A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hárslevelűre építenek

A Tokaj Nyitány pezsgősora 5. rész

2014-08-28 | Tóth Adrienn


Hárslevelűre építenek

A Béres Pezsegővel folytatjuk a Tokaj Nyitányon bemutatásra kerülő pezsgősort felvonultató interjúsorozatunkat. Béres Melindát a 2010-es pezsgőjükről kérdezzük, amely 100%-ban hárslevelűből készült. A tétel alapborát tartályban erjesztették, majd a tradicionális pezsgőkészítést követően 2011 novemberében degorzsálták.


A kóstolón bemutatott tétel az első általatok készített pezsgő?

 

Igen, ez a Béres Pezsegő a Béres Szőlőbirtok első pezsgője, 2010-ben készítettük. Igaziból a kíváncsiság hajtott bennünket, szerettük volna kipróbálni, hogy milyen pezsgőt lehet készíteni a mi alapanyagunkból. Azt gondoltuk, hogy a kiváló erdőbényei savaknak és a helyi szőlőfajták karakterének köszönhetően szép pezsgőt fogunk kapni.

 

Kis tételben készült, összesen ezer palack, mivel azt szerettük volna, hogy a pincészetünknél egyfajta különlegességként jelenjen meg a borok mellett. A Pezsegő végül megfelelt a várakozásainknak: egy jól sikerült pezsgő lett, ezért is döntöttünk úgy 2013-ban, hogy ismét készítünk belőle.

 

Milyen fajtából készítettétek?

 

Az alapbor hárslevelű volt. Azért esett erre a fajtára a választás, mert véleményünk szerint a Bényei-medence terroirja tökéletesen alkalmassá teszi a hárslevelű szőlőt, hogy élénk savakat produkálva, kellemes minerális jegyeket kölcsönözve a boroknak, harmonikus pezsgő születhessen belőle. Sőt a hárslevelűnek megvan az az előnye a furminttal szemben, hogy megjelennek benne a behízelgőbb, virágos jegyek, így a pezsgő illatában, ízében is zamatosabbá vált tőle.

 

Hárslevelűre építenek

 

Ebből adódóan 2013-ban is hárslevelű alapbort választottunk a pezsgősítéshez. Az első, 2010-es évjárat egy hűvösebb év volt, kedvezett a savaknak, így a pezsgőhöz kiváló alapanyagot lehetett szedni. 2013 pedig egy jó évjáratnak számít a borvidéken, jó minőségű hárslevelűt tudtunk szüretelni, amit szintén alkalmasnak ítéltünk meg a pezsgő elkészítésére.

 

Hol zajlott a pezsgősítés?

 

A pezsgősítést Szentesi József végezte, Budafokon. 12 hónapos seprőn tartást alkalmaztunk, majd 16 g/l-rel emeltük a maradékcukor-tartalmat expedíciós likőr hozzáadásával, ami 19,5 g/l maradékcukor-tartalmat eredményezett. Ezt természetesen nagyon sok kóstolás előzte meg, de ezzel a cukortartalommal éreztük legharmonikusabbnak a pezsgőt. Különösen azért, mert a 2010-es alapbor savakban igen gazdag volt.

 

 

Mit tudhatunk részleteiben a 2010-et követő 2013-as tételről?

 

A következő pezsgőnk alapbora 2013-ban került elkészítésre, melyhez egészséges, külön válogatott szőlőfürtöket használtunk; egészfürtös préselést alkalmazva történt meg a feldolgozás. Egy éjszakás ülepítést követően a tiszta színelt mustot kezdtük el erjeszteni.

 

Az erjedési hőmérséklet 15-16 fok volt, az erjesztéshez Saccharomyces cerevisiae élesztőtörzset használtunk. Az erjedést teljes egészében végigvittük, szárazra erjesztve az alapbort, melyet a fermentáció befejezését követően, 2 nap után a seprőről lefejtve szűrtünk és derítettünk. Az alapbort pezsgősítéshez teljes egészében állóképesen, tisztára szűrve küldtük el pezsgősítésre.

 

A pezsgőhöz használt alapborotok alkoholtartalma 8% volt. Mit gondoltok, ezt más évjáratban is el lehet érni, vagy csak 2010-ben?

 

Az alapbor paramétereit minden évben el lehet érni; nagyon fontos, hogy a szüretelni kívánt szőlő teljes mértékben egészséges, mindenféle fertőzéstől mentes (lisztharmat, peronoszpóra), roppanós, zöld szemeket tartalmazó fürtökből készüljenek.

 

Hárslevelűre építenek

 

Mióta van a piacon a 2010-es tétel, és milyen fogyasztói érdeklődést tapasztaltok az esetében?

 

A Pezsegő 2012 karácsonyára került forgalomba. Nagy érdeklődés fogadta és kíséri azóta is. Mivel csak kiskereskedelemben árusíthatjuk, ezért a webáruházunkban és az erdőbényei vinotékában hozzáférhető.

 

A boraink vásárlói, kedvelői nagyon örülnek ennek a különlegességnek, örömmel megkóstolják, és mindig pozitív visszajelzést kapunk róla. Úgy látjuk, hogy a tokaji pezsgők iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mi pedig azon vagyunk, hogy teljes szépségében megmutassuk a tokajinak ezt az új oldalát. Így amellett, hogy az ünnepek bora a tokaji aszú, még tokaji pezsgővel is koccinthatunk!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!