A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A téma: Etyek

Pezsgésnek indult

2012-06-01 | Tóth Adrienn


Valljuk be őszintén, ha útra kelünk az Etyek Pincefesztiválra, nem feltétlenül az etyeki borok ízein mélázunk odafelé menet. Talán bele se gondolunk abba, hogy tulajdonképpen hány etyeki pince nevét ismerjük. Pedig ha elkezdjük sorolni őket, rájöhetünk, többet tudunk, mint gondolnánk. Az utóbbi pár évben felbukkanó új nevek mellett a régiek sem pihennek babérjaikon, mindenki a maga útján lépked tovább, legyen szó a zöld velteliniről, a pinot noirról, vagy egyre több helyen a pezsgőről.


 

A címben már lecsaptuk a labdát: Etyek valóban pezseg. Ha körbekérdezzük a vezető borászokat, nem nagyon akad közülük, akinek ne készült eddig vagy ne tervezné a jövőben egy buborékos ital megvalósítását, legyen szó habzó-, gyöngyözőborról vagy tradicionális eljárással készített pezsgőről. Az ötlet persze nem számít újdonságnak, a Törley történetének kezdete óta tudjuk, a borvidék adottságai rendelkezésre állnak a magas minőségű pezsgők készítéséhez.

Ha ehhez még hozzávesszük azt az egyre szélesebb körben hódító divatot, amely a természetesen vagy mesterségesen hozzáadott buborékokat tartalmazó borok iránt kezd éledezni, és amely hasonlónak tűnik a több évtizede hódító és azóta sem apadó rozémániához, érthetővé, sőt logikussá válik az új tendencia.

Etyek kapcsán persze nem csak erről a témáról beszélünk majd. Az itt dolgozó borászokkal készített interjúinkból kiderül majd, hogy hol is fekszik a Szépvölgy, amelyet még az etyeki nyugdíjasok közül sem mindenki ismer; hogyan is működik egy mangalica-referenciaétterem; hol tart az egyik legismertebb helyi pince átalakítása; és hogy mit is jelent az Egyből Kettő.

Tartsatok velünk Budapest szőlőskertjébe, hogy megtapasztalhassátok: lehet, hogy Etyekre egy borfesztivál miatt indultunk el, de ma már a borai miatt maradunk ott!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!