A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A blanc de blancs specialistája

Didier Gimonnet válaszolt 1. rész

2012-12-14 | Tóth Adrienn


A blanc de blancs specialistája

Champagne-sorozatunk következő részében újra egy kisebb pincészetet ismerhetünk meg, a Pierre Gimonnet & Fils-t. Didier Gimonnet bátyjával vezeti a szakmai körökben magas presztízst kivívó champagne-i borászatot, amelynek híre a nagyközönséghez ritkán jut csak el, pedig kizárólag saját művelésű szőlőből készítik a kizárólag chardonnay alapborból nyert pezsgőiket. Elsőként arról kérdeztük miért növekvő kategória a pezsgő, és mi a jelentősége ezen belül Champagne-nak.


 

Egyre több új pezsgő bukkan fel szerte a világon; kétségtelen, hogy az egyre terjedő borkategória sikerének titka, hogy darabjai könnyen fogyaszthatóak, és egy ital formájában jelenítik meg a siker és az élet élvezetének eszményét. Tulajdonképpen igaz is, hogy egy pohár pezsgőnél, különösen egy champagne-nál nehéz lenne jobban fogyasztható aperitifet találni.

A champagne eleganciájában és törékenységében különbözik a többi pezsgőtől. Ennek legfőbb oka a borvidék északi fekvése, errefelé több kihívást jelent a szőlők művelése. Emiatt a borok kevésbé koncentráltak, de magas szintű egyensúlyt teremtenek a struktúra és a frissesség között. Pezsgőink eleganciáját tehát az éghajlat és a talaj minősége adja.

Bemutatná számunkra a Gimonnet-t?

A borvidék esetében minden márkánál fontos meghatározni, hogy vásárolt alapanyaggal dolgozik vagy maga termeli a szőlőt. Mi nem vagyunk negociant-ok, magunk műveljük az ültetvényeinket, amelyek terméséből champagne-t készítünk. Így elmondhatjuk, hogy champagne-i szőlősgazdák vagyunk, de két szempontból mégis különbözünk az átlagtól.

Az első tényező a méretünk, amely esetünkben 28 hektár. Ennek azért van jelentősége a borvidéken, mert a champagne-ok hagyományosan olyan házasítások, amelyek eltérő területek termését ötvözik annak érdekében, hogy ezáltal emeljék az egyes komponensek önálló értékét.

A másik fontos szempont, hogy ültetvényeink 98%-ban az első két eredetvédelmi kategóriába tartoznak: 16 hektár premier cru,12 hektár pedig még magasabb, grand cru besorolású. Kizárólag chardonnay-vel foglalkozunk, ennek következtében az összes tételünk, még az alap, évjárat nélküli is tulajdonképpen blanc de blancs. Szőlőink Champagne méltán neves alrégiójában, a Côte des Blancs-ban találhatóak, amely terület a legjobb a chardonnay termesztésére.

Mióta létezik a pincészet?

A családunk már 1750 óta Cuis-ben él, de valójában a nagyapám, Pierre Gimonnet volt az, aki a ’20-as években belevágott a champagne készítésbe. Édesapám 1955-ben vette át és fejlesztette tovább a pincészetet. Neki óriási jelentősége volt, hiszen ő értette meg igazán az egyes terroirok jelentőségét, amelynek köszönhetően kialakult az egyedi Gimonnet-stílus. A bátyám, Olivier 1982-től, én pedig 1987-től dolgozunk a családi pincészetnél, amit 1996 óta együtt irányítunk.

A blanc de blancs specialistája

Mit jelent az említett Gimonnet-stílus?

A mi champagne-aink nem borászok termékei, inkább a terroir értelmezéséről szólnak. Mindegyik borunk egy kifejezése annak, hogy mit adhat a chardonnay Côte des Blancs-ban. Szóval, a mi pezsgőink kifinomultak, eleganciával és ásványossággal bírnak, és persze a frissesség sem hiányozhat belőlük. A legfontosabb azonban a mindenkor megvalósuló egyensúly.

Egyedül a nem évjáratos, alap pezsgőnk készül kizárólag premier cru alapanyagból, a többi tételnél ezt grand cru területek termésével ötvözzük, hiszen az utóbbi ültetvények határozottabb struktúrát és nagyobb fokú eleganciát visznek a végső házasításba, megőrizve a premier cru területekről származó frissességet és mineralitást. Nem célunk, hogy megfeleljünk a champagne standardoknak, inkább olyan pezsgőket igyekszünk készíteni, amelyek ezer közül is felismerhetőek.

Miért döntöttek a chardonnay kizárólagossága mellett?

Tulajdonképpen adottság volt ez, hiszen Champagne-nak azon a területén, Côte des Blancs-ban született meg a pincészet, amelyet a chardonnay-val asszociálhatunk. Tisztában voltunk azzal, hogy sokkal nehezebb egy nem több fajtából felépített, hanem egy puritánabb, eleganciát és frissességet hordozó champagne készítése, épp ezért a kezdetektől arra rendezkedtünk be, hogy kizárólag erről a területről dolgozunk fel szőlőt, ami egyáltalán nem gyakori. Ennek a hozzáállásnak köszönhető, hogy a legfontosabb blanc de blancs termelőnek mondhatom magunkat egy körülbelüli éves 260 000-es palackszámmal.

Interjúnkat holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!