A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

Forgalom alapján készített objektív lista

2019-02-13 | Vinoport


A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

A világ első számú borászatának össztermelése nagyjából megegyezik egész Magyarország éves bortermelésével. További érdekessége, hogy nem Kínában található. Következzen a világ 10 jelenleg legnagyobb mennyiségben forgalmazott bora.


1. Barefoot – Kalifornia (270 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

A Barefoot egyértelműen a világ legnagyobb boros brandje ma, évek óta stabilan hozza a fent említett eladási számot. A márka 2005 óta az E&J Gallo borászat tulajdona. Szinte nincs olyan piaci szegmens, amiben ne találkoznánk a címkével, legyen szó vörös, fehér vagy rozé borról, proseccóról és pezsgőről, sőt még ízesített boraik is vannak. Az egészségtudatosabb fiataloknál alacsonyabb alkoholtartalmú illetve negyedüveges kiszerelésű termékeikkel próbálnak pozíciót nyerni (hogy miért bombaüzlet mindkettő, arról itt meg itt írtunk).

 

 

2. Concha Y Toro – Chile (195 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

A legnagyobb latin-amerikai „borkombinát”, 1883-ban alapították, ma 9,400 hektáron termesztenek szőlőt (ez nagyobb, mint Magyarország második legnagyobb borvidékének, a Mátrának az össz termőterülete), boraikat 140 országba importálják. Esetükben sem csak az olcsó tömegborokra kell azonban gondolni, három kategóriában készítenek borokat: Fine Wine, Premium Wine, and Varietal Wines. Egyik legdinamikusabban fejlődő al-márkájuk a Casillero del Diablo.

 

3. Gallo – Kalifornia (180 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkájaAz 1933-ban Ernest és Julio Gallo bevándorló olasz testvérpár által alapított kaliforniai E&J Gallo borászat saját márkája alanyi jogon is fent van a listán. (Nem csoda, hogy az E&J Gallo a Barefoottal és a további leányvállalataival együtt a világ összes bortermelésének 3 százalékát adja.) Két éve övék a legnagyobb összefüggő terület a Napa-völgyben (1300 hektár). 90 országban forgalmazzák a boraikat, szőlészetük rengeteg más borászatot is ellát alapanyaggal.

 

4. Changyu – Kína (180 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkájaKína legrégebbi borászatát 1892-ben alapították, napjainkban kétszer több bort készít, mint az ország második helyezettje, a Great Wall Wines (Nagy Fal). A méreteket jól szemlélteti, hogy a borászat koronaékszerének számító Château Changyu Moser XV borhoz 250 hektárról szüretelik a szőlőt, jégborukat pedig az 5000 hektáros Golden Icewine Valley-ből készítik.

 

5. Yellow Tail – Ausztrália (138 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkájaA Yellow Tail márkát a 2000-es években hozták létre az egyébként évszázadok óta borkészítéssel foglalkozó olasz Casella család 1957-ben Ausztráliába emigrált tagjai, vagyis alig pár év alatt jutott fel (majdnem) a csúcsra. A borászat teljes kapacitása 300 millió liter (ez kevéssel marad el a teljes éves magyar bortermeléstől), ennek nagyjából harmada Yellow Tail néven kerül forgalomba, különösen az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek.

 

6. Sutter Home (126 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

Az USA egyik legnagyobb borászati vállalkozását, a Suttert 1970-ben alapították Kaliforniában. Hamar divatot teremtettek a kékhéjú zinfandel fajtából készített halvány rózsaszín borukkal (amit a tengerentúlon white zinfandelnek hívnak). Ma évente mintegy 180 millió liter bort termelnek, ebből Sutter Home márkanév alatt a fehértől a vörösön át a habzókig szinte a teljes stílusskálát lefedik. Mindent maguk csinálnak (borkészítés, csomagolás, szállítás, raktározás) a Napa-völgyi birtokon.

 

7. Robert Mondavi (120 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

Az 1966-ban alapított Mondavi az 50. jubileumát egy háromnapos születésnapi bulival ünnepelte a Napa-völgyi birtokukon. A 2008-ban elhunyt névadó alapítót sokan a kaliforniai borok „keresztapjának” tekintik (jó értelemben, olyan sokat tett hozzá a borvidék felemelkedéséhez).

 

8. Hardys (108 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

Manapság 150 országba exportálják az 1853 óta készülő ausztrál Hardy borokat. (Ők voltak az első ausztrál borászat, akik a Nemzetközi Borkiállításon kétszer is aranyérmet tudtak nyerni – 1882-ben és 1889-ben.) Sikerük egyik titka, hogy rendkívül nagy hangsúlyt helyeznek a marketingre, szponzorálják többek között az angol krikettcsapatot.

 

9. Beringer (90 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

Az 1876-ban alapított Beringer a megszakítások nélkül legrégebb óta működő borászat a Napa-völgyben. Csak a topkategóriás borukból majdnem 2,5 millió palack készül.

 

10. Great Wall Wines (84 millió palack)

 

A világ 10 legnépszerűbb boros márkája

Kína másik üdvöskéje még erősített borokkal is foglalkozik. Jelenleg 20 országban (tobbek között Anglia, USA, Franciaország, Németország) forglmazzák a boraikat, és van már pincészetük Franciaországban, Chilében és Ausztráliában.

 

Fotók: www.marketing91.com

 

 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!