A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kutatók rájöttek, a tavalyi időjárás az idei termést is befolyásolja

5 éves megfigyelés előzte meg a mostani publikációt

2020-06-15 | Vinoport


Kutatók rájöttek, a tavalyi időjárás az idei termést is befolyásolja

Új-Zélandi és francia kutatók közös projektje szépen bemutatja, az egyes időjárási faktorok hogyan befolyásolják a termésmennyiséget. A legmeglepőbb, hogy még egy évvel korábbi események is szerepet játszanak.


Az teljesen természetes, hogy a szőlő vegetációja alatt tapasztalható időjárás döntő befolyással van a termésmennyiségre. 2017-ben kutatók egyértelműen kimutatták, hogy a hűvösebb hőmérséklet rügyfakadáskor utóbb jó hatással van a virágzásra.

 

 

Most az új-zélandi Institute for Plan & Food Research és a montpellier-ben található INRAE (mezőgazdasági, táplálkozási és környezeti kutató intézet) közös kutatása más összefüggésekre is rávilágított. A projekt keretében négy új-zélandi sauvignon blanc ültetvényt figyeltek. Arra keresték a választ, mi az összefüggés a termésmennyiség és a különböző időjárási tényezők között, van-e olyan, ami ezek közül döntő befolyással bír és vannak-e a vegetációnak a termésmennyiség szempontjából különösen meghatározó periódusai – olvasható a vitisphere.com cikkében. 2014 és 2019 között vizsgálták a kiválasztott ültetvényeken a fürtszámot, bogyószámot és tömeget, miközben az időjárással kapcsolatban is mindent feljegyeztek.

 

Matematikai modellek alapján végül arra jutottak, a virágzás körüli időjárás ismeretében jó becslést lehet adni a várható termést illetően – még a következő évre is!

Ez alapján úgy tűnik, a napi maximum hőmérséklet és a termésmennyiség között pozitív a korreláció. Az eső viszont inkább csak a virágzás befejezte után kívánatos, ekkor viszont már nagyobb fürt- és bogyóméretet eredményeznek. A tanulmány talán érdekesebb megállapítása, hogy adott év termésére még az előző évi virágzás körülményei is jelentős mértékben kihatnak.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!