A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A világ 7 legidősebb bora

Elképesztő árú borok az aukciókon

2022-01-28 | Vinoport


A világ 7 legidősebb bora

Boros aukciók fénypontja szokott lenni egy-egy muzeális bor áruba bocsátása, pedig az igazán régi és értékes tételek általában nem kerülnek árverésre. Ebben a 2019-es cikkünkben a legkorábbról fennmaradt borokat szedtük össze, és még ma is ámulunk az összegeken.


Íme a lista, rajta egy tokaji borral:

 

7. Chateau Lafite Rothschild – 1787 (származási hely: Franciaország, érték: 44 millió forint)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: fluxmag.com

 

1985-ben került a Christie’s aukciósháznál a fent említett összegért leütésre. Bár nincs rajta semmiféle címke, tisztán kiolvasható a palackon az évszám és a „Th.J” felirat, ami arra utal, hogy az üveg Thomas Jefferson tulajdonában volt. Michael Broadbent, a Christie’s borrészlegének akkori vezetője (mi magyarok a cabernet franc és Villány kapcsolatát boncolgató gondolatai miatt zártuk a szakembert a szívünkbe) az aukciósház több szakértőjével is beszélt, akik megerősítették, hogy az üveg és az amerikai elnök monogramjának gravírozása is a 18. századból való. Ráadásul valóban könnyen kerülhetett hozzá ez a bor, mivel 1785 és 1789 között Franciaországban volt követ, mi több, nagy borrajongó volt, megbízatása lejártával mai áron számítva 33 millió forintnyi borral tért haza Európából.

 

 

6. Chateau Margaux – 1787 (származási hely: Franciaország, érték: 63 millió forint)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: thedrinksbusiness.com

 

A világ legdrágább a bora, amit soha nem sikerült eladni. 1989-ben egy William Sokolin nevű kereskedő – mivel ezt is Jefferson egykori készletéhez tartozónak gondolta – 140 millió forintnyi dollárért ajánlotta eladásra. Éppen a reménybeli vásárlónak mutatta be egy estélyen, amikor a palack a földre esett és széttört. Előzőleg Sokolin átszámítva 63 millió forintra biztosította a bort, amit a biztosító ki is fizetett neki.

 

5. Massandra Sherry de la Frontera – 1775 (származási hely: Krím-félsziget, érték: 12 millió forint)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: Wikimedia Commons

 

2001-ben átszámítva 12 millió forintért cserélt gazdát a Sotheby’s londoni aukcióján egy üveg belőle, ezzel ő lett a legdrágább sherry a világon. A bor a Krím-félszigeten található Massandra borászatnál készült.

 

>>> A sherry és a többi erősített bor: mit tudunk róluk?

 

4. Rüdesheimer Apostelwein – 1727 (származási hely: Németország, érték: 56 millió forint)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: www.finestandrarest.com

 

Az Apostelwein, vagyis „apostol bor" a brémai 12 apostol pincében készült. Eredetileg 12 hordó 1683-as, 1717-es és 1727-es borból állt a készlet, az évszázadok alatt azonban nagy része elpárolgott, olyannyira, hogy amikor 1960-ban lepalackozták, már csak egyetlen hordónyi maradt belőle. Az egyik palack ebből ma a Nassau-i Graycliff szálloda tulajdona, szakemberek szerint magas cukortartalma miatt még mindig iható állapotban van.

 

Ha más „leg"-ek is érdeklik:

>>> A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

>>> Az 5 talán legnagyobb hatású hölgy a bor történetében

 

3. Tokaji a szász királyi pincékből 1650-1690 között (származási hely: Magyarország, érték: nincs adat)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: www.finestandrarest.com

 

Ez a palack tokaji 1927-ben bukkant fel egy drezdai aukción, arról azonban nem maradt fenn információ, hogy mennyiért ütötték le. Az biztos, hogy ezen az árverésen 62 palack tokaji bor került elárverezésre II. (Erős) Ágost lengyel király és szász választófejedelem egykori királyi pincéjéből. Mai tudásunk szerint ez a legrégebbi érintetlen és sértetlen tokaji bor.

 

 

2. Strasbourgi boroshordó – 1472 (származási hely: Franciaország, érték: nincs adat)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: Wikimedia Commons

 

A strasbourgi városi kórház alatt található borospince ékköve, ez a világ legrégebbi hordóban tárolt bora. A fenti évszám az eredeti hordóra van felírva. Az elmúlt közel 550 évben eddig mindössze háromszor kóstolták a bort: 1576-ban, amikor megköttetett a szövetség Strasbourg és Zürich között; 1716-ban, miután leégett a kórház; végül 1944-ben, amikor a várost felszabadították a német megszállás alól. A bort 2014-ben átöltötték egy új hordóba, miután a régi elkezdett szivárogni.

 

1. Speyeri borosüveg (Römerwein) – kr.u. 325-350 (származási hely: Németország, érték: nincs adat)

 

A világ 7 legidősebb bora

Fotó: Wikipedia

 

Feltételezések szerint a világ legrégebbről fennmaradt bora, a római időkből származik. 1867-ben találtak rá egy római nemesembernek és a feleségének szarkofágjára és benne 16 üvegre, amiből egy teljesen sértetlen volt. Feltételezések szerint azért élhette túl az elmúlt majd kétezer évet, mert az üveget viasszal zárták le, a borhoz pedig adtak pár csepp olíva olajat „tartósítószerként". A szakemberek gyakorlatilag a lelet felfedezése óta azon vitatkoznak, fel kell-e nyitni az üveget, hogy elemezhessék a tartalmát. Ezidáig a „nem"-ek győztek, az üveg a Speyeri történeti múzeum gyűjteményét gazdagítja.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!