A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kreinbacher: akár tíz éves olaszrizlingek, remek formában

Olaszrizling Október

2015-09-28 | Vinoport


Kreinbacher: akár tíz éves olaszrizlingek, remek formában

Ha azt mondjuk, Somló, a legtöbbeknek a Kreinbacher Birtok jut először eszébe, hát még, ha somlói pezsgőről esik szó. A pincészet gőzmozdonyként halad előre, mind a helyi fejlesztések, mind az ismertség terén. És ebben – a profi csapaton túl – három fő szőlőfajtájuk, a juhfark, a furmint és az olaszrizling játszanak szerepet.


Az idei Nagy Olaszrizling Október Kóstoló egyik mesterkurzusán a Kreinbacher Birtoktól nemcsak hallhatjuk, de meg is kóstolhatjuk, mit tud a fajta Somló bazaltorgonáin. Kedvcsináló interjúnkban Bodorkós Norbert szakmai vezetőt, illetve a mesterkurzus két előadóját, Várszegi György borászt és Baráth Sándor turisztikai vezetőt kérdeztük.

Mekkora területen, milyen arányban foglalkoznak olaszrizlinggel?

A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Az olaszrizling területeink egynegyedét adja, 10,2 hektár. 

Hogyan viselkedik, mit tud az olaszrizling Somlón?

Középérésű fajta, apró szemű és vastagabb a héja, ezért kevésbé hajlamos rothadásra, mint például a juhfark. A szürete általában a furminté és hárslevelűé közé esik, tehát éppen aktuális. Tapasztalataink szerint kiváló terroirbort ad, szépen hozza a minerális ízeket – erre itt, a Balaton-felvidéket is beleértve, igazán szép példákat találni.

 

A sokszor megkérdőjelezhető minőségű olaszrizlingeket új szintre kell emelni – ehhez fontos, hogy megértsük. A feladat kihívásokkal is jár. A zöldmunkára, a szüreti időpontra nagyon oda kell figyelni. A cél, hogy megfelelőek legyenek a savai, érett aromaanyagokkal.

 

Milyen oldalát domborítja ki Kreinbacher név alatt?

Sokszínűségét, mert megfelelő minőség esetén fajtaborként és házasításokban is kiválóan megállja a helyét. Prémium házasításunk, az Öreg Tőkék Bora erre a szőlőfajtára épül, ahogyan a Nagy-Somlóiban is fontos az olaszrizling. A házasításokhoz eleganciát, savat és frissességet, aromát ad.  A Nagy-Somlói esetében is elmondható, hogy az olaszrizling egy biztos alap, amelyet szépen lehet díszíteni a többi fajtával.

 

A prémium Öreg Tőkék Borának ’12-es évjárata aranyérmet kapott az idei Magyar Bormustrán. Ehhez a minőséghez persze a legideálisabb termőhelyre van szükség, a hegy déli, délkeleti oldalán. Ezeken az olaszrizling szempontjából kivételes területeken, amelyekről a korábbi évjáratokban borokat is elneveztünk (például Taposó kút), már 25-30 év felett járnak a tőkék.    Különösen ezeknél az idősebb tőkéknél vettük észre, hogy a mélyebb gyökerek révén jobban a terroirba épülnek, kevésbé viseli meg őket egy gyengébb évjárat.

A Kreinbacher különböző évjárataiban mit mutatott?

Általánosságban elmondható, hogy az olaszrizling kiegyenlített minőségre képes, de válogatásokat csak jó évjáratokban készítünk. A hűvösebb, csapadékosabb idő persze vékony és kevésbé érett gyümölcsöt ad, de még ha a későn érő fajták nem is érnek be adott évben, az olaszrizlingnél akkor is van esély. Az igazán jó évekre pedig fogunk példákat látni az Olaszrizling Október mesterkurzusán, ahol a jellemző aromákat is megismerhetik a vendégek.

 

Kreinbacher: akár tíz éves olaszrizlingek, remek formában

Az évek során változott a Kreinbacher olaszrizling-koncepciója?

Borként úgy kezeljük, ahogy a többi fajtát is, a cél hogy elegáns, jól iható, színvonalas eredmény szülessen. Ennek alapja az alacsony terhelés, a megfelelő érettség és koncentráltság. Minden a gondos válogatással kezdődik, a botritiszt is szigorúan kerüljük. Legtöbbször egészfürtösen préseljük, hogy kevésbé testes, inkább az eleganciát képviselő bor szülessen. Néhány tétel bogyózva, akár minimális áztatással készül. Az egyensúly mellett arra törekszünk, hogy a fajtán keresztül a termőhelyet adjuk vissza – ez a fenti a mi utunk ennek megvalósításakor.

Pezsgőalapként is jól működhet?

Pezsgőalapként már legelső tapasztalataink alapján elvetettük, túl kesernyés, alacsony érettség mellett nem tud olyat mutatni, mint a furmint. Ahogyan a cukor és sav aránya sem megfelelő, nem volt pezsgőhöz ideális pontja az érési fázisban.

Hogyan teljesít a fajta külföldön? Milyen visszajelzéseket kap ilyen téren a Kreinbacher?

Mivel fajtaborként csak projekt alapon jelenünk meg vele, nem szállítunk belőle külföldre.

Talán nem is lenne könnyű dolgunk, már csak a neve miatt sem.

 

Kreinbacher: akár tíz éves olaszrizlingek, remek formában

Milyen jövőjét látják az olaszrizlingnek?

Épp a fenti szempont miatt (nehéz kimondani, értelmezni, nemzetközi szinten nincs ott a minőségi fajták között) talán inkább itthon érdemes tovább építeni a jó hírét. Akkor lehet nagy bor, ha szépen tükrözi a terroirt és nem csak egy mindennapi bort keresünk benne. Látni is szép példákat, hogy aki komolyan veszi, annak sikerül belőle nagyot alkotnia. De ahhoz képest, hogy mennyire elterjedt, csak    néhány borvidéken adhat kimagasló minőséget – talán idővel ez le fog tisztulni, a helyére kerül a fajta.

 

Somlóra nézve a borvidéknek már van egy zászlóshajója, a juhfark, míg nálunk, a pincészetnél a furmint is hangsúlyos. Mellettük természetesen az olaszrizlingnek is helye lesz, nálunk különösen a házasításokra nézve.

Mire számíthatunk a Nagy Olaszrizling Október Kóstoló Kreinbacher mesterkurzusán?

Fajtatisztán és házasításban is bemutatjuk az olaszrizlinget. A legizgalmasabb az lesz, hogy együtt fedezhetjük fel, milyen meglepetéseket tartogatnak a régi évjáratok.

Azt feltételeznéd, hogy a közel 10 éves borok már nem élnek, de ez nem igaz, sőt, kifejezetten jó formában vannak. Ez újabb példa arra, hogy a somlói borok eltarthatósága kivételes. A tézis egy olyan fajtánál is megállja a helyét, amelynek nem épp a hosszú élettartam a fő ismertetőjegye.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!