A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Kővilla jelenti az új irányvonalat

Gál Józsefet kérdeztük 2. rész

2014-03-15 | Tóth Adrienn


Miután a Csányi Pincészet ügyvezetőjével, Gál Józseffel készített interjúnk első részében főleg egy nagy méretű pince jelentette kihívásokról esett szó, ma a pincészet portfóliójának azon részét tárgyaljuk részletesebben, amely a magas minőségű szegmensben törekszik mind nagyobb jelenlétre. A már ismert Chateau Teleki-tételek, valamint a Prestige és az Elegance Cuvée-k mellett a 2009-es évjáratból először lépett piacra a Kővilla borcsalád.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Hogyan fogalmazható meg boraitok stílusa?

A hazai piacra szánt prémium borcsaládunkat alkotó Chateau Teleki esetében Szakál Zoltán borászunk ragaszkodik a tradíciókhoz, nem akarunk rajtuk változtatni. A portfólió felső szegmense szempontjából a Kővilla sorozat jelenti az új irányvonalat, ezek a borok stílusukban a magas minőség mellett inkább a visszafogottabb koncentrációt, kevesebb testet hangsúlyozva felelnek meg a jelenlegi trendeknek a vörösborok felső szegmensében.

Ennek megvalósítása érdekében kevesebb tannin jelenlétére törekszünk, ezért az 500 literes hordóknál úgy állítjuk be a pörkölési fokot és az érlelési időt, hogy a gyümölcsösség legyen az elsődleges. Mindez persze úgy érhető el, ha a végső borokba tartályban és ászokhordóban érlelt tételeket is házasítunk, sőt a 2009-es évjáratból készítünk olyan Kővilla bort is, amely kizárólag tartályban érlelődött.

Milyen darabok szerepelnek jelenleg a Kővilla kínálatában?

A Villányi Cuvée cabernet sauvignon és franc házasításából áll, és emellett létezik egy Villányi Cabernet Franc is, mindkettő a 2009-es évjáratból származik. Míg a portfólió nagy része Szakál Zoltánhoz, a borászunkhoz kötődik, és így az ő aláírása szerepel a palackok hátcímkéjén, addig a Kővilla inkább az én területem, így én hozom meg a döntéseket is. Fajtaborként nem akartam cabernet sauvignont, mert a személyes preferenciám inkább a cabernet franc-hoz húz.

Miért van ez így?

Úgy tapasztaltam, hogy a cabernet franc itt, Villányban magasabb minőséget tud produkálni egy kiemelkedő évjáratban, mint a cabernet sauvignon, amely azonban kiegyenlítettebb minőségre képes.

A Kővilla jelenti az új irányvonalat

Mely fajtákban látsz több és kevesebb potenciált a borvidék kapcsán?

Villányi vonatkozásban vannak fenntartásaim a pinot noirral kapcsolatban, mert a savai sokszor elégnek, ezért különösen nagy jelentőségű az esetében a korábbi szüreti időpont és a megfelelő termőhely és fajta kombinációjának megtalálása. A lehető legjobbnak azt tartom, ha a pinot-t délelőtt süti a nap, míg a délutánt árnyékban tölti. A megfelelő dűlő kiválasztásának fontossága azonban nem csak erre a fajtára igaz, szerintem például a portugiesert sem lehet olyan területre telepíteni, ahol folyamatosan süti a nap.

Vannak tervben további Kővilla borok?

A másik kedvencem a merlot, ezen túl pedig a 2013-as évjáratból gondolkodunk  egy shiraz megjelentetésén. Ezek azonban még csak tervek. A Kővilla borokat a legjobb évjáratokból akarjuk kihozni, és mivel ezek nem jelentenek nagy volument, ezt valóban megtehetjük.

Mekkora palackszámot jelent ez pontosan?

A 2009-es Kővilla borok palackszáma fajtánként 10 000 alatt van. Alapvetően szeretnénk, ha ez emelkedne, de nem muszáj erőltetnünk. Mindig több alapbor áll rendelkezésre a házasításhoz, mint amit végül felhasználunk.

