A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az aszúk tökéletesek, a vörösök többségének kell még egy kis idő

33 csúcsbort teszteltünk a Winelovers Grandon

2024-04-15 | Bognár Attila


Az aszúk tökéletesek, a vörösök többségének kell még egy kis idő

A Winelovers Grand Nagykóstolónak - most már tradicionálissá válva - ismét a csodás Corinthia Hotel Budapest adott otthont. Több mint 110 kiállító pincészet borait kóstolhatta az ugyancsak szép számú kilátogató borkedvelő közönség. A Hotel termei megteltek borászokkal, borokkal, borbarátokkal, a hangulat pedig olyan jó volt, hogy a régi, Covid előtti nagy teltházas itteni kóstolók hangulatát idézte. A program sokszínűre sikerült idén is, sok izgalmas mesterkurzussal, ingyenes pop-up előadásokkal, nemcsak bor, hanem sör és párlat tematikában is. Ismét volt Csúcsbor terem is, ahol ezúttal nemcsak a magyar csúcsborok kaptak helyet, hanem a nemzetközi tételekből összerakott igencsak sokszínű válogatás is itt volt tesztelhető.


Mindez lehetőséget adott a kiemelkedő magyar tételek nemzetközi kontextusba helyezésére, összekóstolására. Jómagam is ebben a teremben időztem a legtöbbet, és a magyar csúcsbor kínálatból 33-at teszteltem. Azért is volt ez jó, mert kóstolhattunk itt mindenféle stílust, a száraz fehértől a vörösborokig, a pezsgőtől az aszúig. Mindegyik között találtam kedvenceket, voltak köztük új felfedezések és régi favoritok is.

 

Béla Borászat Dűne Selection Imrehegyi Ezerjó-Generosa 2022 száraz

 

A halvány citromsárga színű bor illatában elsősorban a fehér virágok dominálnak, rezeda, nárcisz, mellett méz, körte, őszibarack. A meglepően komplex és sokrétű illat a kóstolással is folytatódik, az ízképet is friss fehér húsú gyümölcsök és a florális jegyek uralják. Jól strukturált bor, kellő test, enyhe krémesség, lendületes savak. A lecsengés is egész hosszú. Meglepetésszerűen jó bor.

 

TÓTHBORRBIRTOK Pannonhalma Kódex Chardonnay 2021

 

Mély citrom színű, illatában elsőre a hordós jegyek dominálnak: mogyoró, vanília, kukorica, vaj, pörkölt magvak. Aztán jön egy mézes, fügés, túlérett trópusi gyümölcsös vonal is. Kóstolva is ezek a jegyek jellemzőek, vajas-vaníliás-mogyorós krémesség. Tömör test, vastag masszív tétel. A lecsengés közepes intenzitású benne, kissé uralja az alkohol. 

 

Nyilas Birtok Mátrai Chardonnay 2020

 

Az előző chardonnay-hoz képest fiatalabb, frissebb, üdébb. Illatában elsőre a gyümölcsök dominálnak: sárga alma, körte, érett őszibarack, nyári alma, kiegészítve egy szolidabb fehér virágos vonallal. A hordós jegyek moderáltabbak, inkább a háttérből gazdagítják az illatvilágot. Ízében a hordós vajas-vaníliás vonal erősebben jön, de megmaradnak a gyümölcsök is. Krémes textúra, melyet jó savkarakterisztika dominál. Egy jól elkészített, szerethető mátrai chardonnay, melyben a korty egészen hosszú utóízzel búcsúzik.

 

Kancellár Birtok Kancellár Prémium Juhfark 2020

 

Aranyba hajló sötét citrom szín. Illata elsőre almás, almáspités, szellőzve erősödik a somlói ásványosság. Ezen túlmenően florális jegyek gazdagítják az aromákat. Kóstolva egyre inkább kinyílik a bor, és az illat után egy sokkal kedvesebb ízvilág bontakozik ki, melyet természetesen az ásványos jegyek dominálnak. Mellette azonban egy körtés-barackos-almás gyümölcsös karakter is érezhetően jelen van. A bor olajos, testes, a savak lendületesek, és kellően intenzív és hosszú lecsengést biztosítanak. 

