A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Furmint vagy hárslevelű?

Együtt igazán szépek

2017-12-05 | Gonda György


Furmint vagy hárslevelű?

Tokaj-Hegyalja borászata olyanná vált, mint a magyar foci. Mindenki ért hozzá, mindenki figyeli, állandóan beszél róla, mindenki tudja a megoldást, kevesebben csinálják, és még mindig találni benne pénzt. Szerencsére sokkal jobb, mint a labdarúgásunk, bár erről kevesen tudnak a világban, maximum az aszúról. Az is különbség, hogy nem szotyolát köpködve, káromkodva okoskodunk, hanem kisujj eltartósan, úriasan. Pont úgy, amilyen Tokaj-Hegyalja is lett: picit úrias, az úri közönségnek.


Változtatna ezen, ha több elegáns, bájos, kedves és gyümölcsös hárslevelű készülne? Talán; de hogy jót tenne, az biztos. A Tokaji aduászok: Furmint és Hárslevelű Winelovers Afterwork kóstolón próbáltam választ találni a kérdésre, a Buddha-Barban. A felhozatal is tükrözte a borvidék fajtaszerkezetét: sokkal több volt a furmint, de az a néhány fajtatiszta hárslevelű bizonyított.

 

A mai tokaj-hegyaljai borászat alapító atyái a mai napig is a furmintra koncentrálnak. Az indoklás szerint egyrészt, mert mindig ez volt a meghatározó fajta, ami egyben a hagyományt is jelképezi; a savszerkezete biztosítja a hosszú érlelhetőséget és az édes borok egyensúlyát, könnyebb vele dolgozni, mint a hárslevelűvel, komplexebb borokat ad, és kimagaslóan közvetíti a terroirt. Ez mind így igaz, de napjainkra sokat változott, és még változni is fog a fontossági sorrend.

 

Cáfolnám, vagy inkább kiegészíteném a fentebb összegzett, gyakran emlegetett indokokat. Az is hagyomány volt, hogy a borvidék borai a két fajta házasításából készültek, és most is így kellene készülniük. A birtokborok, tokaj dry tételek akkor igazán kiemelkedőek, izgalmasak és mellette kedvesek, ha kb. 30 % hárslevelűt is tartalmaznak. Arra is van rengeteg jó példa, hogy a dűlős tételeknél is alkalmazható ez a megoszlás. A savszerkezeten nincs mit vitatkozni, ez tény, de az is, hogy az új és fizetőképes generáció egyre kevésbé szereti a dübörgő, erőteljes savakat. Ez a tendencia erősíti azt is, hogy vagy kell egy kis maradékcukor, vagy a hárslevelű csendesítő képessége.

 

A hárslevelű kényes, vízigényes, ami napjainkban elég nagy gond, ezért biztos, hogy nem fog nagyot nőni a mennyisége, csak a fontossága. A furmint komplexebb borokat képes adni, ami szintén igaz, de egyre több az ellenpélda is. Elég csak gondolni a Tokaj Nobilis Barakonyijára, Betsek hárslevelűkre, például Balassa Istvántól vagy a Zsirai Pincétől. Utóbbi kóstolható is volt a rendezvényen, és mondhatom, nagyszerű. Többször bizonyított Berecz Stéphanie, vagy a Holdvölgy hárslevelűje is. A hárslevelű jól tud alkalmazkodni mind a tartályos, mind a hordós érleléshez is. Ugyanezek a borok igazolták azt is, hogy a hárslevelű pompásan képes közvetíteni a terrorit. Ilyen igazi terroir hárslevelű volt ezen az estén a Zsadányi Pince 2012-es bora, de az is meg tudja erősíteni, aki már ivott Lenkey Géza hársaiból.

 

 

Persze nem vitatható a furmint előnye, de az sem, hogy sokkal több figyelmet kellene fordítani a hárslevelűre. Számomra boldogító tény, hogy a borvidék második, 40-es éveiben járó, illetve a harmadik, Y generációja egyre több erőfeszítést tesz a hárslevelűért, sőt a sárgamuskotályért is. Véleményem szerint is kell a frissítés, hiszen mind a hétköznapi, mind a tapasztalt ízlés is egyre jobban keresi a gyümölcsösebb, ízgazdagabb borokat, ami a jelenlegi furmintokra ritkán jellemző. Ahogyan az is trend – és ez baj – , hogy a borfogyasztásban is eluralkodott a türelmetlenség, hamariság. Ennek nem kell megfelelni, de a gyümölcsöknek igen, amiben jó segítség lehet a hárslevelű.

 

Furmint vagy hárslevelű?

Fotó: Benkő M. Fanni

 

Az is igaz, hogy hamarabb is fogyasztható, de kiválóan érlelhető is. Remélem, hogy ez elég indok arra, hogy a fogyasztók többre becsüljék ezt a fajtát, keressék (és ne csak a tokajit), igyák is lelkesen, ezzel teremtve keresletet és később kínálatot. A válasz a címben feltett kérdésre csak az lehet, hogy furmint ÉS hárslevelű.

 

Végül emlékezzünk meg az este néhány nagyszerű boráról.

 

Zsadányi Hárslevelű 2012: igazi, összetett, elegáns hárs illat. Még mindig fiatalos szerkezet, élénk, hosszú. Illata és a korty is feszes, de barátságos is egyben. Szájban pici hordó, izgalmas, sok gyümölcs, pici ásványosság, hozza a terroirt, a borvidéket.

 

Zsirai Betsek Hárslevelű 2015: Nagyon hárs, nagyon Betsek, nagyon jó. Jól hozza a fajta és dűlő karakterét az aromavirágban. Benne van egy kis édes illat, hársvirág, és a Betsek barackos-körtés karaktere. A korty kerek, hosszú, és elegáns a savszerkezete, mint a Betseké általában. Hosszú potenciál.

 

Áts Cuvée 2015, Áts Pince: van, aki ezt a bort nem ismeri? A tokaji édes borok klasszikusa, késői szüret. Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály házasítása – és újra a régi. Gazdag, gyümölcsös, kedves, fűszeres, jól iható, potenciállal, jó egyensúllyal. Tele gyönyörűséggel; az egyik legnagyszerűbb évjárata ennek a bornak.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!