Marlborough jövője a házasítás lehet, mint például Champagne-nál
Nem kell a terroir sauvignon?
2019-02-08 | VinoportAz amerikai borkritikus Matt Kremer állítja, a marlborough-i sauvignon blanc termelőknek el kéne felejteniük a terroir hangsúlyozását, és Champagne mintájára inkább a házasításokra kellene koncentrálniuk.
Múlt héten zajlott Új-Zélandon a második Sauvignon Blanc Ünnepség, ahol Kramer kifejtette véleményét a témával kapcsolatban, írja a TheDrinksBusiness: „Burgundiában már 500 éve házasítják a pinot noirt, és elfogadtuk, hogy ez a legjobb módja a helyi különleges adottságok bemutatásának. Jelenleg egy olyan világban élünk, ahol a burgundiai nagyság jelenti A Szent Grált, ugyanakkor meg kell értenünk, hogy mi teheti naggyá és igazán ellenállhatatlanná a sauvignon blanc-t.”
Hozzátette, hogy míg a terroir fontosságáról folyamatosan hallunk, addig a házasítás lényegéről/előnyeiről alig esik szó. Úgy, hogy közben a világ legjobb champagne-jai egytől egyig házasítások, és különböző területekről kerülnek a palackba.
A kérdés tehát az, vajon melyik megközelítés a megfelelő Új-Zéland számára?
Természetesen vannak olyan ültetvények, dűlők, amelyek önmagukban is nagyszerűek, de ez nagyon ritka, és bizony egyedülálló dolog. A legkomplexebb champagne-ok – nem véletlenül – szinte kivétel nélkül házasítások, ez pedig elgondolkodtató.
„Miután beazonosítjuk, hogy melyik dűlő mire képes, könnyebb eldönteni, melyik modell szerint érdemes működnünk. A burgundi borok csodálata közben könnyű elfelejteni, hogy nem biztos, hogy a sauvignon blanc-t is egy ilyen megközelítés fogja felemelni” – fejezte be gondolatait Kramer.
A szakember korábban azt is elmondta, szerinte az új-zélandi sauvignon blanc termelőknél a „kapuzárási pánik" jelei fedezhetők fel, és fontos észben tartani, hogy a világ folyton változik.
„Egy bor sem lehet prémium, ha nem hiteles. Ma a hitelesség viszont már azt is jelentheti, hogy ha Beyoncé imádja a sauvignon-t, akkor vele kell reklámozni azt. Az idők változnak, és ehhez alkalmazkodni kell.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!