A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Évente 800 milliárd forint kárt okoz a borhamisítás

Magyarország a jelek szerint kevéssé fertőzött

2020-07-30 | Vinoport


Évente 800 milliárd forint kárt okoz a borhamisítás

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának napokban jelent tanulmánya a témában.


Címlapfotó: winenews.it

 

A „Szellembor” fedőnevű, tavaly indított akció eredményeként összesen 61 gyanúsítottat azonosítottak be mostanáig, akik összefüggésbe hozhatók az elmúlt évek egyik legnagyobb olasz borhamisítási botrányával. Mindeközben Spanyolországban szintén most igyekeznek felgöngyölíteni egy 100 millió eurós csalási ügyet. A gyanu szerint a 7 európai országon és mintegy 60 cégen átívelő machinációban kétes eredetű mustból és glükózszirupból kotyvasztottak „bort”.

 

 

„Becslések szerint a világban minden ötödik eladott bor hamis. A probléma minden árkategóriát érint” – nyilatkozta Maureen Downey, a Chai Vault nevű, kifejezetten borokkal kapcsolatos nyomozásra szakosodott cég alapítója a WineNewsnak.

 

A hamisított borok okozta közvetlen keresletkiesés évente mintegy 800 milliárd forintjába (a bevétel 5%-a) kerül az európai borágazatnak – olvasható az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) nem rég megjelent jelentésében. A leginkább sújtott országok Franciaország, Németország és Olaszország, a legtöbb hamisítvány Kínából, Indiából, Thaiföldről, Malajziából és Pakisztánból érkezik, legfontosabb tranzitországoknak pedig Albánia, Hong Kong, Marokkó, Szingapúr és Ukrajna számít ezekben az ügyletekben.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!