A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ez a jelen: okos boros palackok

De kell ez nekünk?

2016-04-29 | Vinoport


Ez a jelen: okos boros palackok

Okos borosüveg – ezzel az eléggé kétes hasznú ötlettel volt tele a sajtó nem olyan régen. Az ötlet jobbik része, hogy a bort aromazáró alumíniumpalackba töltik, ami speciális kupakja révén a felnyitás után is hosszú ideig megőrzi a bor minőségét. A kellemetlenebb rész, hogy az alumíniumpalackot egy külső, nagyobb üveget formázó egységbe kell tenni, amin ráadásul beépített LCD-kijelző meg egy csomó hasonló felesleges vacak van, ami leginkább csak a technikai lehetőségek öncélú demonstrációja.

 

Ennél jóval praktikusabb és olcsóbb a Thin Film Electronics és a G World Group megoldása, az NFC OpenSense zárjegy, amelyet a Ferngrove ausztrál borászat termékein tesztelnek. A rendszer egyik komponense az NFC-kommunikációra képes zárjegy. Ez ugyanaz a technológia, ami a legtöbb okostelefonban is megtalálható, és két készüléket háttal összeérintve adatátvitelre ad lehetőséget. Az érintésmentes bankkártya is hasonló elven működik.

 

A címke egy mobiltelefon hozzáérintésével kiolvasható, a megfelelő alkalmazással hitelesíthető, nem hamisítható digitális aláírást tartalmaz, illetve érzékeli, hogy kibontották-e a palackot. A rendszer másik eleme értelemszerűen a kiolvasó és hitelesítő mobiltelefon-alkalmazás, illetve az internetes adatbázis, amelyből a termék adatai lekérhetők. Vagyis a vevő csak fogja a telefonját, hozzáérinti a zárjegyhez, és megtudja, ki mikor mit töltött a palackba, egyezik-e ez a palackon látottakkal, és hogy felbontották-e az üzletbe kerülés előtt.

 

Miért lehet jó egy ilyen rendszer?

A rendszert a borok mellett több más termékkel is tesztelik, főleg a hamisítás által különösen sújtott piacokra gondolva. Vagyis ez nem a jövő, hanem nagyon is a jelen:

 

Ez a jelen: okos boros palackok

 

Azt már látjuk, hogy ez a nyomtatott elektronikát használó technológia számos területen bizonyíthat: az olcsó tömeggyártás lehetősége már ma is adott. Mégsem látunk mindenütt ilyesmit, egyelőre a legtöbb termék csak demonstrációs céllal készül. Még mindig hiányzik az a nagy formátumú feltaláló, aki olyan alkalmazással áll elő, ami nemcsak ipari-kereskedelmi célokra lesz megfelelő, hanem olyasmit fog tudni, hogy tömegek állnak érte sorba.

 

A nemzetközi és a magyar piacon is igény van az objektív minőségellenőrző technológiákra, és a hozzátartozó eszközökre. A bor ujjlenyomat vizsgálat a kereskedők, a gyártók és a viszonteladók érdekeit egyaránt szolgálja. Kattintson kapcsolódó cikkünkért>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!