A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az olasz borok seregszemléje

Vinitaly 2017, számokban

2017-05-03 | Bognár Attila


Az olasz borok seregszemléje

Az idei évben is április első harmadában került megrendezésre Veronában Olaszország legnagyobb, és egyben Európa egyik leggrandiózusabb boros szakkiállítása, a Vinitaly.


Fotók: fotoveronafiere.com

 

A tavalyi jubileumi ötvenedik után idén immár az ötvenegyedik alkalommal zarándokolt az észak-olasz városba a világ minden részéről az olasz borok sok-sok rajongója. Mit is jelentett mindez idén a számokat tekintve? Azt hiszem, az adatok önmagukért beszélnek: a 30 ország 4270 kiállítója közel 130 ezer látogatót vonzott, melyből 48 ezer a külföldi, mégpedig nem kevesebb, mint 142 országból. Minderről pedig 3000 körüli regisztrált újságíró tudósított naponta.

 

A szervezők kiemelték: külön örömöt jelentett számukra, hogy a külföldi látogatók kétharmada a komoly beszerzési célokkal bíró szakmai érdeklődő volt, hiszen a céljuk a business-to-business típusú kapcsolatok folyamatos erősítése. A fő partnerországok mellett a legnagyobb növekedést idén a kínai és az orosz vendégek számában lehetett tapasztalni, de már érkeztek például Panamából és Szenegálból is.

 

Az egésznek helyt adó veronai vásárváros, a Veronafiere pedig több futballpályányi nagyságú. Ha valaki ismeri a budapesti Hungexpo vásárközpont legnagyobb csarnokát, akkor azt kicsit nagyítsa fel és szorozza be párszor, ezeket pedig tegye egymás mellé, és gondoljon bele végeláthatatlan mennyiségű boros standot. Hogy mekkora ez a terület valójában, azt jól bizonyítja, hogy a kiállítás egyes pavilonjai közt is elektromos kisbuszok közlekedtek a gyalogolni nem kívánó látogatókkal. A résztvevő kiállítókat felsoroló és azokat térképeken bemutató, egyébként eléggé informatív tájékoztató füzet könyvnyi vastagságú.

 

 

Maga a rendezvény természetesen főleg az olasz borokról szól, a kiállítók döntő többségét ők tették ki, régiónként egy-egy külön csarnokkal. Külön részlegben kapott helyet az olasz ételeket, mezőgazdasági termékeket bemutató részleg, a Sol&Agrifood, sonkákkal, sajtokkal, sörökkel, tésztákkal, süteményekkel, szarvasgombával, olívaolajokkal és mindennel, mi szem-szájnak ingere. Egy kört ez a részleg is megért.

 

Szintén külön pavilont szentelnek minden évben a borászati technológiát, gépeket, eszközöket bemutató kiállításnak, az Enolitech-nek is, ez főleg a borászoknak kötelező szalmai látogatás. A szervezők természetesen haladnak a korral, a rendezvény hivatalos weboldala rendkívül informatív, kikereshető belőle az összes kiállító, minden adatával és azzal, hogy hol található a kiállítás területén.

 

Azonban idén már egyedi mobilos applikációk is készültek, mégpedig külön a nemzetközi látogatók részére (Vinitaly buyers néven), itt mindenki maga menedzselhette a saját adatait: QR-kódos belépőjegy, információk, térképek, kiállítói lista, megbeszélések szervezésének lehetősége, névjegycserék. Mindezeken túl érdekességként pedig külön jelzett az alkalmazás, ha éppen egy kiemelt (5 csillagos bor vagy borász) standja közelében jártunk, hogy ott mindenképp álljunk meg egy szóra, vagy borra.

 

Az olasz borok seregszemléje

 

A korábbi években mindig igyekeztek a nemzetközi kiállítók csarnokait kicsit fejleszteni, színesíteni. Ez mindeddig nem nagyon sikerült, ugyanis szerintem ez a rész elég marginális maradt. Idén viszont valahogy sokkal szervezettebbnek és komolyabbnak tűnt az egész. Találtunk komoly spanyol borászokat, orosz pezsgős részeket, grúz amforás borokat, japán szaké standokat, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül. Sőt ebben az évben a kiállítók között üdvözölhettünk egy magyar részt is, a Bor és Piac magazinnal, a Pajzos és a Villa Sandahl pincékkel. A tokaji aszúk ismét sikert arattak a látogatók körében.

 

Maga a rendezvény ugyan minden nap délután hatkor véget ért, de a buli ezzel nem fejeződött be. A Vinitaly idejére ugyanis mindig megtelik Verona városa, ilyenkor itt minden a borról szól. A szervezők a „Vinitaly and the City” programmal az after party-ra vágyókat célozták meg. Az ezeken a programokon részt vett mintegy 35 ezer vendég pedig azt mutatja, hogy teljes sikerrel. A turisták által amúgy is felkapott város ilyenkor igazán lüktet, esténként minden étterem tele, boros partik tömege, könnyen elcsábul az ott lévő magunkfajta borimádó. Arra azért nem árt figyelni, hogy városban a szállások dugig vannak, hónapokkal előre kell foglalni, sőt, ha valaki pénztárcabarát szállást keres, akkor érdemes inkább a város környékén keresgélni valamit, és tömegközlekedéssel beutazni. A vasútállomásról ugyanis ingyenes shuttle buszok visznek a kiállítás területére, sőt a belvárosba is. Kézenfekvő megoldás összekötni egy Garda-tó környéki kirándulással és egy veronai városnézéssel is utunkat.

 

Trendek és kedvencek

 

Mivel az idén immár sokadik alkalommal jártam a Vinitaly-n, így igyekeztem most az egészet olyan szemmel nézni, hogy mik a trendek, mik azok, amik most nagyon felkapottak, de persze nem hagyhattam figyelmen kívül személyes kedvenceim sem:

 

Természetesen az idei Vinitaly-ról is úgy jöttünk haza, hogy mennyi mindent nem kóstoltunk, mennyi helyre terveztünk menni, de nem jutottunk el idő hiányában. Komplett csarnokok és borvidékek maradtak ki. Mindez azt eredményezi, hogy naná, hogy jövőre is menni kell. Már csak 11 hónapot kell várnunk rá. Addig is kibírjuk valahogy más borokkal is.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!