A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

70 millió forintos becsérték a VI. Nagy Tokaji Borárverésen

24 termelő 31 bora várja a licitálókat áprilisban

2018-02-26 | Vinoport


70 millió forintos becsérték a VI. Nagy Tokaji Borárverésen

A budapesti Gerbeaud Ház Átrium termében a sajtó előtt mutatta be az idei Nagy Tokaji Borárverés tételeit az eseményt jegyző Tokaji Borlovagrend. Az április 21-én tartandó aukción ezúttal is olyan különleges tokaji borokra lehet majd licitálni, amelyek a piacon más módon nem fellelhetők.


A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseményén, a Nagy Tokaji Borárverésen  minden eddiginél több tétel kerül majd kalapács alá. A Tokaji Borlovagrend tanács tagja, Laurent Comas elmondta: az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő árverésen ezúttal rekordszámú borra lehet licitálni. A 2017-es évjáratú friss, túlnyomórészt dűlőszelektált boroktól az érleltebb szamorodnikig és aszúkig 24 termelő 31 bora várja az ajánlattevőket 2018 április 20. és 22. között a tokaji zsinagógában. Laurent Comas hangsúlyozta: az árverés mindenekelőtt a tokaji borok nemzetközi hírnevének fenntartását és márkaépítését segíti, és mára a borvidék megkerülhetetlen eseményévé vált.

 

Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is egy szakmai borvizsgáló bizottság válogatta össze Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, illetve Ronn Wiegand személyében, aki egyedülálló módon Master of Wine és Master Sommelier címmel is rendelkezik.

 

Mészáros Gabriella elmondta: idén lényegesen több borból tudtak válogatni, és azok, amelyek végül bekerültek az árverési listára, többszöri visszakóstolás során lettek minősítve. A friss hordóminták mellett palackozott tételekre is lehet majd licitálni, és kiemelte:

a 2017-es évjárat rendkívüli minőséget hozott mind a száraz, mind az édes borok esetében.

 

Az árverésre kínált tételek összesített becsértéke idén 70 millió forint. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség. 

 

70 millió forintos becsérték a VI. Nagy Tokaji Borárverésen

 

Az árverésen hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálni szoktak. A tavalyi évben a Borkollégium is sikerrel licitált a Tokaj Hétszőlő - Hétszőlő-dűlő Hárslevelű 2016 borára, amely a Borkollégium bora lett; kereskedelmi forgalomban nem kapható, ám korlátozott palackszámban előjegyezhető.

 

Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnökének elmondása szerint a külföldi résztvevők létszámnövelése kiemelt cél. Az egyesület az elmúlt fél évben több nagy világvárosban is végzett reprezentációs tevékenységet - ennek is köszönhető, hogy idén a Londoni Pall Mall 67 klub tagjai is becsatlakoznak, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak. A tervek között szerepel, hogy a jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósuljon az élő kapcsolat.

 

 

Az aukció célja, hogy bevételével segítse a Tokaji borvidék fejlődését, és így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.

 

A Nagy Tokaji Borárverés programjai már április 20-án megkezdődnek, és április 22-ig tartanak. A kísérő rendezvényekről és az aukción szereplő borokról az érdeklődők a Tokaji Borlovagrend honlapján tájékozódhatnak részletesen.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!