A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A SanzonTokaj tovább polírozza a Rány 13. század óta tartó csillogását

Karakteres borok egy kiváló dűlőből

2018-05-22 | Vinoport


A SanzonTokaj tovább polírozza a Rány 13. század óta tartó csillogását

A Rány-dűlőről már a 13. században említést tesznek a krónikák, bár ekkor még nem ezen a néven. A források az idő tájt Sénnyőhalma (Sennewhalma) néven ismerték. Az idők során sok nemesi család kezében és az egyház tulajdonában is volt a dűlő, egy azonban nem igen változott: a dűlő karaktere és potenciálja.


 

A Rány egyértelműen a SanzonTokaj által leginkább nagyra becsült és legkarakteresebbnek tartott dűlő a megművelt területek közül. A szinte fedő talajréteg nélküli, köves-riolitos területen 50 év feletti furmint és hárslevelű tőkék vigyázzák az idő kérlelhetetlen múlását, s mesélnek az elmúlt évtizedek változásairól.


S hogy miért különleges a Rány? Rácz Erika borász és tulajdonos tapasztalata szerint a dűlő meleg és hűvösebb évjáratokban is megmutatja különleges karakterét, természetesen más és más módon.


A mindent vivő ásványos fűszer


Vannak termőhelyek, amelyek annyira karakteresek, hogy szinte bármilyen évjáratról is legyen szó, vagy bármilyen fajtáról, a terroir lenyomata azonosíthatóan ott lesz a borokban. A Rány ilyen karakter. Gyógynövényessége, frissítő, mentás karaktere ott van minden évjárat borában, legyen az egy meleg évjárat, például 2015-ből vagy egy mérsékeltebb 2016-ból.
 

Az idő hálás simogatása


Erika azt is látja már, hogy a Rány borok időt kérnek, lassabban fejlődnek, mint más dűlők terméséből készült társai. Az évjáratok itt is erősen befolyásolják a fejlődés gyorsaságát, intenzitását, mégis általánosságban el lehet mondani, hogy nem szabad kapkodni a Rány borok forgalomba hozatalával. Mondhatnánk sommásan, hogy a türelem Rányt terem… …a tapasztalat azt mutatja, hogy valóban hálásak ezek a dűlőszelektált borok, ha kapnak időt arra, hogy megmutassák különleges vonzerejüket. Hamarosan a 2016-os évjárat borai is bemutatkoznak a letisztult, feszes és egyedi tokaji száraz borokat kedvelőknek.

 

Tanulás egy hosszú úton

 

Mivel két eltérő karakterű fajta – furmint és hárslevelű - is van a Rányon, így adott a feladat, hogy a pince megismerje ezeket, illetve azt, hogyan lehet a két szőlőfajta karakterét visszatükrözni a borokon keresztül.

 

A SanzonTokaj tovább polírozza a Rány 13. század óta tartó csillogását

A SanzonRány a Michelin-csillagos Costes Downtown étteremben a serpenyőben sült, sziksófűvel és póréhagymával készült Szent Péter hal borpárja.

Fotó: Dancsecs Ferenc (furmintphoto)

 


A SanzonRány, a pince tartályban erjesztett és érlelt furmintja, eddig mind a négy évjáratban elkészült, s mindig mutatott különleges jegyeket, megvillantva a terület sokszínűségét és egyediségét. 2017-ben például volt lehetőség arra, hogy hordóban, spontán erjesztve is készüljön furmint a Rányról, amely a pince kivételes évjáratokban készülő csúcsborába, a Selection-be került.

 

Hársbérletben


A Rány hárslevelű is egyre több szerepben tűnik fel az erdőbényei pince kínálatában. A 2016-os Blanc-ba került a tartályos változatból, kiegészítve a furmint vázat, bár önmagában is izgalmas és kifinomult arányokat és harmóniákat mutat. Erejét, finomságát és fantasztikusan finomszerkezetű savait hordós érlelésnél is megmutatta már.

 

Legyen szó furmintról vagy hársról, tartályról vagy hordóról, egy dolog minden bort összeköt, ez pedig a termőhely. Mindkét fajta – természetesen más és más harmóniában – képes visszatükrözni a Rány sugárzó erejét és karakterét.

 

A hárslevelűből készült egy spontán erjesztett hordós változat is, amely bizony szép reményekkel kecsegtet. A dűlő karaktere és fajta szépen olvad egybe, amelyet a hordó keretként vesz körbe, kiemelve a harmóniát és tartalmat.