 

Az aszúk tökéletesek, a vörösök többségének kell még egy kis idő

 

Büttner Borbirtok Badacsonyi Kéknyelű 2020

 

Mélyebb citrom szín, illatából egyből felismerhető a fajta és borvidék is. Sós mineralitás, fehér virágok, rezeda, friss gyümölcsök, főleg őszibarack, körte. Kóstolva elsőre a tökéletes savkarakterisztika a szembetűnő, az ízvilágot is a jó egyensúlyban lévő ásványos és gyümölcsös jegyek uralják. Megfelelő test és koncentráció, nem nehézkes, lendületes bor, melyben a savak és az alkohol is pont annyi, amennyi kell. A tipikus badacsonyi kéknyelű mintapéldánya, még jó pár év potenciállal. 

 

Büttner Borbirtok Badacsonyi Kéknyelű 2021

 

Az előző kéknyelű egy évvel fiatalabb társa. Színben is illatban is hasonló karakter, intenzív citromsárga szín, ásványos-gyümölcsös, virágos illatjegyek. Annyi különbséggel, hogy illata intenzívebb az egy évvel fiatalabb társánál. Sok déligyümölcs, barack, körte. Ízében viszont megjelenik egy egyre fokozódó krémes-vajas-vaníliás vonal. A savak kifinomultabbak, mint a másikban, talán köszönhetően az amúgy elég kiemelkedő 2021-es évjáratnak is. A krémes, vaníliás jegy kicsit elviszi a fókuszt, de ettől függetlenül ez is jól elkészített kéknyelű. 

 

Grand Tokaj Meszes Furmint 2021

 

Az Erdőbényei Meszes -dűlőből származó szőlő a kézi válogatás és préselés után hordóban erjedt, és 500 literes hordóban érett egy évig. Már elsőre beleszagolva is érezhető a borvidékre jellemző ásványos-krétás-köves-sós illatjegy, melyet intenzív birs, körte, őszibarack és érett sárga alma gazdagít. Ízvilágát a nagyon intenzív birses vonal uralja, birsalma dzsemmel, valamint minerális jegyekkel. A lendületes, jóízű savakat 8 g/l maradékcukor gazdagítja és kerekíti, mely az egésznek egy egyensúlyos, kifinomult és komplex aromaprofilt kölcsönöz. Nagyon jól iható, szerethető, kedves, ugyanakkor komoly bor. 

 

Kreinbacher Prestige Brut

 

A sor egyetlen pezsgője. Bár egyre több egészen jó pezsgő készül már hazánkban, azért nálam az etalont még mindig a Kreinbacher pezsgők jelentik. A prestige brut az ő szortimentjükből is kiemelkedik, most sem okozott csalódást. 54% furmint és 46% chardonnay házasítása, 2-2,5 éves érlelés, a dosage 8,5 g/ cukorra beállítva. Illatában szép egyensúlyt alkotnak a citrusos és fehér gyümölcsös jegyek az élesztős (kalács, briós, kenyérhéj, vajas keksz) vonallal. Kóstolva a tökéletes egyensúly jellemzi, lendületes savak, krémes buborékok, hosszú lecsengés. Minden komponens a helyén: gyümölcsök, sav-cukor egyensúly, enyhe mineralitás, élesztős jegyek, semmi sem tolakodó. Fogyasztása élmény minden alkalommal, így most is.

 

Etyeki Kúria Pinot Noir Hordóválogatás 2019

 

A kézi szüret után a legjobb tételek külön 300 literes francia és osztrák újhodókba kerültek, ahol 15 hónapig érlelődtek. Mindössze 2640 palack készült belőle, többszörösen válogatott tétel. Közepes rubin, klasszikus pinot-s szín. Illatában meggy, cseresznye, marcipán, csipkebogyó és édesfűszerek (fahéj, szerecsendió, ánizs, édeskömény). Ízvilágát is ez a komplexitás határozza meg, benne erősödik cseresznyés-szedres vonal. Jól megkomponált bor, a sav-alkohol-tannin kerek egész struktúrát alkot, és a hordóhasználat is kifinomult. A hazai pinot mezőny egyik legjobbja.

