A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bort inni kívül-belül élmény

A kékfrankos sikere

2017-04-27 | Vinoport


Bort inni kívül-belül élmény

Több mint 50 borászat, több mint 100 kékfrankossal és kékfrankos alapú házasítással várta a szőlőfajta és az abból készült rozék, sillerek, vörösborok és bikavérek rajongóit az április 22-i Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolón.


A hazai kínálatot határon túli magyar pincék válogatott tételei és osztrák borok is színesítették. A Borkollégium ingyenes Pop-up School előadásai telt házzal futottak.

 

A hazai, nem fehérszőlős borvidékek szinte mindegyike elhozta a maga kékfrankosait a Hotel Corinthiában megrendezett nagykóstolóra. A Winelovers kékfrankos és bikavér bortesztjének győztes tételei – a villányi Gere Zsolt 2013-as évjáratú Gentlemanje és az egri Soltész Pince 2015-ös Bikavére – mellett száznál is több, változatos stílusban elkészített bort kóstolhatott a közel 450 vendég. A rendezvényen mutatkozott be először szélesebb közönség előtt a nyolc borbár összefogásával életre hívott, a szekszárdi Sebestyén Pince által palackba töltött Egytőről kékfrankos. A sétálókóstoló lehetőséget biztosított arra, hogy színvonalas helyszínen, személyesen a kiállító borászokkal beszélgetve tudja meg a vendég, mi kerül a poharába, és miként viseli magán a bor a borász kézjegyét.

 

Demeter Csaba egri borász a Nagykóstoló kapcsán az alábbi gondolatokat osztotta meg pincészete weboldalán:

 

„Itt már van idő a látogatónak átvenni a szellemiségét a rendezvénynek, van ideje kapcsolatba kerülni a borral, megállni egy pillanatra a borásznál, kicsit megpihenni, kiszakadni a rohanásból, merengeni egy pohár borral a kezedben és egy baráttal az „oldaladon”. Számomra, mint borásznak is van így értelme a rendezvénynek és nem csak annyi, hogy hazafelé könnyebb az autóm! Látom az emberek arcát mikor sétálnak az asztalom előtt, látom a rezdüléseiket mikor megkóstolják a borom és van idejük kérdezni, nekem meg van időm válaszolni. Ez így már emberi kapcsolat! Én erre törekszem! Én nem bort készítek, amitől csak be lehet rúgni! Bort inni legyen kívül-belül élmény!”

 

 

A rendezvény kiemelt programja a Borkollégium Pop-up School-ja volt, amely most már hagyományosan az egyik legnépszerűbb eleme a Winelovers nagykóstolóknak. Három előadó, három téma, háromszor 30 perben – az előadásokat minden esetben borok kísérik, ötvözve így az elméleti ismereteket a gyakorlati tapasztalatszerzéssel. Szik Mátyás örökös sommelier bajnok a kékfrankosok, bikavérek gasztronómiában betöltött szerepéről mesélt, kitérve arra a minőségi fejlődési pályára, amelyet a kékfrankos az utóbbi években befutott. Juhász Ádám, az egri Juhász Testvérek pincészet főborásza a nemrégiben hungarikummá választott egri bikavérről, annak szabályozási hátteréről és piaci lehetőségeiről osztotta meg gondolatait. Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus pedig az osztrák bormarketing támogatásával nemzetközi sikerre vitt Blaufränkisch-ről, az Ausztria területén fellelhető termőhelyekről és az itteni borok jellegzetességeiről beszélt.

 

„Fontosnak tartjuk a kékfrankost, hiszen ez a hazánkban a legnagyobb területen termesztett kékszőlő-fajta. Örülünk annak, hogy évről évre többen érdeklődnek a fajta iránt, és hogy a rendezvénnyel mi is hozzájárulhattunk a kékfrankos népszerűsítéséhez.” – mondta el Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

 

A Winelovers következő Nagykóstolója a több mint 150 hazai és nemzetközi tételt felvonultató Pezsgő Június lesz, ahol hazánkban még soha nem látott választék várja majd a buborékok szerelmeseit.

Fotó: Benkő M. FanniMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!