A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az idő a negyedik szőlőfajtánk

Pierre-Emmanuel Taittinger-t kérdeztük 2. rész

2012-11-29 | Tóth Adrienn


Az idő a negyedik szőlőfajtánk

A Taittinger család tagjával és a nevüket viselő champagne-ház vezetőjével, Pierre-Emmanuel Taittinger-vel készített interjúnk első részében a ház sajátosságairól beszélgettünk. Szóba került a család vezető szerepe az irányítás terén, és az ezzel kapcsolatos, a borvidéktől eltérő álláspont. Miután előző cikkünkben Pierre-Emmanuel Taittinger ugyancsak méltatta a chardonnay jelentőségét, folytassuk most a ház presztízs cuvée-jével, amely kizárólag ebből a fajtából áll.


 

Cikkünk első részéhez kattints IDE!

A Comtes de Champagne a ház legmagasabbra pozícionált pezsgője. Mi teszi különlegessé?

A Comtes de Champagne Blanc de Blancs pezsgőt, amelyet házon belül egyszerűen CCB-ként rövidítünk, régóta a vezető champagne-ok között tartják nyilván. Ennek több oka lehet, felsorolok néhányat, amelyek véleményem szerint meghatározóak a magas minőség szempontjából.

A nevében szereplő blanc de blancs megnevezésnek megfelelően kizárólag chardonnay-ból készül, és az alapanyag a magas presztízst kivívott Côte des Blancs legjobb dűlőiből származik. Ez fontos, hiszen a champagne-nál, akár más termékeknél az igazán jó végeredményhez vezető út csak a kiváló alapanyagtól indulhat el. A CCB-t csak olyan évjáratokból készítjük el, amelyek alkalmasak kiemelkedő minőségű szőlő termesztésére.

A borkészítés kapcsán elmondható, hogy az alapborok kizárólag az első présléből, az úgy nevezett cuvée-ből származnak; ez a szelekció garantálja, hogy a végeredmény valóban kifinomult legyen. A kierjedt alapbor 5%-a négy hónapon át új hordóban érik, növelve a végső házasítás komplexitását pörkölt jegyek bevonása által. A piacra kerülést minden esetben egy legalább tíz évig tartó palackos érlelés előzi meg, amelyet Saint-Nicaise mészkőpincéiben végzünk.

Mekkora a jelentősége az időfaktornak?

A Taittinger-nél az időre úgy tekintünk, mint a negyedik szőlőfajtánkra: egy jó champagne-hoz szükség van chardonnay-ra vagy pinot noir-ra vagy pinot meunier-re (vagy a pincemester döntése alapján akár mind a háromra), és természetesen időre. Ha össze akarom foglalni a lényeget: egy valóban kiemelkedő presztízs cuvée a magas minőségű szőlőalapanyag és a megfelelő hosszúságú érlelési idő által születhet csak meg.

A CCB elismertnek számít szakmai körökben, a szélesebb fogyasztók ugyanakkor elsősorban más házak presztízs cuvée-it ismerik. Mit gondol, miért van ez így?

A champagne-ok ismerői valóban számon tartják a Comtes de Champagne-t, és tény az is, hogy a nagyközönségről ez kevésbé mondható el, de ez mindig is így volt. Úgy vélem, nagyon is logikus, hogy ez így alakult, hiszen ahhoz értővé kell válni, hogy az igazán kivételes dolgokat észrevegyük.

A jelenség ugyanakkor arra is visszavezethető, hogy a kifogástalan minőség biztosítása érdekében a CCB mindig igen korlátozott mennyiségben készül. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy bárki is csökkenő minőségről beszéljen az esetében, hiszen az összes többi pezsgőnk is profitál ennek az egynek a hírnevéből, amely így lehetővé teszi az árrésünk emelkedését.

Az idő a negyedik szőlőfajtánk

A Comtes de Champagne készítése ugyanakkor nem a pénzcsinálásról szól, sokkal inkább az elkötelezettségről. Személy szerint én mindig is ellene voltam a túl magas áraknak. Így annak ellenére, hogy a CCB rendszeresen a legjobbak között szerepel a világ vakkóstolóin, egyike a legolcsóbb presztízs cuvée-knek. Fontos számunkra, hogy ha életükben csak egyszer is, de minden borkedvelő megengedhessen magának egy üveg Comtes de Champagne-t. Tudjuk, hogy az, hogy valakit érdekel a pezsgők világa, nem jelenti automatikusan, hogy gazdag is.