 

Az aszúk tökéletesek, a vörösök többségének kell még egy kis idő

 

Kancellár Birtok Kancellár Cabernet Franc 2021

 

Közepes rubin szín, illatában elsőre a fűszeres jegyek jönnek, majd a fajta jellegzetes erdei gyümölcsös, ribizlis, áfonyás vonala. Mellette megjelenik egy zöldfűszeres illatvilág is. Kóstolva a feketebogyós gyümölcsök és hordófűszerek dominálják, a háttérben pedig ott van egy szolid ásványos karakter is. Közepesnél kicsit nagyobb test, a savak kellő tartást és lendületet adnak neki. A tannin kicsit sok, a végén kissé szárít, de még van ideje elsimulni. Előnye, hogy jó iható, nem nehézkes, és kellően gyümölcsös. 

 

Nyilas Birtok Mátrai Cabernet Franc 2020

 

Mély rubin szín, fiatalos, bíbor beütéssel. Illatában a mindenféle friss és üde erdei gyümölcs dominál, szeder, áfonya, ribizli, cigánymeggy, valamint itt is van egy halvány zöldfűszeres vonal, és egy kevés paprikás jegy is. Kóstolva is a gyümölcsök uralják az ízképet, a test meglepően komoly, a tannin is érezhető és az alkohol is 15%. Ami soknak tűnhet, de valahogy itt besimul a szerkezetbe. Ugyanakkor az egésznek van egy szerethető, kedves összképe, finom karaktere. Szívesen kóstolja vissza az ember.

 

TÓTHBORBIRTOK Pannonhalma Kódex Merlot 2020

 

Sötétbe hajló mély rubin szín. Illata elsőre gyümölcsös, mindenféle feketebogyósokkal, de lassan nyílva és közepes intenzitással. Mellette enyhe vegetális jegyek, hordófűszerek, kakaópor, étcsoki, vanília. Kóstolva érezni, hogy a bor még pályája elején jár, a tannin sok, és még nem teljesen integrált. Ízvilága intenzíveb, mint az illata, benne sok áfonya, szilva, szeder, valamint a hordós érlelés fűszeressége, vanília, csoki, fahéj. Érdemes még pihentetni, érlelni.

 

Lisicza Ében cuvée 2021

 

Mély rubin szín. Közepes intenzitású illata csak lassan nyílik, forgatni kell a poharat rendesen. Benne fekteribizli, szeder, áfonya, nagyszemű feketecseresznye, étcsokoládé, vanília, feketebors. Kóstolva a sok tannint érezni először, a savak próbálnak vele lépést tartani. A bor testes, nem túl komplex, ellenben szép gyümölcsfókuszú. Ha nem is ébenfekete, de sok feketegyümölcs (szeder, áfonya, ribizli) dominálja. Ízlésesen elkészített bor, minden alkalomra.

 

Feind Pincészet The Reason 2019

 

45-45% cabernet franc és merlot, valamint 10% syrah házasítása, 18 hónap barrique hordós érlelés után került palackba. Mély rubin szín, beleszagolva elsőre a fűszeres jegyek dominálják. A 10% syrah érezhetően sokat ad a borhoz, a feketeborsos jegyei azonnal érezhetőek. Mellette a hordófűszerek is erősek, valamint egy grafitos, földes, avaros vonal is gazdagítja az illatokat, csakúgy, mint a szeder és a feketeribizli. Kóstolva is ez a fekete fűszeres és fekete gyümölcsös vonal a domináns. Szép struktúra, talán a sav kicsit alacsonyabb a kelleténél. Ekkora test elbírna több savat, amely nagyobb lendületet adna neki. Tetszett a fűszeres aromája.

