A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Loire és Rhone: borok tükrén a folyók

WSET3, Borkollégium

2016-02-17 | Vinoport


Loire és Rhone: borok tükrén a folyók

Franciaország több borvidékén is kiemelt szerep jut a folyóvizeknek; a Loire- és a Rhone-völgy nevükben is hangsúlyozzák fontosságát. E két vidék kevés egységességet mutat, változatos borkínálatát felfedezni izgalmas kihívás.


(Nyitókép: Sancerre, Wikipedia)

 

A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

A Loire- és Rhone-völgyről szóló részért pedig ide kattintson>>

1. La Griffe Bernard Chéreau Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014, Loire

Színe halvány, szinte áttetsző. Illatában florális, citrusos, kis sárga virágok, zöldfűszerek jelennek meg, később nyári alma. Közepesen intenzív; hűvös karakter. A kortyban kicsi szénsav. Az íz tiszta, kellemesen fanyar (citrom, grapefruit). A sav lecsiszolt, a bor csontszáraz. Rövid, nem túl karakteres, de frissítő, jó minőségű.

2. Pascal Jolivet Sancerre Blanc 2014, Loire

Színe halvány. Illata közepesen intenzív, némi szellőztetés után kitisztul a fülledtsége. Illatában a bodza dominál, mellette kis ásványosság, meszesség, citrusosság. A korty rövid, a végén fanyar. Alacsony intenzitású, jellemzi a citrusosság, virágok, bodza, nem túl sok, de kerek sav. Nem kifejezetten karakteres, inkább visszafogott, de összességében kellemes, jó ivású, nem rossz minőségű bor.

 

Rezeda (@rezedamour) által közzétett fénykép,

3. Guy-Saget Pouilly Fumé 2011, Loire

Színe szinte már aranysárga, illata intenzív. Karakteres illat, benne reszelt almás oxidáltság, ásványosság, kevés zöldfűszer, füst. Idővel élesztős, kenyérhéjas jegyek is megjelennek. A kortyban nyári alma és citrusok, sárga virágok, halványan majorannás, gyógynövényes jelleg. A korty közepe sajnos üres, aztán hosszan a savak és kesernye jönnek. Hordó, cser, is szerepet kapnak. Közepes test. Jó minőség, van elég sav is, ugyanakkor a savakat alul érezzük, a bor már elfáradt, nincs tartása.

4. Nicolas Joly Clos de la Bergerie 2011, Loire

(chenin blanc)

Színe szinte aranysárga. Illata oxidált jegyeket mutat, és a magas alkohol is feltűnő: száraz sherrys jelleg. A korty is ilyen, szinte csíp az alkohol a nyelv hegyén. Ehhez illően magas savtartalmat is találunk, de az egyensúly enyhén az alkohol irányába billen. Íz tekintetében a fanyar citrom, és a cseresség, a hordós érlelés jegyei, füstösség a meghatározók. Hosszú a korty, a bor még fiatal, kitölti a szájat. Egyéniség, kiváló minőség.

 

5. M. Chapoutier Bila-Haut Cotes du Roussillon Village 2011, Languedoc-Roussillon

Színe élénk meggypiros, alacsony intenzitású. Illatában meggy, meggymag, nedves földes, gombás, hűvös jelleg, enyhe fülledtség. A korty fanyar, sok piros bogyós gyümölcs, kis meggymagosság és paprikásság, füst. Könnyű, egész hosszú, lendületes. Van sav is, tannin is, lendületes, egyensúlyos, egészen elegáns darab. Még fejlődő bor. Nem túl komplex, de szép kellemes.

6. M. Chapoutier Marius Grenache-Syrah 2014, IGP Vin de Pays d'Oc 

Színe bíbor, közepesen intenzív. Illatában kezdetben vanília, kis puncs, szegfűszeg, kardamom, narancsvirág, később kifejezetten süteményes lesz: meggyes piskóta. Mindenestre szolid karácsonyi jelleg. A korty fanyarabb, fekete bogyósok, érett fekete cseresznye, keserű csokoládé, kis meggymagosság, füst sorakoznak. Egész hosszú, bár a végén főleg a savak és a tanninok kardoznak, kis vaníliás szegfűszeggel. Jó szerkezet, jó struktúra, közepes test. Még jobban összeérhet.

7. Ogier Grés Rouge 2009, Châteauneuf-du-Pape

Színe közepes rubin, szélén gránátba hajlik. Illata karakteres, lassan nyílik, benne animalitás, bőr, füst és gombák. A korty viszonylag magasan strukturált. Csoki, keserű csoki, eperlevár sok fűszerrel vagy szederlekvár feketeribizli-levél fuvallattal és rummal. Finom ásványosság, a magas alkoholtartalom pszeudo-édességet ad neki. Sok tannin - de jó tannin - 2-3 év múlva igazán selymes lesz. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!