Hízunk-e az alkoholtól?
Nem mindegy, miből mennyit iszunk
2018-01-19 | Vancsik IvettSzámos oka van annak, hogy miért érdemes odafigyelni a mértékletes alkoholfogyasztásra. Egészségünk megőrzése áll az első helyen, ám azt se felejtsük el, hogy az alkohol a testsúlyunkat is befolyásolja, ami mindennapi közérzetünkre is hatással van.
Talán kevesen tudják, hogy egy gramm alkohol majdnem kétszer annyi kalóriát (7 kcal/g) tartalmaz, mint egy gramm cukor (4 kcal/g); energiatartalma a proteinnél és a szénhidrátoknál magasabb, kb. a zsírrokkal egyenértékű. Az alkohol ráadásul „üres” kalóriának minősül, mivel nincs valós tápértéke; szervezetünk nem tudja hasznosítani vagy tárolni (szemben a fehérjével és a zsírral), így igyekszik tőle gyorsan megszabadulni, más folyamatok – mint az értékes tápanyagok feldolgozása vagy a zsírégetés – rovására. Egy palack 13,5%-os száraz vörösbor elfogyasztásával több mint 500 kalóriát viszünk be szervezetünkbe, ami a naponta ajánlott kalóriabevitel egynegyedét teszi ki! Ennyi extra kalóriát kb. 45 perc kocogással tudunk lenullázni.
Alkoholos italok hozzávetőleges kalóriatartalma:
- 1 dl száraz pezsgő: 65 kcal
- 1 dl száraz fehér bor: 65-70 kcal
- 1 dl száraz vörösbor (13,5% alkohol): 75 kcal
- 1 dl világos sör: 45 kcal
- 1 dl vodka (38% alkohol): 213 kcal
- 1 dl tejszínes krémlikőr (20% alkohol): 327 kcal
Igénybe veszi az emésztőrendszert
Az alkohol lebontása a májat is megdolgoztatja: testsúly-kilogrammonként 0,1 gramm alkohol lebontása 1 órát vesz igénybe – ez azt jelenti, hogy egy 80 kilogrammos férfi esetében 1 dl testes vörösbort (13,5% abv; 10,8 gramm alkohol) 80 perc alatt bont le a máj. Ugyanezt a pohár bort egy 60 kg-os nő mája 110 percig bontja. Az az alkoholmennyiség, amelyet a máj nem képes lebontani, a véráramba kerül, és a test minden szervébe eljut, befolyásolva azok normál működését.
A rendszeresen fogyasztott alkohol emellett az emésztőrendszert is károsíthatja, a belek gyulladását okozva, ez pedig a bélfal áteresztőképességének növekedése miatt az allergiás reakciók kialakulásának kockázatával jár. A bélrendszer baktériumflórája is megsínyli az alkohol jelenlétét, és a vonatkozó kutatások szerint a daganatos megbetegedések előfordulásának valószínűsége is növekszik. A puffadtság és a teltségérzet szintén a mértéken felüli, rendszeres alkoholfogyasztás számlájára írható. Az alkohol anyagcserére gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt pedig nehezebb megszabadulni a nemkívánatos kilóktól.
Nem elhanyagolható: a cukortartalom
Ha az alkoholos italok testsúlyunkra gyakorolt hatásáról beszélünk, mindenképpen szót kell ejtenünk az italunkban jelen lévő cukrokról és szénhidrátról is. Egy deci hatputtonyos tokaji aszú kalóriatartalma drasztikusan különbözik ugyanezen mennyiségű nyerspezsgő kalóriatartalmától – az előbbiben ugyanis nem ritkán 20 gramm cukor van, míg az utóbbiban 0 gramm, így csak a cukor miatt plusz 80 kcal jut egy pohár aszúval a szervezetünkbe. Ez ugyanakkor még mindig messze elmarad a cukros üdítőitalokkal, édes szirupokkal vagy tejszínnel készülő koktélok energiatartalmától. A tejszínes, édes krémlikőrök pedig igazi kalóriabombák.
Egyértelmű tehát, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás több szempontból is elősegíti a hízást. Az italok alkohol- és cukortartalma azonnali pluszkalóriákat jelent; az emésztőrendszer károsodása és a máj megterhelése az anyagcserét lassítja, de az alkohol a fehérjeszintézist is gátolja. A gyakori alkoholfogyasztás fáradékonysághoz vezet, ami a mozgásmennyiséget csökkenti, így még inkább felborulhat a bevitt és elégetett kalória aránya, ez pedig egyenes út a nemkívánatos testsúlygyarapodáshoz.
Felejtsem el teljesen az alkoholt, ha fogyni akarok?
Egy-egy pohár bor elfogyasztása gond nélkül beilleszthető a szigorú diétába is; a főétkezés során nyugodtan igyunk meg egy decit a kedvenc borunkból, és desszert helyett is lelkiismeret-furdalás nélkül választhatunk egy pohárka aszút. Baráti beszélgetésekhez válasszuk az alacsonyabb alkohol- és cukortartalmú száraz pezsgőket, fehér borokat; utóbbit nyugodtan hígítsuk szódával a téli napokon is. Borkorcsolyaként a zsíros sajtokat cseréljük "light" verziókra, a finomlisztes sós kekszek helyett keressünk teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztből készülteket. Ha pedig alkalmanként többet iszunk a kelleténél, iktassunk be másnap egy intenzívebb mozgással töltött órát és fogyasszunk sok vizet!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!