A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Günther Jauch: Több bor, kevesebb tévé

Jó úton a Weingut von Othegraven

2015-09-04 | Bánlaki D. Stella


Günther Jauch: Több bor, kevesebb tévé

Több bor, kevesebb tévé – mondja Günther Jauch a német Gourmetwelten online magazinnak. Az 59 éves sztár tévéműsora év végén fut ki, és saját bevallása szerint alig várja, hogy még több időt töltsön birtokán. Ahol azért van még mit tanulnia.


Igaz, hogy Günther Jauch tipikusan német rádiós-televíziós híresség, de egész Európában, így Magyarországon is évtizedek óta közismert. A német RTL arcaként, a Stern TV című közéleti műsor házigazdájaként, illetve a Legyen Ön is Milliomos! német kiadásának műsorvezetőjeként szerezte meg 2005-ben a Németország legkedveltebb híressége címet. Az elmúlt években azonban ő és felesége egyre kevesebbet hallatnak magukról a média, annál többet a borvilág híreiben.


Jauch ugyanis 2010-ben megvásárolta családtagjaitól az Othegraven nevű borbirtokot Mosel borvidéken, a Saar folyó közelében. Ő a hetedik dinasztia, amely a birtokot igazgatja, amely ma a német dűlő- és borklasszifikáció legmagasabb szintjein, tehát Erste Lage területekről, Großes Gewächs kategóriában készít borokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legkiválóbb német borászatokat egyesítő VDP tagja.

 

Günther Jauch: Több bor, kevesebb tévéForrás: Mosel Musik Festival

 

Amikor az újságíró átvette a borászatot, alapjaiban változtatta meg működését, így mentve meg a csődtől. Legutóbbi, a Gourmetweltennek adott interjújában konkrétan pénzről nem beszélt, de azt elárulta, hogy jó úton haladnak a borászat dolgai, anyagi szempontból is. Jauch egyébként felújíttatta a birtokhoz tartozó műemléképületet, új palackozót építtetett, területeket vásárolt vissza és telepített újra.

 

A médiasztár elmondása szerint már a német borászok körében is otthonosan mozog, még ha ez teljesen más világ is, mint a médiáé. "A tévénél kitalálok valamit, elkészítem az adást, és másnap látom, hogy az mennyire volt sikeres. Itt kapok egy évben egy jelet a szüretkor, aztán a következőt egy év múlva a pincében, és aztán még egy évvel később, ha eladtam a bort. Ez egy sokkal hosszabb távú, lassabb rendszer" – nyilatkozta. Jauch elismerte, hogy sokat kell még tanulnia a borászatról, főleg a pincemunkákról. 

 

Günther Jauch: Több bor, kevesebb tévéForrás: Sofitel Berlin

 

A Weingut von Othegraven évente több mint százezer palack bort készít, elsősorban a német piacra, de szállítanak Ausztriába, Svájcba és északra is. A borok 80 százaléka száraz. A legújabb évjáratokat márciusban Mainzban, a VDP legjelentősebb rizlingkóstolóján volt alkalmam tesztelni, és aligha tudtam volna beléjük kötni. A tételek kristálytiszták, és a jelentős savaik és komoly mineralitás ellenére kedvesek, szimpatikusak, jó ivásúak. Akárcsak Frau Jauch, aki egész hétvégén széles mosollyal dolgozott a pultban.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!