 

Kecze-Hady Kézműves Pincészet Zsófia Cuvée 2019 

 

Cabernet franc, cabernet sauvignon, portugieser és kékfrankos házasítás a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Zsófia, a család kislánya a bor névadója, de ő rajzolta a címkét is. Ahogy a pince fogalmaz: „virág-arcok mosolyognak a palackról és jelzik, hogy ez egy barátkozós, beszélgetős bor.” Gránátba hajló mélyrubin szín. Illata visszafogott, zárkózott, a poharat pörgetve lassan nyílik. Benne elsősorban és bogyós gyümölcsök, és egy halvány minerális vonal is. Kóstolva a közepesnél több tannint és testet az érett áfonyás-csokis, kakaós, vaníliás jegyek vezérlik. A lecsengése kicsit lehetne hosszabb is. 

 

Kecze-Hady Kézműves Pincészet ZsomBor 2019 Cabernet franc és Cabernet sauvignon

 

A Balatonfüred-Csopaki borvidék kis pincészet másik borának névadója is egy családtag, mégpedig a Zsombor fiúk. A két cabernet házasításából készült bor mély rubin színű, mely már gránátos villanásokat is mutat. Illatában a fajtákra jellemző erdei gyümölcsök mellett a hordós jegyek dominálnak, hol egyik hol másik kerekedik felül. Enyhén vegetális, zöldfűszeres jegyek is gazdagítják az illatprofilt. Kóstolva a hordós jegyek kerekednek felül, csokoládé, avar, vanília, bőr, mellettük feketeribizli és aszalt szilva. A tannin meglepően sok, és még nem teljesen integrálódott a szerkezetbe, kell még kis idő neki a palackban.

 

Simigh Családi Pincészet Tolnai Cabernet Sauvignon 2019 

 

A Tolnai borvidékről, származó bor erjedés után 24 hónapig érlelődött 225 literes barrique hordókban. Ez illatában erőteljesen érződik is, beleszagolva elsőre a hordós jegyek jönnek, kakaó, vanília, rumos csoki, sportszelet, édesgyökér. A pohárban forgatva már a gyümölcsölcsök is előbújnak a háttérből, szeder, áfonya és feketeribizli formájában. Kóstolva is a hordós jegyek viszik a prímet, a gyümölcsökre itt is várni kell. A tannin meglehetősen sok, mind a szőlőből származó, mind a hordónak köszönhető. A bor még küzd, hogy ezeket integrálja, jót tesz neki még a palackos érlelés. 

 

Ikon Tulipán 2019 Balatonboglári borvidék, Dióstető dűlő

 

A klasszikus bordeaux-i cuvée-be (két cabernet és merlot) a pince mögötti területről, a Rádpusztai Diós-tetőről válogatott legszebb szőlők kerültek. 28 napos héjon áztatás és több mint egy év 225 literes magyar hordókban történő érlelés után került a palackba. Mély rubin, szinte fekete szín. Illatában elsőre a hordós jegyek a dominánsak, kávé, étcsoki, pörkölt magvak, szivarfüst, dohány. Nagyon lassan nyílik a poharat pörgetve, és a hordós jegyek adta háttérből előbújnak a komoly alapanyagot sejtető gyümölcsök is, szilva, áfonya, szeder formájában. Kóstolva érezni, hogy masszív a bor, sok tannin, sok sav és magas alkohol (15%), melyek egyensúlyát még a tanninok megbontják. Ízvilágát is a hordós jegyek uralják. Ezeknek, valamint a masszív tanninoknak még le kell kerekedni és be kell épülni a borba. Fiatal tétel, még a pályája elején tart, időt kér még a palackban. 

