Mokri Lívia: Érdemes odafigyelni Portugália feltörekvő borvidékére
A cikkíró verseny ismeretterjesztő kategóriájának 2. helyezettje
2018-12-15 | Vinoport
Portugália megérdemelten az egyik legkeresettebb turista célpont a világon. Az ország természetes szépsége, gasztronómiája és barátságos lakosai egyre inkább vonzzák a turistákat. Az utóbbi években pedig már a bortúrái is egyre keresettebbek.
Algarve a kontinentális Portugália legdélibb régiója. Kivételes éghajlatának, talajának és déli fekvésének köszönhetően kiváló hely szőlőtermesztésre.
Éghajlata speciális, mivel délről és nyugatról az Atlanti-óceán határolja, északról pedig az Alentejo régióval határos hegyvidék védi a hideg északi szelektől. Bár az odalátogató turisták számára tökéletes ez a klíma, a szőlő érését ezek az éghajlati viszonyok felgyorsítják. A sok napsütés, a meleg levegő és a tengeri szellő biztosítja a termőképes hozamot, magasabb cukortartalommal. Ezért Algarve borai hagyományosan magas alkoholtartalmúak és hiányzik belőlük a frissítő savasság.
Algarve-ban a talaj is nagyon változatos, megtalálható a mészkőben gazdag agyag, valamint a homok, sőt, a szerencsésebb elhelyezkedésű borászatoknál még az ásványi anyagokban gazdag pala is, amely kiválóan elnyeli a hőt.
A bor és a szőlő már évszázadok óta jelen van Algarve-ban, és bár már 1980 óta jegyzik, mint borrégiót, mégis csak az utóbbi években kezdett bekerülni a köztudatba. A 19. században egyike volt azon kevés európai régióknak, amelyek ellenálltak a filoxéra okozta pusztításnak, mivel a szőlőt homokos talajon ültették, a tenger közelében.
A szájhagyomány szerint, akkor kezdtek a régióra igazán felfigyelni, amikor Cliff Richard brit popénekes megalapította itt a borászatát.
A régió borait jórészt a kisszámú szövetkezetek állítják elő, de az utóbbi években egyre több független termelő is megjelent. A régió négy DOC területtel rendelkezik: Lagos, Portimão, Lagoa és Tavira. A termelt borok többségét Algarve Regionális Bor néven értékesítik.
Algarve-ban is megtalálhatóak a legfőbb portugál szőlőfajták: a vörösek közül a castelão, aragonez, trincadeira, touriga nacional és negra mole, a fehérek közül pedig az arinto, fernão-pires, malvasia fina és síria.
A nemzetközi fajtákból a chardonnay, a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah a leginkább elterjedtek. A syrah egyike volt az újratelepített szőlőfajtáknak, és mivel egész jól tűri a régió éghajlatát, széles körben ültették a termelők.
Bár Algarve-ban egyelőre nem találunk hatalmas borászatokat és borospincéket, mint például Douro-ban, mégis az összes borászat a legfejlettebb technológiai megoldásokkal készíti a borát.
Quinta da Tôr – Borkóstolás Algarve-ban
Idén októberben sikerült az egyik borászatnál látogatást tennem. Sarah, a túravezetőm, kiváló angol nyelvtudással kalauzolt végig a borászaton, részletesen bemutatva a szőlő útját a fürtöktől egészen a hordókig. Majd a túra végén még 4 különleges bort is kóstolhattam.
A Quinta da Tôr borászat Loulé kerületben, egy Tôr nevű festői falu szélén található, a maga egyszerűségében és természetességében. A terület a 16. századtól egészen 2011-ig egy család tulajdonába tartozott, amikor is az új tulajdonos megalapította és felépítette rajta a jelenleg is üzemelő borászatot. És alig egy éve, hogy megnyitották kapuikat a látogatók előtt is.
A Quinta mindössze 47 hektáron terül el, ahol hétféle szőlőfajtát termesztenek: touriga nacional, syrah, carbernet sauvignon, aragonez, siria, arinto és chardonnay.
A szőlőt kézzel szüretelik, majd az üzemben található bogyózó gépbe kerül, melyben a szőlőszemek megroppannak és kiszabadul az igen fontos szőlőlé.
Ezután a szőlő mustját a bogyóhéjakkal együtt átszivattyúzzák a nyitott erjesztő tartályba. Ezt rendszeresen csömöszölik, vagyis alámerítik, a levegőben lévő élesztőgombák pedig lassan beindítják az alkoholos erjedést. Létrejön az úgynevezett törkölyalap.
Majd ezt a törkölyalapot helyezik át a rozsdamentes acéltartályokba érlelni.
A Reserva, valamint a díjnyertes Algibre elnevezésű boraik amerikai, illetve francia tölgyfahordókban érlelődnek 16-17 hónapig.
Évente mintegy 100.000 palack bort készítenek. Első borukkal 2013-ban jöttek ki, majd a következő évben megszületett az azóta is legsikeresebb és legkeresettebb boruk, a Quinta da Tôr – Syrah. A 17%-os alkoholtartalmú bort másfél hónap alatt elkapkodták a borkedvelők.
2017-ben pedig az Algarve borok versenyén ezüstérmet nyertek a 2014-es évjáratú Quinta da Tôr – Algibre elnevezésű borukkal.
Kóstolt borok:
Quinta da Tôr – White
Szőlőfajták: Arinto és Siria
Alkoholtartalom: 12%
Évjárat: 2017
Sárgás szín, zöldes árnyalattal. Őszibarackos, körtés aroma, friss utóérzettel a szájban. Alacsony cukortartalom, erősebb savasság, a régióban szokatlanul esősebb nyár miatt.
Quinta da Tôr – Rosé
Szőlőfajták: Touriga Nacional, Syrah, Aragonez
Alkoholtartalom: 12,5%
Évjárat: 2015
Lazacos színű bor. Intenzív aromák mentával és egressel, gyümölcsös utóízzel, enyhén csokoládés jegyekkel. Kiegyensúlyozott frissesség jellemzi.
Quinta da Tôr – Syrah
Szőlőfajta: Syrah
Alkoholtartalom: 17%
Évjárat: 2016
A borászat zászlós bora. A nagy melegben tovább hagyják érni a szőlőt a fürtökön, így a gyümölcs vizet veszít és nő a cukortartalma, amitől magasabb lesz az alkoholtartalom. Intenzív rubin színű bor, aromájában piros bogyós gyümölcsökkel és fűszeres, borsos jegyekkel. Testes bor, erős karakterrel.
Quinta da Tôr – Reserva
Szőlőfajták: Syrah, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon
Alkoholtartalom: 14,5%
Évjárat: 2015
Sötét rubin vörös szín, intenzív aromák erdei gyümölcsökkel és fűszerekkel. Hordóban érlelt, kellemes, bársonyos textúrájú bor.
Algarve a borkészítés területén (is) megállíthatatlanul tör előre, új borászatok alakulnak. Egy olyan borrégiót és borászatot ismerhettem meg, melyet érdemes meglátogatni.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

Küldetésük a magyar bor (X)

Generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal érkezik a 13. Borkonferencia

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!