Két magyar a világ legjobb borai között
Tokaj a Decanter World Wine Awardson
2016-06-15 | Ferenczi CsillaAz év talán legrangosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awardson idén immár 40. alkalommal választották ki (16.000 tétel közül) a világ legjobb borait, melyek között kettő magyar is szerepel, mindkettő Tokajról.
A világ 240 borszakértője segített a díjazottak kiválasztásában, ebből 69 Master of Wine és 26 Master Sommelier. A Decanter World Wine Awards legrangosabb elismerését, a Platinum – best in shows djíat idén 31 bor kapta meg, főleg francia és chile-i borok, de kitűnt egy svájci, egy oregoni, egy dél-afrikai, sőt egy horvát bor is! A vakkóstolások végén maga Steven Spurrier és Gerard Basset OBE MW MS voltak azok, akik megállapították, mely borok kaphatják meg a Platinum – best in shows kitüntetést.
Az összes eredményt vizsgálva érdekesség, hogy az oregoni pinot noir jobbnak bizonyult burgundiai premier cru és grand cru társainál, illetve hogy egy olyan kis bortermelő ország, mint Horvátország is kiemelkedően szerepelt. A Platinum – best in shows után a 2. legrangosabb elismerés a platinaérem, melyet megkapott például a japán Grace Winery két bora is, két brazil finomság és bizony két magyar bor is!
"Csak azok a borok érdemelnek medált, amelyekben leginkább megbízhatnak a fogyasztók. Közös célunk, hogy elismerjük és jutalmazzuk az igazi minőséget"– mondta Steven Spurrier, a DWWA elnöke.
A tegnap közzétett listán mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő bort, hiszen rengeteg óvilági, például olasz és spanyol, de emellett újvilági, például ausztrál és amerikai borok is szerepelnek. Idén ráadásul a sherryk és az egyre népszerűbb brit pezsgők is kiemelkedő helyet foglalnak el.
Összesen 41 magyarországi pincészet nevezett 65 borral. A magyar borászok nem kevesebb, mint 44 érmet nyertek, ebből két platina, nyolc arany, 18 ezüst és 16 bronz minősítést kaptak. További 21 magyar bor részesült elismerő oklevélben.
Château Dereszla, Aszúeszencia, Tokaj, 2008
Kategória: 15 font fölötti édes bor
Alkohol: 9,5%
Összetétel: 70% furmint + 30% hárslevelű
Kóstolási jegyzetek: Mély, borostyán színű, nagyszerű, élénk zamatokkal, melyekben érett őszibarackot, szárított sárgabarackot, gazdag egzotikus gyümölcsöket és kis narancshéjat is érezhetünk. Hagyományos stílusban, tökéletesen készítették el ezt az ínycsiklandozó, savaiban finoman egyensúlyos és roppant hosszú bort. Tökéletesen elegáns. 96/100
Szent Tamás, Furmint, Tokaj, 2012
Kategória: 15 font fölötti száraz fehérbor
Alkohol: 14%
Összetétel: 100% furmint
Kóstolási jegyzetek: Bele illatolva hívogató tejkaramella, akácméz és buggyantott körtét érzünk. Intenzív, széles bor, olajos textúrával és kortyában koncentrált, vaníliás őszibarack befőtt, mely szép egyensúlyban van friss, figyelemre méltó ásványosságával. A furmint nagyon finom kifejezése, mely komplex, elegáns és megállíthatatlan. 95/100
Ha böngészne az eredmények között, itt megteheti>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!