A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Leonardo-módszer

A mester 500 éves borkészítési eljárását élesztették újjá

2019-07-12 | Dohány Attila


A Leonardo-módszer

Leonardo da Vincit leginkább festőként, szobrászként, íróként, építészként és feltalálóként ismerjük. Az kevésbé köztudott róla, hogy rendszeresen végzett mezőgazdasági kísérleteket is, beleértve a szőlőtermesztést és a borkészítést. Korát megelőzve, már több mint 500 évvel ezelőtt lefektette a jelenleg alkalmazott minőségi borkészítés alapjait.


Címlapfotó: leonardodavinci.it

 

A mérsékelt borfogyasztásáról is ismert Leonardo egy bortermelő család sarjaként látta meg a napvilágot. Ennek köszönhetően már gyermekkorától szenvedélyesen rajongott a szőlőtermesztésért. Kezdetben apja szőlőültetvényein, később saját birtokain végzett mezőgazdasági kísérleteket, e szenvedélye egész életét végigkísérte. A téma iránti érdeklődése, a szőlő természetes fejlődésének alapos megfigyelése, valamint felfedezéseinek aprólékos dokumentálása miatt egyesek őt tartják a modern világ első agronómusának.

 

 

A szőlőtermesztés iránti érdeklődésének első bizonyítéka egy 1515-ben Milánóban írt levél, amit a Fiesola városban fekvő birtokára címzett. A levélben javaslatokat tesz a birtokon készülő borok minőségének javítására. A dokumentumból kiderül, Leonardo elsőként ismerte fel, hogy a minőségi vinifikáció nem a pincében, hanem a szőlőskertekben, az egészséges gyümölcsnél kezdődik. Emellett a bor zárt rendszerben való erjesztését szorgalmazta a nyitott edények helyett, amivel a borban lévő aromák megtartására törekedett.

 

A Leonardo-módszer

Leonardo da Vinci 1515-ben írt levele. Forrás: leonardodavinci.it

 

Leonardo kivételes tehetségével, tudományos felfedezéseivel a szőlőtermesztés tudományában is jócskán kortársai előtt járt. A szőlő tökéletes érését eredményező folyamatokat tanulmányozva fejlesztett ki a borkészítéshez szükséges új eszközöket és technikákat, amivel megteremtette a mai minőségi borkészítés alapjait.

 

Kutatási eredményeit és újításait kortársai nem értették vagy talán nem is akarták megérteni, így tanítása öt évszázadra feledésbe merült. Leonardo-szakértők bevonásával azonban a közelmúltban sikerült újjáéleszteni minden idők talán legműveltebb emberének ezen örökségét.

Az összegyűjtött tudományos anyag alapján egy modern, a mai korhoz illeszkedő formában alkották újra a több száz éves módszert Metodo Leonardo® néven.

Az eljárás egy egyedi, jogilag védett és egyben titkos szőlészeti és borászati ​​módszer, amit borászok és kutatók egy tudományos csoportjának támogatásával és felügyeletével fejlesztettek ki. A cél egy olyan borcsalád megalkotása, amire az eljárás névadója is büszke lenne. 

 

Az összefogás eredményeként a Leonardo da Vinci SpA nevű cég már létre is hozott több, a módszer nevével fémjelzett borválogatást, melyek közül a Villa da Vinci borcsalád tekinthető a legautentikusabbnak.  A szortimentben található négy tétel elnevezése a Leonardo család egykori tulajdonában lévő területekre utal, ahonnan a borcsaládhoz szüretelt szőlő is származik.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!