 

 

SanzonRány – furmint, tartály


Négy évjárat, négy eltérő karakter, mégis felismerhetően egy anya gyermekei, a Rányé.
A 2014-es szikár, feszes karakterével az erőt és az egyenességet mutatja meg, a 2015-ös a gazdagságot, a kerekséget és az érett gyümölcsök zamatát. A 2016-os egyenes vonalú, precíz és beleköthetetlenül tiszta ízeivel tükrözi vissza a fajta és termőhely évjáratra vetített szimbiózisát. A 2017-es borok is gazdaságot, feszességet és eleganciát mutatnak, bár még nagyon fiatalok. A borokban visszaköszönő, évjárathatásokat megmutató struktúrát a Rány foglalja keretbe, s teszi felismerhetővé, egyedivé, de mégis megismételhetővé.

Ercsey Dániel, ismert és elismert szakíró a következőképpen írt a Rányról, mint termőhelyről:

„Magyar Tomi (Sümeg) mesélt nekem először erről a területről tíz évvel ezelőtt. Ő a környékről származik, most is van itt szőlője. Csodákat regélt az itteni száraz borok elegáns, minerális karakteréről, amit később Homonna Attila első Rány borai igazoltak is.

 

A SanzonTokaj tovább polírozza a Rány 13. század óta tartó csillogását

 

A dűlő felső harmada hálás fotótéma, a szőlő szinte a kövekből nő ki, termőtalaj nincsen. Ezzel szemben az alsó részek erősen fagyveszélyesek, talán nem is szőlőnek valók. Az Erdőbénye-Tolcsva katlanban a Rány önálló entitás, közelebb van a Bodroghoz, mint a nagy száraz borokról szóló dűlők, emiatt vérbeli aszús terület. Mágus, aki innen száraz bort csinál, de úgy látszik egyre több mágus él errefelé, vagy ahogy Alkonyi Laci mondta anno, egyre több ember hallja meg a dűlőben lakó tündérek hangját.”

 


 

Sanzon Rány, 2016
 

Ercsey Dániel, Winesofa alapító-főszerkesztő:
„Mélyebb illat, több rétege van, de kevésbé kiforrott. Kóstolva betölti a szájat, feszes savai vannak, az ásványos karakter már most is uralkodó, a lecsengése hosszú. Érdemes lesz várni rá, de én még legalább két évig fektetném, forgalomba hozatal előtt.”

 

Ripka Gergő, TáncolóMedve blog:

"Banán és őszibarack mellett amolyan sauvignonokat megidéző intenzitás, rezgés jelenik meg fiatal, fejlődő illatában (semmiképp nem élesztős módon értem ezt). Letisztult ízek: itt már sokkal több tudatosság érhető tetten, mint bármelyik korábbi Sanzon borban. Egy intelligens száraz tokaji. Feszes is, kemény is közben, de dús, komplex is. Biztos, hogy van még benne tartalék, ami messzire viszi ezt a bort. Figyelemreméltó tehetség."

 

Milotta László, Borrajongo.hu:

"Őszibarack, körte, pici édes citrus vezeti a moderált intenzitású illatot, nagyon halvány sós, fűszeres jegyekkel kísérve. Ha azt írtam, hogy a 2015-ös Rány jobban egyben volt, mint a 2015-ös nem dűlős borok, ez még egy fokkal cizelláltabb, finomabb tapintású, jó egyensúlyt mutat. Ha a Homonna Rány 2016-tal akarnám összehasonlítani, akkor viszont még mindig azt mondanám, hogy ez erőteljesebb, markánsabb, amaz letisztultabb, elegánsabb. Citrusok, narancs, őszibarack, körte, sóban eltett citrom, finom fűszeresség, hosszú lecsengés."

 


 

Hamarosan jönnek a 2016-os borok!

 

A tanulás és utazás csak most kezdődött, s egészen biztos, hogy izgalmas gondolatok, borok kerülnek még elő a SanzonTokaj pincéjéből. Erika jelenleg azon gondolkodik, hogy kipróbálja, mire is megy egymással a Rány és az amfóra… …de ne rohanjunk ennyire előre! Hamarosan itt a 2016-os évjárat, amely remélhetőleg újabb kedvelőket és rajongókat szerez a Ránynak.

 

Biztatnák mindenkit, hogy kóstoljon bele a Rány és a SanzonTokaj által megalkotott harmóniába. Akár még szerelem is lehet belőle… …minket már levett a lábunkról.
Egészségünkre!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!