A 2015-ös szüretről vagy jót, vagy semmit
Világszerte mosolyognak a borászok
2015-09-22 | Füle BrigittaSok és jó termés miatt a világ legtöbb borvidékén elégedetten folytatják a szüretet a borászok. Történelmi sikerévjáratokhoz hasonlítgatják az ideit. Alapos szüreti körkép.
Franciaország
A magas hőmérséklet és a száraz idő jellemezte ebben az évben Franciaország időjárását. Az évjáratot már most a 2003-ashoz hasonlítják. A sok viszontagság ellenére, mint Chablis jégesői, különleges év lesz az idei mind a fehér, mind a vörösborok számára. Az előrejelzések szerint 2015 megismétli a 2003-as forgatókönyvet. Néhány borrégióban a fehérszőlőket már teljesen leszüretelték, a vörösek szeptember közepére teljesen beértek. Sok Bordeaux-i szőlőben már az érés végén jár a sauvignon blanc, a colombard, a merlot a cabernet franc, és a cabernet sauvignon is túl van az érési folyamat felén.
Burgundia
A forró napok és hideg éjszakák augusztusban és szeptemberben frissességet és koncentrált gyümölcsösséget, színanyagokat eredményeztek a burgundi szőlőkben. Több borász az átlagnál 30-40 %-kal kevesebb hozamról számolt be, főleg Côte de Beaune-ban, de nem az idei évjárat miatt, hanem a korábbi évek jégesői okán. Ezeket a szőlők még nem heverték ki teljesen.
Idén a fehérek nem olyanok lesznek, mint a 2003-asok, mert ebben az évben magasabb a szőlő savtartalma. BIVB elnöke (Burgundi Borok Tanácsa), Claude Chevalier elmondta, hogy 2015 kitűnő szüret lesz, csak az alacsony terméshozam jelent problémát.
Bordeaux
Bordeaux-ban 61 órával volt több a napsütéses órák száma, mint az elmúlt 30 év júniusi átlaga, és 30 órával több, mint a júliusi átlag. Júliusban 18 mm eső hullott, ez csekély a 2014-es 80 mm-hez képest. Május, június és júliusban extrém meleg volt, ami hasonlít a 2003-as időjárásra, viszont az azt követő időszak eltért a 2003-as nyárétól. A szőlők augusztus 15-ére kizsendültek, ami olyan korai volt, amit 2009 óta nem tapasztaltak a régióban. Most még nem tudható előre, de valószínű, hogy a ’82-es, ’89-es vagy a 2005-ös évjáratra fog hasonlítani az idei.
Az első fehér szőlőket már augusztus elején leszüretelték. A szőlőszemek savtartalma elég, és a cukortartalma is magas volt. Ez elég ritka szeptember elején. „Ilyenkor általában nagyon savasak a szőlők, durva tanninokkal, viszont most érett tanninokból sűrű és selymes borok lesznek” – mondta Olivier Bernard, a Bordeaux-i Grand Crus Egyesület elnöke.
Várhatóan az elkövetkező 10 napban fogják szüretelni a merlot-t, és október első két hetében a cabernet-ket. A szőlőkben akkora a potenciál, hogyha 6 hétig jelentősebb nehézség nem következnek be az időjárásban, akkor tényleg csodás lesz a szüret. Az édes fehérborokhoz használt sémillon és sauvignon blanc szőlők lassan elérik a tökéletes érettséget. A botrytis kialakulásához is adottak a feltételek.
Olaszország
Olaszország a világ legnagyobb bortermelője 2015-ben. Az olasz borágazat várhatóan 47 millió hektoliter bort termel idén ősszel, 12%-kal többet, mint előző évben az UIV, az Olasz Bortermelők Egyesülete szerint. Ezzel Franciaország elveszti vezető pozícióját. A spanyolok termelése 3%-kal, 43 millió hektoliterrel kevesebb lesz mint tavaly.
Domenico Zonin, az UIV elnöke elmondta: ebben az évben hamarabb kezdődött a szüret, mint általában, és már a szőlők 30 %-át leszedték. Francesca Follador Veneto régiói borász szerint az idei az egyik legjobb szüret lesz, a szőlő kiváló minőségű, hála a kedvező időjárásnak és a kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak. Mint mondta, proseccoból is mesés szüret várható. A prosecco egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tavaly 78%-kal nőttek eladásai, ami 37,3 millió litert jelent.
