A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Junibor: Ez csak egy jó évjárat

Exkluzív tételek a DiVino Kóstolón

2015-11-09 | Bánlaki D. Stella


Junibor: Ez csak egy jó évjárat

"Übercsúcs" évjáratot vártak, "csak szimplán jót" kaptak idén a Juniborászok, legalábbis ezt nyilatkozták a Vinoportnak. Összességében azért nincs okuk panaszra, és erről biztosan minket is meggyőznek majd újboraik a Junibor Újbor Kóstolón, november 11-én a DiVino Gozsduban.


A nyitóképen Hernyák Tomi kóstoltat

 

Hernyák Tomi évek óta a lehető legkésőbbi szüret híve, ő így szeretné megmutatni Etyek egy kevésbé ismert arcát. Idén például csak szeptember 20-án kezdett szedni, amikor mások már szinte végeztek. Ameddig csak süt a nap, én a tőkén hagyom a szőlőt!" – mondta Tomi, aki elégedett az idei borok alakulásával, és az sem zavarja, ha néhányban marad egy kis cukor. Az első fejtéseken van túl, két bora még erjed, nem csoda, hogy amikor felhívtuk, hirtelen nem is tudta, melyik tételt hozza majd november 11-én a Junibor Újbor Kóstolóra, a DiVino Gozsduba.

 

Végül a Királyleányka és a család kedvence, a Zöldveltelini mellett döntött. Előbbi egy könnyed, illatos, reduktív tétel, a Veltelini viszont egy októberi szüretelésű, fahordós erjesztésű, komolyabb anyag (nem véletlenül szerepel a címkéjén Bijou, Tomi masszív, imádott ölebe). A Hernyák Birtok borainak fele ma már vagy hordóban erjed, vagy abban érik, a tipikus könnyed újbor tehát nem igazán az ő műfaja, általában tavasz előtt nem visz semmit a piacra. Ez azt jelenti, hogy a Hernyák Birtokról igazi nyers, izgalmas hordómintákat kóstolhatunk majd.

 

 

Tomi szerencséjére az északabbra fekvő Etyeken nem égnek el úgy a savak mint a Balatonnál vagy mondjuk Szekszárdon. Ifjabb Dúzsi Tamás arról panaszkodott, hogy sok szőlőt korábban be kellett hozniuk az idén. "A cabernet sauvignon és a franc ilyenkor még kint szokott lenni, de idén nem tudtunk várni vele" – a szürettel két hete végeztek. Dúzsiéknál "elég nehéz volt az idei év", a szeszélyes időjárás miatt az érési idők felborultak. A végeredmény egy erős közepes mennyiség és minőség, és a megszokottnál alacsonyabb alkoholfokokkal.

 

Junibor: Ez csak egy jó évjárat

Ifj. Dúzsi Tamás a DiVinoban

 

Az újborokkal azonban biztosan nem lesz semmi gond, hiszen a család Magyarországon az elsők között kezdett el ezzel a stílussal, a könnyed Márton napi borokkal foglalkozni. "Ez jó rálátást ad az évjáratra, ugyanakkor Magyarországon nem sokan tudják megcsinálni, tehát piaci szempontból sem rossz." Tomitól szerdán a Fürtikét kóstolhatjuk az ezerfürtű fajtából, ezen kívül egy rozét és egy vöröset is hoz majd, ezek blauburger és zweigelt szőlőből, kisebb részben pinot noir és oportó alapanyagból készültek.

 

A szintén szekszárdi Vesztergombi Csaba is évek óta készít bort novemberre, méghozzá egy pinot noir rozét. "Mindenki übercsúcs évjáratra számított, végül csak szimplán egy jó évjáratot kaptunk" – mondta Csaba, aki ezzel is elégedett. A szürettel egyébként végzett, a Királylány nevű borát, amely tavaly készült el először és rögtön nagy sikert aratott, a DiVinoban még valószínűleg hordómintaként kóstolhatjuk. 

 

Junibor: Ez csak egy jó évjárat

Gál Titi szigorú az évjárattal

 

Gál Tibor sem az az újboros típus, így tőle is a szokásosnál korábban tesztelhetünk tételt, hála a Junibor Újbor Kóstolónak. A Csakneked rozét egyébként is kizárólag a DiVinónak készíti Titi, ahogy mondta, ez egy nagyon könnyed, nagyon alacsony alkoholfokú, gyümölcsös, behízelgő, kedves bor. 

 

Az évjárattal kapcsolatban vegyesek az érzelmeim, a korai fehérekkel elégedett vagyok, ezeknél megfelelő az alkoholfok és a sav aránya, illatos borok születnek. A pinot-kat még elemezgetem, nekik talán egy kicsit sok volt a nagyon meleg nyár után hirtelen megérkező sok eső, nem tett jót az érésdinamikának" mesélte a borász. Ettől függetlenül sikerült még egészséges alapanyagot szednie. "Nem tűnik rossznak, de a nehézkes évjáratokat általában nem értékeljük jóra."

 

Junibor: Ez csak egy jó évjárat

 

Prácser Miklós, a tokaji Erzsébet Pince borásza is friss, szinte még nyers tételekkel dobbant szerdán. A Márton napnak Tokajban decemberre kellene esnie; mi ilyenkor még nem szoktunk prezentálni." Hernyák Tomi unszolására azért kötélnek állt. Miki két tartályos tételt, egy félszáraz muskotályt és édes hárslevelűt hoz nekünk Budapestre.

 

"Jó az évjárat. A borok nagyobb része idén száraz lesz, ami édes elkészül, az is a szokásosnál kevesebb cukortartalommal" – mondta. Inkább a dűlős borokra fókuszál, például a Zafírra, a Betsekre, a Királyra. Aszút idén nem készít, lesz viszont egy édes szamorodnija. 

 

November 11-én a DiVinoban kóstoltat még Gere Andi, Árvay Angi, Frittmann Peti, Kis Tomi, Miklós Csabi, Heimann Zoli, és Demeter Endre. A helyszínen őket is kifaggatjuk majd új boraikról és 2015-ről. Ott találkozunk!

Részletek a rendezvényről ide kattintva>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!