Mokri Lívia: Érdemes odafigyelni Portugália feltörekvő borvidékére
A cikkíró verseny ismeretterjesztő kategóriájának 2. helyezettje
2018-12-15 | VinoportPortugália megérdemelten az egyik legkeresettebb turista célpont a világon. Az ország természetes szépsége, gasztronómiája és barátságos lakosai egyre inkább vonzzák a turistákat. Az utóbbi években pedig már a bortúrái is egyre keresettebbek.
Algarve a kontinentális Portugália legdélibb régiója. Kivételes éghajlatának, talajának és déli fekvésének köszönhetően kiváló hely szőlőtermesztésre.
Éghajlata speciális, mivel délről és nyugatról az Atlanti-óceán határolja, északról pedig az Alentejo régióval határos hegyvidék védi a hideg északi szelektől. Bár az odalátogató turisták számára tökéletes ez a klíma, a szőlő érését ezek az éghajlati viszonyok felgyorsítják. A sok napsütés, a meleg levegő és a tengeri szellő biztosítja a termőképes hozamot, magasabb cukortartalommal. Ezért Algarve borai hagyományosan magas alkoholtartalmúak és hiányzik belőlük a frissítő savasság.
Algarve-ban a talaj is nagyon változatos, megtalálható a mészkőben gazdag agyag, valamint a homok, sőt, a szerencsésebb elhelyezkedésű borászatoknál még az ásványi anyagokban gazdag pala is, amely kiválóan elnyeli a hőt.
A bor és a szőlő már évszázadok óta jelen van Algarve-ban, és bár már 1980 óta jegyzik, mint borrégiót, mégis csak az utóbbi években kezdett bekerülni a köztudatba. A 19. században egyike volt azon kevés európai régióknak, amelyek ellenálltak a filoxéra okozta pusztításnak, mivel a szőlőt homokos talajon ültették, a tenger közelében.
A szájhagyomány szerint, akkor kezdtek a régióra igazán felfigyelni, amikor Cliff Richard brit popénekes megalapította itt a borászatát.
A régió borait jórészt a kisszámú szövetkezetek állítják elő, de az utóbbi években egyre több független termelő is megjelent. A régió négy DOC területtel rendelkezik: Lagos, Portimão, Lagoa és Tavira. A termelt borok többségét Algarve Regionális Bor néven értékesítik.
Algarve-ban is megtalálhatóak a legfőbb portugál szőlőfajták: a vörösek közül a castelão, aragonez, trincadeira, touriga nacional és negra mole, a fehérek közül pedig az arinto, fernão-pires, malvasia fina és síria.
A nemzetközi fajtákból a chardonnay, a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah a leginkább elterjedtek. A syrah egyike volt az újratelepített szőlőfajtáknak, és mivel egész jól tűri a régió éghajlatát, széles körben ültették a termelők.
Bár Algarve-ban egyelőre nem találunk hatalmas borászatokat és borospincéket, mint például Douro-ban, mégis az összes borászat a legfejlettebb technológiai megoldásokkal készíti a borát.
Quinta da Tôr – Borkóstolás Algarve-ban
Idén októberben sikerült az egyik borászatnál látogatást tennem. Sarah, a túravezetőm, kiváló angol nyelvtudással kalauzolt végig a borászaton, részletesen bemutatva a szőlő útját a fürtöktől egészen a hordókig. Majd a túra végén még 4 különleges bort is kóstolhattam.
A Quinta da Tôr borászat Loulé kerületben, egy Tôr nevű festői falu szélén található, a maga egyszerűségében és természetességében. A terület a 16. századtól egészen 2011-ig egy család tulajdonába tartozott, amikor is az új tulajdonos megalapította és felépítette rajta a jelenleg is üzemelő borászatot. És alig egy éve, hogy megnyitották kapuikat a látogatók előtt is.
A Quinta mindössze 47 hektáron terül el, ahol hétféle szőlőfajtát termesztenek: touriga nacional, syrah, carbernet sauvignon, aragonez, siria, arinto és chardonnay.
A szőlőt kézzel szüretelik, majd az üzemben található bogyózó gépbe kerül, melyben a szőlőszemek megroppannak és kiszabadul az igen fontos szőlőlé.
Ezután a szőlő mustját a bogyóhéjakkal együtt átszivattyúzzák a nyitott erjesztő tartályba. Ezt rendszeresen csömöszölik, vagyis alámerítik, a levegőben lévő élesztőgombák pedig lassan beindítják az alkoholos erjedést. Létrejön az úgynevezett törkölyalap.
Majd ezt a törkölyalapot helyezik át a rozsdamentes acéltartályokba érlelni.
A Reserva, valamint a díjnyertes Algibre elnevezésű boraik amerikai, illetve francia tölgyfahordókban érlelődnek 16-17 hónapig.
Évente mintegy 100.000 palack bort készítenek. Első borukkal 2013-ban jöttek ki, majd a következő évben megszületett az azóta is legsikeresebb és legkeresettebb boruk, a Quinta da Tôr – Syrah. A 17%-os alkoholtartalmú bort másfél hónap alatt elkapkodták a borkedvelők.
2017-ben pedig az Algarve borok versenyén ezüstérmet nyertek a 2014-es évjáratú Quinta da Tôr – Algibre elnevezésű borukkal.
Kóstolt borok:
Quinta da Tôr – White
Szőlőfajták: Arinto és Siria
Alkoholtartalom: 12%
Évjárat: 2017
Sárgás szín, zöldes árnyalattal. Őszibarackos, körtés aroma, friss utóérzettel a szájban. Alacsony cukortartalom, erősebb savasság, a régióban szokatlanul esősebb nyár miatt.
Quinta da Tôr – Rosé
Szőlőfajták: Touriga Nacional, Syrah, Aragonez
Alkoholtartalom: 12,5%
Évjárat: 2015
Lazacos színű bor. Intenzív aromák mentával és egressel, gyümölcsös utóízzel, enyhén csokoládés jegyekkel. Kiegyensúlyozott frissesség jellemzi.
Quinta da Tôr – Syrah
Szőlőfajta: Syrah
Alkoholtartalom: 17%
Évjárat: 2016
A borászat zászlós bora. A nagy melegben tovább hagyják érni a szőlőt a fürtökön, így a gyümölcs vizet veszít és nő a cukortartalma, amitől magasabb lesz az alkoholtartalom. Intenzív rubin színű bor, aromájában piros bogyós gyümölcsökkel és fűszeres, borsos jegyekkel. Testes bor, erős karakterrel.
Quinta da Tôr – Reserva
Szőlőfajták: Syrah, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon
Alkoholtartalom: 14,5%
Évjárat: 2015
Sötét rubin vörös szín, intenzív aromák erdei gyümölcsökkel és fűszerekkel. Hordóban érlelt, kellemes, bársonyos textúrájú bor.
Algarve a borkészítés területén (is) megállíthatatlanul tör előre, új borászatok alakulnak. Egy olyan borrégiót és borászatot ismerhettem meg, melyet érdemes meglátogatni.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!