Francesca kijelentése nem egyedülálló. Lambert Frescobaldi toszkán borász nyilatkozta, hogy csillagos ötös évjárat az idei. Tullio Marcelli a Coldiretti, Toszkána elnöke szerint is jó évjárat mutatkozik, viszont számításba kell venni a szárazság sújtotta szőlőket. Piemontban is optimisták, a korai érésű fajták szüretjén a minőség kiváló, és a termés mennyisége is nőtt. Szeptemberben leszedik a kékszőlőket, mint a sangiovese és a montepulciano. Legvégül az aglianico, a nebbiolo és a nerello kerül a pincébe.
Spanyolország
Rioja
Rioja borvidéken, az ország legnagyobb és leghíresebb borvidékén, 1 hónappal hamarabb kezdődött a szüret, mint általában. 2015-öt az egyik legmagasabb minőségű szüretnek jósolják egész Spanyolországban.
A Rioja eredetmegjelölést szabályzó tanácsa, a Denominación de Origen Rioja kijelentette, hogy ez az év történelmet írhat. Várhatóan 61 912 hektárról szüretelnek, amiből 57 907 hektár vörös szőlő, 4005 hektár fehér. Ennyi területről 441.3 millió kiló szőlőt fognak szüretelni, ami 1,7 %-kal több, mint múlt évben. A Rioja DOC-ból 308.9 millió litert szüretelnek 2015-ben, ami a 2014-es nél 4.6 %-kal több.
A meleg és száraz tenyészidőszak miatt nagyon bizakodóak a borosgazdák. A szokványosnak nem nevezhető időjárási feltételeknek köszönhetően, egy héttel, vagy van, aki egy hónappal hamarabb is elkezdte a szüretet. Az első fehér szőlőket már augusztus végén leszedték a keleti területekről.
A DOC Tanácsa bizakodó a 2015-ös szürettel kapcsolatban. Magas minőséget várnak, ráadásul a fogyasztói kereslet is megnövekedett, ezért a tanács 6 955 kg/hektárra emelte a termelés megengedett mennyiségét.
Portugália
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2015-ös évjárat igen kiemelkedő lesz a Douro völgyében, és remek alapanyagot szednek a portóihoz.Legutóbb 2011-ben volt kiemelkedő az évjárat, sokan már most ahhoz az évhez hasonlítják az ideit. Mindkét évben meleg és száraz volt a tavasz és a nyár, talán 2011-ben a tél kissé csapadékosabb volt. A szüret már javában zajlik, és a tapasztalatok alapján tényleg jónak ígérkezik az évjárat.
USA Kalifornia
Napa-völgy
A Napa völgyben az elmúlt évekhez képest az egyik legkorábbi szüret az idei. Szeptember közepére majdnem minden fehér szőlőt, és a legtöbb pinot noir-t már lepréselték, megkezdődött az erjedés. Már szedik a merlot-t és a malbec-et, bizonyos területeken a cabernet sauvignon-t is.
A cabernet-nek jó évjárata lesz, mert koncentráltak az ízek, és érettek a tanninok a gyümölcsben. A gyöngyözőbornak való szőlők után a sauvignon blanc-t és az illatos fajtákat már kora augusztusban leszüretelték. Szeptember közepén elkezdték a chardonnayszüretet.
Sajnos szeptember közepén a völgytűz elpusztította Lake County észak-keleti részét, de a szüret folytatódik. Szerencsére most alacsonyabb a hőmérséklet, egy kis eső is esett, ami lehűtötte és hidratálta a növényeket. A tűz miatt 30-40 %-kal kevesebb lesz a hozam, mint múlt évben.
„A szőlő minősége hasonlít a 2004-eshez” – mondta Elizabeth Vianna a Chimney Rock borásza. Várakozásai szerint minden szőlőt leszüretelnek szeptember végére. „Mivel a szüret korán kezdődött, korán is fog véget érni. Ilyen szinte sohasem volt tapasztalható a borászat történetében.” Az előző 3 szüret a 3 legnagyobb volt Kaliforniában, és ezekhez képest a mostani különösen könnyű év lesz a kevesebb hozam miatt.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!