 

Lajvér Cabernet Sauvignon Limited 2017, Szekszárd

 

A szüret után gondosan válogatott alapanyag acéltartályban erjedt, majd 12 hónapot érett magyar és francia barrique hordókban. Minden tekintetben limitált, válogatott tétel, melyből mindössze 1179 palack készült, amely kizárólag a pincénél kapható. Feketébe hajló mély rubin szín. Közepes intenzitású illatában az erdei gyümölcsök adják a fő hangot. A hordó moderált, a háttérben marad és ad hozzá fűszeres aromákat. Közepesnél testesebb bor, mely egyik fő erénye, hogy nem nehézkes. A tanninok is visszafogottak, a 14%-es alkohollal és a lendületes savakkal jó egyensúlyt alkotnak. Kellően gyümölcshangsúlyos, a hordó ízben is a támogató, kiegészítő szerepet játssza. 

 

Jammertal Birtok Cassiopeia Cabernet Franc CF CIH 2015

 

A bor 90% cabernet franc mellett 10% merlot is tartalmaz. Gránátvörös szín, érett, kicsit túlérett, aszalt gyümölcsös illatok, mazsola, aszalt szilva, fahéjas szilvalekvár. Mellette édesfűszerek, eukaliptusz, bőr, édesgyökér, szantál. Kóstolva is ezen jegyek kavalkádja kerül a szánkba. Komoly test, sok tanninnal, az alkohol besimul. Megállapodott, érett bor, a csúcson van és ott is maradhat még pár évig. 

 

Jammertal Birtok Cassiopeia MCF CAPH 2015

 

84 % merlot és 16% cabernet franc házasítása. 24 hónapig érlelődött új amerikai tölgyfahordóban. Gránátba hajló mély rubin szín. Illata lassan fejlődik, elsőre visszafogott, szellőzve az érett erdei gyümölcsök kavalkádja mellett bőrös jegyek is felfedezhetők. Az aszalt gyümölcsös vonal itt is erősödik, kakaó, vanília, szilvalekvár, palackérettség jegyei. Kóstolva egy tökéletes egyensúlyban lévő szerkezetet kapunk, a jelentős mennyiségű tannint jó savak tartják kordában. Ez is hasonlóan érett bor, mint előző társa, de még nyugodtan pihentethetjük a borhűtőben.

 

Az aszúk tökéletesek, a vörösök többségének kell még egy kis idő

 

Maul Zsolt Prémium Winery Hedonista Merlot 2018 

 

Sötét rubin, szinte fekete szín. Illata intenzív, benne konyakmeggy, étcsoki, fekete bogyós erdei gyümölcsök. Sok-sok fűszer, fahéj, a szerecsendió, a kardamom, vanília. Kóstolva hatalmas test, sok sav, masszív mennyiségű tannin, sok alkohol, mégis valahogy egyensúlyban van a bor. Kellően gyümölcsös is, érett szeder, áfonya, szilva. Utóízében kicsit talán lehetne hosszabb, de alapvetően minden a helyén és egyben. 

 

Maul Zsolt Prémium Winery Dániel 2017 M-CF

 

A merlot és cabernet franc házasításából készült bor mély rubin színű, sűrű, sötét, éjfekete. Közepesnél intenzívebb illata sokrétű, benne érett gyümölcsök, bőr, étcsoki, vanília, hordófűszerek, dohány, konyak, marcipán, szivarfüst, rumos meggy. Kóstolva itt is, mint az előző társánál a koncentráltság, a test, a töménység dominál. Minden komponens sok, de egyik sem uralkodik a másik felett. Ekkora test a 15,5% alkoholt simán integrálja, a tanninokat a savak jól ellenpontozzák. Ízben is hasonló aromák jönnek, mint illatban, a gyümölcsös jegyek is egészen szépek benne.

 

Maul Zsolt Prémium Winery Dávid 2016 CS-M-CF

 

Klasszikus bordeaux-i cuvée, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása. Színe mély rubin, de gránátba hajló jegyekkel. Az előző két Maul borhoz képest ez már egy sokkal érettebb benyomást kelt, a gyümölcsök is sokkal érettebbek, már aszalt és lekváros formában jelentkeznek. Szilvalekvár, aszalt áfonya, feketeribizli dzsem, fahéjas szilva, étcsoki, dohány. Kóstolva is ebbe az összképbe csöppenünk, a savak jól tartják a szerkezetet, nem nehézkes a bor, annak ellenére, hogy magas az alkohol, sok a tannin. Hosszú, kissé konyakos lecsengés. 

