, egyensúlyos, hosszú bor ez, melyben minden a helyén van. 

 

Malatinszky Kúria Merlot 2015

Ezzel a borral még mindig a Villányi borvidéken járunk, de már az első illatból és kortyból sejthető, hogy itt valami ugrás lesz az előzőekhez, sőt még azok legjobbjaihoz képest is. Korához képest fiatalos szín és illat. A pohárból kitöltés után azonnal intenzíven jönnek az izgalmas és sokrétű aromái, főleg az érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, melyet hordófűszerek támogatnak meg, de éppen csak amennyire kell. Kóstolva is a frissesség, üdeség ugrik be először. Ennek a bornak zamata van, a gyümölcsök végig hömpölyögnek a szánkban, a tanninok tanítani valók. Az egyensúly tökéletes, a szerkezet kifinomult, a bor rendkívül hosszú. 

 

Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2013

Az előző tétel cabernet franc párja, a Villányi borvidékről, azon belül is a Siklós-Máriagyűdi Köves-föld dűlőből származó alapanyagból. Mély rubin szín, intenzív illat, egyből érezni rajta, hogy ez cabernet franc, abból is a komolyabb kiadás. Sok-sok gyümölcs itt is, szilva, cseresznye, áfonya, ribizli. Aztán zöldfűszerek és gyógynövények is gazdagítják az illatvilágot. Alig várjuk, hogy megkóstoljuk, és az élmény nem marad is el. 10 éves korra ellenére mind megjelenésben, mind aromájában egy fiatal tétel benyomását kelti, nagy potenciállal. Friss, üde, gyümölcsös, lágy és kerek, fűszeres és buja. Simogató, bársonyos tanninok, teljes harmónia és egyensúly. Komplex, nem lehet abbahagyni. Ez az a bor amire azt mondom, hogy „ilyet szeretnék karácsonyra kapni”. 

 

Thummerer Pincészet Vili Papa Egri Cuvée Superior 2011

A kóstoló sor végén erősen elgondolkodtam, hogy az előző két bor után jó ötlet volt-e ezt utoljára hagyni. De mivel 2011-es évjáratú és így a sor legidősebbje, úgy gondoltam, hogy igen. Aztán kóstolva sem maradt el, sőt tartotta a lépést az előzőekkel. Az egri pince csúcsbora ez a cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasításából készült bor. Mély rubin szín, illata intenzív, gazdag. Benne zöldfűszerek, gyógynövények, étcsoki, marcipán, rumos meggy, majd az érett és aszalt gyümölcsök sokasága, minden, ami fekete. Érezhetően más karakter, mint az előző borok, hűvösebb, északibb terület és klíma bora, de ez jól áll neki, ennyi évesen is teljesen friss és üde. Thummererék egyébként is hosszabb érlelés után dobják piacra ezt a csúcsborukat. A bor szerkezete itt is tanítani való, a komponensek teljesen egyensúlyban, a sok tannin ellenére harmonikus és bársonyos a korty, a lecsengés hosszú és gyümölcsös. Szellőzve egyre jobb, komplexebb, gazdagabb. Tökéletes zárása a kóstolósornak.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!