A HNT elnöke a „zéró tolerancia” eltörlésének lehetőségéről beszélt
Hosszú interjút adott Légli Ottó
2020-05-15 | VinoportA járvány ágazati hatásairól és a válság elmúltával a borfogyasztást ösztönző intézkedések szükségességéről is beszélt.
Címlapfotó: Juhász Melinda
Március közepétől a vírus miatti gazdasági válsághelyzetben gyakorlatilag leállt a szállodákat és vendéglátóhelyeket magába foglaló HORECA-piac, és ez a minőségi borok értékesítésében jelentős visszaesést okozott – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.
Bár egyelőre nem készültek ágazati szintű felmérések, a HNT elnöke 60-80 százalékosra becsüli a visszaesést a minőségi borokat előállító borászatoknál. „A HORECA-piac hirtelen leállása a minőségi boroknál azért okozhatott jelentős visszaesést, mert (...) fogyasztásuk nagy része az éttermekre és a szállodákra koncentrálódik, így a kieső forgalmat a kiskereskedelmi élelmiszerüzletek nem tudták helyettesíteni, illetve pótolni.”
Ezzel szemben állítása szerint az olcsó asztali borok, illetve a kannás- és folyóborok forgalma a lakosság készletezési vásárlásainak hatására márciusban érzékelhetően megnőtt. A HNT elnöke elmondta, a gazdák a kialakult válsághelyzet hatására sem hagynak fel a szőlőműveléssel, és nem csökkent a szőlőtelepítési kedv sem. Hozzátette, enyhíti a krízist, hogy a foglalkoztatási, illetve adó- és járulékkedvezményeket kiterjesztették a szőlőtermelőkre és a borászatokra, az Agrárminisztérium pedig lehetővé tette a folyamatban lévő beruházások átüzemezését és felgyorsultak a Magyar Államkincstár kifizetései is.
A borágazat stabilizálásához további intézkedésekre is szükség lenne – mondta az interjúban Légli Ottó. Javaslatai között szerepel az import borok korlátozása, a krízislepárlási támogatás bevezetése, a bor ÁFÁ-jának csökkentése, valamint a zéró tolerancia eltörlése.
A gépjárművezetők alkoholfogyasztási tilalmának hazai feloldását a HNT régóta szorgalmazza,
a gazdasági krízis elmúltával pedig fontos keresletnövelő tényezőként tekint rá. Érvelésük szerint a „zéró toleranciával” mára számos európai ország felhagyott, és ha a magyar szabályozás is enyhébb lenne, lehetővé válna, hogy éttermekben egy pohár bort a gépjárművezetők is elfogyasszanak. „Így a vendéglátóhelyekre szervezett, autózást igénylő családi vagy baráti összejöveteleken az étel- és italfogyasztással a sofőrök is teljes értékű gasztronómiai élményt szerezhetnének.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!