A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Dugóhúzó nélkül kihúzható parafadugó?

Íme a Helix!

2017-03-25 | Vinoport


Dugóhúzó nélkül kihúzható parafadugó?

Duplán jó megoldást kínál a világ vezető parafadugó-gyártó cége: nem kell többé dugóhúzó, és a bor saját parafadugójával vissza is zárható! Csak természetes anyagok - parafa és üveg -, technikai innovációval ötvözve.


A 21. században egyre növekszik az igény a természetes anyagokhoz való visszatéréshez, éppen ezért a parafához is.  A természetesség iránti vágy azonban nem zárja ki a tökéletes minőséget, a nagyobb kényelmet, és a modern technológia alkalmazását sem: pontosan ezek azok a szempontok, amiket most sikeresen integrált a gigászi parafadugó-gyártó márka.

 

Amikor magas minőségű borok érlelési potenciáljáról beszélünk, elképzelhetetlennek tartjuk a parafán kívüli egyéb alternatív palackzárási megoldások létjogosultságát. Ez nem véletlen, hiszen a palackban való érés egyik kulcsfontosságú eleme az oxigén, így a hosszas palackérlelést igénylő borok esetében a szintetikus dugók és csavarzárak szóba sem jöhetnek.

 

Dugóhúzó nélkül kihúzható parafadugó?

 

Az úttörő megoldásairól híres Amorim elnök-vezérigazgatója, Antonio Amorim rendületlenül támogatja azokat a kutatásokat, amelyek megerősítik: a borosüvegek lezárásának legjobb módja továbbra is a parafadugó. Antonio szerint  minden egyes nap küzdelem folyik a piaci részesedésért a többi dugógyártó céggel, éppen ezért folyamatosan keresik a megújulás lehetőségeit.

 

Az innováció következő állomásaként olyan megoldással álltak elő, ahol egyszerre érvényesülhetnek a legmagasabb minőség, az érlelési potenciál és a kényelem elvárásai is.

 

A parafadugóval visszazárható üvegpalack

 

Az először 2013-ban bemutatott Helix olyan egyedi kombinációval szolgál, amelyben a parafa és az üveg minden előnye - minőség, fenntarthatóság és prémium kivitel - érvényesülhet, miközben a speciális kialakításnak köszönhetően a palackokat könnyedén vissza is zárhatjuk, mégpedig magával a parafadugóval.

 

Az új fejlesztésű párosítás egy négyéves együttműködés eredményeképpen született meg, két piacvezető márka jóvoltából; ezek a parafadugó-gyártó Amorim és az üveggyártó nagyhatalom O-I.

 

A parafa és az üvegpalack tökéletes harmóniájának köszönhetően még a parafadugós bor is kinyitható dugóhúzó nélkül, hiszen segédeszköz nélkül, puszta kézzel is könnyedén elforgatható, és ugyanígy visszazárható is.

 

 

Az ergonomikus kialakítású parafához belső menetes borosüveget álmodtak meg. A csendes borokhoz kreált Helix segítségével erőlködés nélkül kibontható lesz a palack, mindössze el kell forgatni, és lecsavarni a tetejét. Ehhez tervezték meg a palack nyakán csigavonalszerűen elhelyezkedő barázdát, ami a parafa természetes rugalmasságának hála egy laza elforgatással kibontható - majd vissza is zárható.

 

A vállalat(ok) szerint semmilyen érzékszervi elváltozást nem tapasztaltak a sima parafadugós borokhoz képest a 26 hónapos érlelés után. Ráadásul még akkor is pozitívan szerepeltek a tesztelt palackok, amikor vízszintesen, 35 Celsius fokos környezetben tárolták azokat. “Ez mindent megváltoztathat” - hangzott el 2013-ban a Helix bemutatásakor a Vinexpo Bordeaux-n.

 

Ma már 24 márka használja ezt a megoldást Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Kaliforniában, így például a 150 éves, organikus gazdálkodást folytató toszkán Castellani borászat, vagy a francia Val d’Orbie, ahol a Cuvée Mythique-hez választották a Helixet.  

 

 

 

A jövő egyre közelebb van

 

Bár a cég törekvései a parafadugóhoz köthető hátrányok - így például a TCA, a "dugósság" - elkerüléséről vagy kiküszöböléséről szólnak, bizonyos esetekben az előnyöket is tovább erősítik. A bor öregedése, érése szempontjából ugyanis kívánatos a természetes parafadugóból kioldódó fenolok és illékony anyagok megjelenése. 

 

Egy 36 hónapig tartó kutatás után dr. Miguel Cabral, az Amorim kutatás-fejlesztésért felelős vezetője elmondta, hogy legalább 40 olyan természetes vegyület oldódik ki a parafából, amelyek pozitív hatással vannak a bor érésére. Megfigyeléseik szerint bár kis mennyiségben, de a parafa folyamatosan, egyenletesen bocsájtja ki ezeket az anyagokat, és ezáltal olyan komplex vegyületek keletkeznek a borban, amelyek a szín stabilizálásához, a keserűség csökkentéséhez, és persze a bor szép öregedéséhez is hozzájárulnak. Állítása szerint a borok szintetikus anyaggal való lezárása  gyorsítja ezeket a folyamatokat (utalva azoknak az illékony vegyületek a termelődésére, amelyek akkor keletkeznek, ha elegendő oxigén nélkül fejlődik a palackban a bor), ezért hozzátette: a jövőben tervezik egy olyan parafadugó gyártását is, ami speciális koncentrációban tartalmazza a fenolokat, így pedig pozitívan befolyásolhatják a bor fejlődését.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!