A háznak van egy másik különleges tétele, a Les Folies de la Marquetterie, amely egy dűlőszelektált pezsgő. Mennyire számít újnak ez a koncepció Champagne-ban?

Egyáltalán nem újdonság, pedig tulajdonképpen paradoxon egy olyan borvilágában, ahol az esetek túlnyomó többségében a különböző alapborok házasításának művészete jelenti a teljesítményt. A champagne-ok esetében ugyanis szinte általános a dűlők, az évjáratok és a szőlőfajták házasítása. Ennek ellenére már régóta léteznek dűlőszelektált champagne-ok.

Korábban említette, hogy jelentős ültetvényekkel rendelkeznek a borvidéken. Miért pont a La Marquetterie-t választották ki?

Annak, hogy a La Marquetterie-dűlő mellett döntöttünk, nem csak azért van jelentősége, mert önálló pezsgőt készítünk belőle. Ezzel az elhatározással egy igazi kihívásnak tesszük ki a termőterületet, hiszen kizárólag a Les Folies esetében történik a borkészítés 50%-ban tölgyfa hordóban; a többi pezsgőnkhöz ugyanis általában acéltartályt használunk.

A fiam, Clovis szokott így fogalmazni: változtassunk meg mindent annak érdekében, hogy semmi se változzon. Ez történt ennél a tételnél. A Les Folies dűlője igazán különleges számunkra, hiszen ez tekinthető a Taittinger bölcsőjének. 1932-ben ugyanis a nagyapám, Pierre-Charles, a ház alapítója elsőként a Château de la Marquetterie-t vásárolta meg a hozzá tartozó szőlőterületekkel. Az első világháborúban járt erre, azonnal elvarázsolta a környék, akkor fogadta meg, hogy visszatér, és valóban így is tett.

Az idő a negyedik szőlőfajtánk

A La Marquetterie ezért mindig is különösen fontos volt számunkra, emiatt döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk dűlőszelektált pezsgőt készíteni ennek a ránk nagy hatást gyakorló terroirnak a terméséből. A másik célunk egy igazán ételbarát champagne világra segítése volt. Egy olyan bor akartunk készíteni, amely megtalálja a helyét a csúcsgasztronómiában. Mi a családban általában sajthoz, valamint olyan robusztusabb ételekhez szolgáljuk fel, mint a sült húsok vagy a mártással tálalt halak.

Hogyan készül a Les Folies?

A dűlőszelektált tétel alapanyagául szolgáló tőkék esetében zöldszüretet végzünk annak érdekében, hogy a gyümölcs optimális cukortartalomra és megfelelően érett ízjegyekre tegyen szert. A szüretet követően a préselés után csak a színlé kerül felhasználásra e borunk esetében. A dűlőn belül elkülönítjük annak egyes részeit, bizonyos tételek pedig hordóba kerülnek. A harmónia kialakulása érdekében a palackokat legalább öt évig érleljük.

A Les Folies-nál említette a pezsgő ételhez való illeszthetőségének jelentőségét. Őriz magában emlékeket különleges párosokról?

Nem raktározok el magamban ilyen emlékeket, ha őszinte akarok lenni, nem tartom helyesnek, ha az étel és bor kérdésből vallást csinálunk. Sajnos ez gyakran megtörténik. Hányszor láttam olyan párokat, akik egy asztalnál ülnek, és a borokra és az ételekre figyelnek, ahelyett, hogy egymással beszélgetnének. Az ilyen szituációkat nevetségesnek találom, hiszen a legfontosabbak azok a percek, amelyeket megoszthatunk egymással. Persze lényeges, hogy ezeket az alkalmakat remek borok és ételek kísérjék, de sosem szabad hagyni, hogy a szép borok elhomályosítsák a kapcsolatainkat, inkább javítaniuk kell rajtuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Hasonló cikkek

Pezsgés Tokajban
Pezsgés Tokajban

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!