Boldog Tamás: A sauvignonon innen, az Irsain túl
A cikkíró verseny ismeretterjesztő kategóriájának 3. helyezettje
2018-12-29 | VinoportAz Irsai Olivér egy magyar „találmány”, itthon a nyári és a könnyed baráti borozások egyik legkedveltebb, legtrendibb fajtája, de már a világ más országaiban is megvetette a lábát. Ám most úgy tűnik, akadt egy világfajta, amelyik hazánkban a babérjaira törhet.
Címlapfotó: medium.com (Elle Hughes)
Az Irsai Olivér hibrid nemesítés, a cserszegi fűszeressel karöltve tulajdonképpen az illatos fajták koronázatlan királya hazánkban. Hibátlanul illik kiváló étkekhez, kis társasághoz, nagy beszélgetéshez, kezdő borfogyasztónak, de a szakértők is elismerik.
Ám ahogy a kifutón egyik évben a hosszú szoknya a divat, a következő évben pedig a rövid, úgy a borfogyasztók ízlése is változik. A friss ropogós Irsai finom savasságával, behízelgő illatával, tisztán, fröccsként egyaránt régóta tartja magát a divatos borok között, ám az utóbbi időben mintha kezdene meginogni a pozíciója. Bejelentkezett ugyanis a királyleányka, a generosa, de legfőképpen a sauvignon blanc.
Sokan a vágott füves, egreses, bodzás aromákkal azonosítják, pedig testesebb, tartalmasabb bort is tud adni. Magyarországon azonban az előbbi, a reduktív, gyümölcsös vonal a meghatározó. (Az eléggé megosztó, „kandúrszagú” változata itthon nem jellemző.)
A fajta jól érzi magát hazánkban, szereti a kőzetet és a meszet,
az Etyek-Budai és a Mátrai borvidéken bátran nyúlhatnak hozzá. Nem elképzelhetetlen, hogy az utóbbi borvidéken idővel akár a charonnay mellé is felzárkózik jelentőségben. Országhatáron kívül mindazonáltal bizonyosan nem lesz diadalmenet a magyar sauvignon blanc-é, hiszen Dél-Afrika és Új-Zéland már korábban letette a voksát a fajta a mellett.
Ám a hazai borfesztiválokon, seregszemléken kétségtelenül egyre több borászat kínálatában találkozni vele, az országos borversenyeken is egyre több a díjnyertes tétel (a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor válogatásba is bekerült egy), mindez a fajta hazai létjogosultságát bizonyítja.
Ahogy az elkészült tételeket a gazdák egyre jobban maguknak fogják érezni, és ezt élvezetünkre bocsátani, ugyanúgy fogják az emberek egyre többen igényelni ezt a csodálatos francia fajtát a poharaikba.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!