 

Günzer Tamás Pincészete: Grandior Merlot 2020

 

A 2023-as évben az Év Borászának választott Günzer Tamás csúcsbora, amely a Bocor-dűlő merlot-jának termése. Erjedés után 24 hónapot érlelődött 225 literes barrique hordókban. Az eredmény egy testes, vastag, tömény lehengerlő bor. Az alkohol még a Maul borokat is veri, egészen hihetetlen 16,5%-os. Sötét, mély rubin szín. Illatában elsőre az alkoholos, konyakos jegyek jönnek, majd sok-sok fűszer és mindenféle érett fekete színű gyümölcs is (szeder, áfonya, feketeribizli, szilva), továbbá étcsoki. Az illat komplex, sokrétű, buja, erőteljes. Kóstolva is ez ugrik be elsőként, már az első kortynál érezni a hatalmas testet és a kiemelkedő alkoholt, de a gyümölcsös-fűszeres vonal megmarad és szépen díszíti az aromaképet. Az összbenyomás alapján mégsem lóg ki belőle az alkohol, inkább a korty végén érezni, hogy fűt. Nagy, komoly bor, mindenképp ételt kíván. 

 

Thummerer Pincészet Egri Cabernet Franc Válogatás 2018

 

A 28 napos héjon erjesztés után vegyes érett új és használt barrique és nagy hordóban. Mély rubin szín, illata intenzív gyümölcsös, főleg ribizli, szeder. Sok hordófűszer és egy izgalmas, zöldfűszeres, balzsamecetes vonal is gazdagítja az ízképet. Kóstolva az erdei gyümölcsök uralják, a tannin sok, de integrálódott. Az alkohol itt is jelentős (15,5%), de mégsem billen el az irányába szerkezet. A savak lendületesek és a hosszú gyümölcsös lecsengést támogatják. A bor jól iható, nem nehézkes, pedig kellően vastag és testes. Jó inni.

 

Vinatus Pincészet Villányi Cuvée Crassus 2017 Bocor-dűlő

 

A Crassus egy tipikus bordeaux-i házasítás, az alábbi arányokkal: cabernet franc (40%), cabernet sauvignon (40%) és merlot (20%), mely 225 literes új tölgyfahordóban érlelődött. Mély rubin szín, illatvilágát elsőre az intenzív fűszeresség dominálja, melyet szilvalekváros, feketeribizlis jegyek kísérnek, étcsoki, bőr és dohány gazdagítanak. Kóstolva egy érett és gyümölcsfókuszú bor kerül a szájba, meglehetősen sok a tannin, ugyanakkor a savakból is van bőven. Emiatt a szerkezet egészen kiegyensúlyozott, a 14% alkohol itt nem is tűnik fel. Testes bor, a névadó latin „crassus” szó jelentése is az, hogy testes. A lecsengés egészen hosszú és gyümölcsös. 

 

Riczu Tamás Villányi Rosé 2023

 

A nehéz és tanninos vörösborok után jól esett egy kis átvezetés az édes fehérborok felé, egy könnyű gyümölcsös, friss rozéval. A lazac színű bor illatában egy egész tálnyi friss gyümölcs: eper, málna, pirosribizli, meggy. Kiegészülve egy tutti-fruttis, virágos vonallal. Ízben is a friss és üde gyümölcsösség a vezető motívum, lendületese savakkal, szolid (12%) alkohollal.

