A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Tescóé a világ legfinomabb bora?

Csillagos Finestek a Great Taste Awardson

2015-08-13 | Bánlaki D. Stella


A Tescóé a világ legfinomabb bora?

Great Taste díjat, vagyis a gasztro Oscar-díját kapta meg egy magyar csokoládémanufaktúra, a SweetIc – ettől hangos a magyar sajtó. Most megnéztük, hogy italban mit választott a világhírű szakértőkből álló brit zsűri.


 

Mint a filmeknek az Oscar, a könyveknek a Booker, így definiálja magát ételek és italok terén a brit Great Taste Award, a Guild of Fine Food éves gasztroversenye. Ezen ért el helyezést a SweetIc, a szigetszentmiklósi csokoládéműhely. Zöld diós bonbonjuk két csillagot, macha teás desszertjük pedig egy csillagot kapott. (A legmagasabb elismerés három csillag.)

 

"Az 1994 óta évente megrendezett londoni versenyen a világ legjobb ételeit és italait keresik több kategóriában. A 400 fős, gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, illetve neves áruházláncok beszerzési igazgatóiból álló zsűri hónapokig tartó tesztelés során választja ki a legjobbakat összesen 10 ezer termékminta közül. A vakkóstolásnál kizárólag a bennük fellelhető ízjegyek harmóniája és az élelmiszer külleme alapján rangsorolják a termékeket."

 

A hír és a szimpatikus felvezetés miatt megnéztük, milyen alkoholos italokat találtak idén a legjobbnak. Három csillagot egyetlen bor sem kapott, két csillaggal pedig csak Tesco és Lidl borokat jutalmaztak. 

 

Borral gyakorlatilag bármilyen termelő, előállító nevezhet, a nevezési díj a cég forgalmától, a nevezés időpontjától, és valamelyest a terméktől is függ. Alapesetben 33 és 77 angol font, vagy kb. 14 ezer forint és 32,5 ezer forint között mozog, a szupermarketek saját márkás termékei esetében 155 font, azaz nagyjából 65,4 ezer forintnak megfelelő összeg termékenként. Látszólag mégis csak a Tesco, az Aldi és a Lidl mérette meg magát.

 

Két csillagot kaptak, vagyis kimagasló minőségnek számítanak:

Tesco Finest Garnacha - Tesco Írország
Tesco Finest Picoul De Pinet - Tesco Írország
Champagne Brut - Lidl Írország
Cremant d'Alsace Brut AOC - Lidl Írország
 
Legjobb sörök (három csillag):
Monument - Tyne Bank Brewery
Sparkling Beer brut - Savour Beer
Halcyon - Thornbridge Brewery
Jaipur - Thornbridge Brewery
Specially Selected Perfect Storm IPA - Aldi
Specially Selected Golden Ratio Pale Ale - Aldi
Three Hundreds Dark Old Ale 5,0% volt - The Children Brewery Limited
 
Egyéb legjobb italok (három csillag):
Langley's No. 8 Gin - Charted Brands
Godminster Horseradish Vodka Spirit - Godminster
Godminster Elderflower Vodka Spirit - Godminster
Sibling Triple Distilled Gin - Sibling Distillery
Rock Rose Gin - Dunnet Bay Distillers Ltd
Specially Selected Crème de Cassis - Aldi UK
Glen Marnoch Islay Single Malt Whisky - Aldi UK
 

 
Sajnos a korábbi évek eredményeit döcögősen kezeli a Great Taste keresője, de úgy tűnik, hogy 2013-ban még egy kategóriának számítottak a fehér-, vörös-, rozé- és habzó borok, és brit asztali borként definiálták őket, miközben 2014-re már eltűnt a brit és az asztali jelző is, illetve külön csoportokra bontották a különböző típusú borokat.
 
A felsorolt borok és sörök közül tudomásunk szerint jelenleg egyik sem kapható a magyarországi üzletekben, a Tesco Finest helyi, aktuális kínálatát azonban nemrég teszteltük. Alább a jegyzetek:
 

Tesco Finest Vino Mara Reserva Rioja (Baron de Ley) 2009 
13,5%
Közepes test, édes hordófűszerek, kevés gyümölcs. A korty hosszú, aránylag elég savval, valamelyest több tanninnal. Az érett gyümölcsök, enyhe lekvárosság mellett elsősorban a hordó érvényesül.
2800 forint
5- pont

 

Tesco Finest South African Chenin Blanc (Stellenbosch, Swartland) 2014

Illata egzotikus, banán, banánturmix. A trópusi gyümölcsök a kortyban is érezhetők. Hiányzó savak, végén csípősség, a 14-es alkohol érződik. Karakteres, de a fajtajelleget nem hozza.

1200 forint

4- pont

 

Tesco Fines South African Pinotage (Stellenbosch, Swartland) 2014

Érett fekete bogyós gyümölcsök és földes, erdős jegyek. Kellemetlen, gyanús savérzet, jelentős tanninok. A hordó, hordófűszerek főleg a korty végén érvényesülnek. 

alk. 12%

2000 forint

4pont


Wairau Cove Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Illatában intenzíven hozza a fajtajegyeket, habár ezek nem keltik a természetesség érzetét. Citrusok, citrompótló, vágott fű, egres. Szájban egy kis trópusi gyümölcs is érvényesül. 

alk. 12%

1800 forint

4 pont

 

Wairau Cove Gisborne Chardonnay 2014

Körző-vonalzóval készített tömegbor. Hiányzik a karakter, kevá íz, halványan talán citrusok érezhetők. Enyhén édeskés, emiatt lágynak hat. 

1800 forint 

3 pont

 

Tesco Finest Marlborough Pinot Noir (Yealands Estate) 2013
Lilás címke, lilás bor. Emlékeim szerint a kóstoló legjobbja. Illatában megjelennek a pinot jegyek, emellett füstös, borsos, földes. A kortyból nem hiányoznak a savak, de a fűszerek sem. Nem koncentrált, de jó ivású. 

3700 forint

5 pont

 

A kóstolóról Furmintfan írt bővebben a Borrajongó blogon.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!