A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így fog kinézni a jövőben a szőlőmunka?

Futballstadionokban már bizonyított a módszer

2020-05-08 | Vinoport


Így fog kinézni a jövőben a szőlőmunka?

Április végén mutatta be a Green Farm Robotics a legújabb innovációját, amivel kiiktathatóvá válnak a környezetszennyező traktorok.


Címlapfotó: telepgraph.co.uk

 

Ha valaki nézett az elmúlt években futballközvetítést, biztosan fel tudja idézni azokat a képsorokat, amiket a mérkőzést közvetlenül a pálya felett madártávlatból követő kamerával készítettek. A technológia neve (országtól függően) spycam, spider cam vagy pókkamera. A rendszer vázát négy drótkötéllel rögzítik a stadion négy sarkához, ezeket kifeszítve az eszköz „lebeg” a játéktér felett. A kamerát a drótok (és a vezérlő számítógép) segítségével a tér mindhárom dimenziójában (magasságában, szélességében és mélységében bármilyen irányban) lehet mozgatni.

 

 

Ugyanezen az elven működik a Green Farm Robotics start-up április végén bemutatott szerkezete, amiről a vitispehere számolt be. Az ültetvény négy sarkában lehelyezett (és könnyen bontható, vagyis más ültetvényekre áttelepíthető) oszlopokra kábeleket erősítenek, másik végükre pedig egy szerkezetet erősítenek, amiben a fejek cserélhetők, így akár permetezni vagy éppen kapálni is lehet vele. Mindezt természetesen számítógépes vezérléssel megspékelve, vagyis a berendezés például arra is előre beprogramozható, hogy eső után automatikusan nekiálljon permetezni.  

 

 

„A szerkezet nem okoz sérülést a növényeknek, mert egy teleszkópos karral van felszerelve, vagyis mindig felemelkedik, mielőtt átmegy egy másik sorra” – magyarázta a bemutatón Lauren Blanchet, a vállalat vezérigazgatója. Bár nyilván nem nyújt szép látványt, a cikk szerint ennek a megoldásnak számos előnye van, hiszen a domborzati és talajadottságoktól függetlenül bárhol bevethető, segítségével kiiktatható a (környezetszennyező) traktor használatát.

 

Így fog kinézni a jövőben a szőlőmunka?Fotó: vitisphere.com

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!