 

Az aszúk tökéletesek, a vörösök többségének kell még egy kis idő

 

Tokaj Art Wine Eposz- Eposz Tokaji aszú 6 puttonyos 2019

 

Az édes borok sorát egy nagyon fiatal tokaji aszú nyitja a 2019-es évjáratból. Ennek megfelelően a halvány arany színű bor maga az üde és friss gyümölcsösség, benne sok citrusféle, ananász, lime, mangó, passiógyümölcs, fehér húsú őszibarack, mindez elég intenzíven. Kevés méz és akácvirág színesíti még az aromákat. Egész szájat betöltő, krémes, érett déli gyümölcsökkel teli korty. Fiatal, a pályája elején mozgó aszú, melyből gyorsan lecsúszik még egy pohárral. Talán egy picivel több savval még lendületesebb lenne, de így sem rossz. 

 

Grand Tokaj Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017

 

Az aranyszínű aszú illata kezdetben visszafogott, aztán forgatva egyre intenzívebbé válik. Sokrétű, benne sárgabarack, déligyümölcsök, birsalma, narancshéj, virágok, mézes és botritiszes jegyek. Az ízkép meghatározói is ezek, a sok gyümölcs, méz és botritiszes jegyek harmóniája. Nagyon jó a sav-maradékcukor arány, az egyensúly tökéletes, az ízvilág még az illatoknál is sokrétűbb és intenzívebb. A korty lecsengése szinte végtelen hosszú. Nagy potenciállal bíró, elegáns, kiemelkedő bor.

 

HOLDVÖLGY Signature 2010

 

A pince ezen édes bora igazi kuriózum az egész tokaji borvidéken. Ez egy furmintból, hárslevelűből és zétából készült olyan egyedi tétel, amelyben zéta szamorodni, 6 puttonyos aszú és eszencia került házasításra, hozzáadva az egyenként is komoly komponensek aromáit, sokszínűségét. Nagyon komoly, egy 5 puttonyos aszú beltartalmi értékével bír, a 155 g/l maradékcukrot meglehetősen magas, 9,5 g/l savak egyensúlyozzák ki. A borostyán színű bor illata rendkívül gazdag és sokrétű, benne füge, datolya, mazsola, rumos dió, aszalt kajszibarack, méz, botritiszes jegyek. Kóstolva az egész szájat betöltő sokrétű és intenzív zamatok magukkal ragadnak. Testes, krémes, mézes, aszalt gyümölcsös, gombás, fügés aromákkal találkozunk. Elegáns, komplex, a korty nagyon hosszú utóízével. 

 

HOLDVÖLGY Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

 

A 2013-as év aszú szempontjából nagyon jó volt a borvidéken, így ettől a bortól is sokat vártam. Arany színű, illata komplex, benne sok déligyümölcs, ananász, mangó, banán, mellette kajszibarack, méz, fehér virágok, édesfűszerek, méhviasz. Kóstolva is egyelőre ez az érett gyümölcsös ízvilág dominálja, a sav (7,4 g/l) és a cukor (191 g/l) itt is egyensúlyban van. Krémes, mézes, de még a pályája elején lévő fiatal aszú, hosszú potenciállal. A korty lecsengése szinte végtelen hosszú, a finom gyümölcsök percekig a szánkban maradnak. Most tárazzanak be belőle az aszú kedvelők.

 

HOLDVÖLGY Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008

 

A pince ezen aszúját az elkészülte óta többször is volt szerencsém kóstolni, és látni, hogy mennyire komplex és mennyire szépen fejlődik és érik a palackban. Színe már mélyebb borostyán, komplex illatában is az érettebb jegyek dominálnak. Datolya, füge, mézes zserbó, mazsola, karamell, lépesméz majd pedig egy gombás vaníliás vonal is jön belőle. Kóstolva érett, magas koncentrációt mutató, telt, testes, sűrű, krémes struktúra, melyben a sav és a cukor egyensúlya itt is példaértékű. Rumosdiós, mézes, fügés, aszalt barackos zamatok. Nagyon szépen érik, minden kóstolásnál kiváló formát és nagy potenciált mutat. A lecsengés nagyon hosszú és komplex. Kiemelkedő aszú.
Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!