Nálunk óriási lehetőséget jelent a válogatás, hiszen már most is 370 hektártermése áll rendelkezésre, amelyből kiszelektálható az a 13-15 hektárnyi szőlő, amelyből a legmagasabb minőségű boraink készülnek. Az Elegance és a Prestige Cuvée, a Chateau Teleki és a Kővilla borok évente kb. 120 000 palackot jelentenek, ami 6%-a az összes 2 milliónak.

Mit takar az Elegance és a Prestige Cuvée elnevezés?

Jelenleg két 2007-es évjáratú házasítás van ilyen néven forgalomban, de hosszú távon valószínűleg csak egy marad közülük. E borokat ezt megelőzően csak a 2003-as évjáratban készítettük el, és ez után a 2011-es lesz a következő, ami évtizedenként összesen három bort jelent. Az Elegance Cuvée jelenleg cabernet franc alapú, a Prestige Cuvée pedig cabernet sauvignonon nyugszik. Az már eldőlt, hogy a franc-ra épülő marad meg, már csak a két név közül kell választanunk. Muszáj dönteni, mert ez a zászlósborunk, amiről fontosnak tartom, hogy csak egy legyen belőle.

Más változás is várható a portfólióban?

Bár a brandeket szeretnénk megtartani, egyértelműen a szortiment szűkítése a célunk. Ebből a szempontból a Chateau Teleki alatt elhelyezkedő Teleki borcsalád igényli majd a legtöbb beavatkozást.

Főleg a vörösborokról beszéltünk eddig, pedig itt a tavasz, így várhatóan egyre nő majd az igény a rozék iránt is.

A rozé jövőjét egyértelműen a házasítások formájában látom a pincészetünk esetében. Sok összetétel kipróbálható, de úgy gondolom, önmagában egyik fajta sem ad meg mindent, amire a jó rozéhoz szükség van, így egyértelműen a házasítás jöhet szóba.

A Kővilla jelenti az új irányvonalat

E bortípust a pincészetünkben alapvetően a kékfrankosra és a pinot noirra építjük. Hogy ezek mellé bejön-e további szőlőfajta, az abszolút az adott évjárat kérdése. Ha mégis lesz harmadik, akkor az leggyakrabban merlot.

Miért a kékfrankos és a pinot noir a legjobb választás?

A kékfrankos a savgerince, a gyümölcsös illata, a mélyebb lilás színe miatt előnyös. A pinot noir esetében pedig, ha korán szüreteljük, szintén adottak az élénk savak, és ez is segíti a megfelelő színárnyalat kialakítását. A merlot azért nem felel meg minden évben, mert előfordul, hogy kissé karcos, ha azonban kerek és lecsiszolt, jól áll a rozénak.

Hány rozét készítetek?

Egy rozé már kiesett, de valószínűleg az sem szerencsés, hogy van rozé a Teleki és a Chateau Teleki sorozatokban is, hiszen a különbség nehezen értelmezhető a fogyasztó számára. A szűk rozékínálat azt is elősegíti, hogy ha csak egy tétel van a polcokon, abból gyorsabb lesz a forgás. Ez azért fontos, mert a rozénál számunkra elsődleges az üdeség, amely a bort tartályban tartva és frissen, szén-dioxid hozzáadásával palackozva garantálható leginkább. E koncepcióhoz kapcsolódik az az újítás is, hogy 2013-tól csavarzáras kiszerelést alkalmazunk majd.

Érdemes megemlíteni, hogy ezek a változások nálunk körültekintően zajlanak. A csavarzárra való átállás is hosszabb időt vett igénybe, ez teszi lehetővé, hogy a 2013-as rozék ideális állapotban kerülhessenek piacra.

Ha pedig a könnyedebb, nyári borokról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy a legfrissebb évjáratból új termékként egy gyöngyöző bort is bemutatunk idén. Címkéjében és nevében a Teleki borcsalád új vonulatához fog tartozni, mint a Nap és Éj boraink . Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan figyeljük és kiszolgáljuk a fogyasztók igényeit, és ennek mentén szükség esetén alakítunk kínálatunkon.

Ha a jövőben értesülni szeretnél a legfontosabb boros és gasztronómiai programokról, jelentkezz Társasági Élet hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!