A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Százból tíz: otthonra talált a legdrágább magyar bor

Szepsy 100

2016-12-06 | Vinoport


Százból tíz: otthonra talált a legdrágább magyar bor

Megvan, itt van! Hosszas izgatott várakozás után a többek között a Wineloverst és a Borkollégiumot is jegyző Trinety Media Kft. is átvehette az utóbbi évtized leghíresebb magyar borát, a különösen nagy értéket képviselő Szepsy 100 néhány palackját. Ez Önnek is jó hír, hiszen hamarosan Ön is megkóstolhatja!


 

A május 1-jei előjegyzés alapján ezen a hétvégén a többek között a Wineloverst és a Borkollégiumot is jegyző Trinety Media Kft. is átvehette az utóbbi évtized leghíresebb magyar borát. A 100 darab magnumpalackos Szepsy 100 Mádon került boldog tulajdonosai kezébe. A palackok többségét magánemberek és gyűjtök, a többit kereskedők vásárolták meg mindannyiuknak idősebb és ifjabb Szepsy István személyesen nyújtotta át a zsákmányt. A százból tíz tételre a Winelovers-Borkollégium csapott le, a cégnél az alábbi sorszámú palackok találtak otthonra: 11, 12, 13, 14, 15, 17, 22, 76, 79, 99. 

 

A 15-ös palack optimális tárolásáról jelenleg a Miele gondoskodik – azonban nem kell rá túl sokáig vigyáznia, hiszen a Borkollégium karácsonyi mesterkurzusán, december 20-án dr. Mészáros Gabriella, valamint idősebb és ifjabb Szepsy István együtt bontják fel és mutatják be a tételt.

 

Százból tíz: otthonra talált a legdrágább magyar bor

 

Amit a Szepsy 100-ról tudni kell

A Szepsy 100-ról a Mádi Furmint Februáron beszélt előszőr idősebb és ifjabb Szepsy István. Ahogy mondták, az Úrágya dűlő sarokkőnek számít a Szepsy Pince, a család, de elsősorban idősebb és ifjabb Szepsy István életében. Innen származik a legendás Cuvée '99, innen indult el a furmint klónszelekció, ennek a lábánál nőtt fel István és lakik most is. 2003-ban innen készült el az első dűlőszelektált száraz furmint. A hely szerintük erőtér, ennek fontosságát pedig az idősebb és az ifjabb borász egy közös bor elkészítésével ünnepelte. Ez a Szepsy 100 nevű száraz furmint.

 

A Szepsy 100 az Úrágya válogatott fürtjeiből, rendkívül alacsony termésátlaggal szüretelt, egészséges, érett furmintból készült. A tételhez a Szepsy és a Szent Tamás pincészetek, vagyis apa és fia 80-80 liter bort adtak. A bort a Szent Tamás Pincészetnél házasították (ahol az ifjabb Szepsy István főborászként dolgozik), majd gondosan választott zempléni hordóban érett. A magnumpalackokba összetett, ásványos karakterű, nagy formátumú száraz furmint került, kiemelkedő érlelési potenciállal.

 

A szombati mádi átadón...

Múlt hétvégén Mádon a Szepsy 100 alapját adó két bort – tehát az idősebb és az ifjabb Szepsy István borát – külön-külön is meg lehetett kóstolni. Szintén kínálták a híres 2003-as Úrágya Furmintot, erről a Szent Tamás Pincészet képviseletében Nagy Tamás ezt mondta: "elképesztően összetett, benne a palackos érlelés jegyei tökéletes harmóniában állnak a sokrétű savszerkezettel". Hozzátette: "mindig tudtuk, hogy furmintból hosszan eltartható borok készíthetők, ugyanakkor magas minőségű száraz bor-referencia a 2000-es évek előtt nem állt rendelkezésre. Szombaton láthattuk, hogy a 2003-as Úrágya válogatás még életpályája felfelé ívelő szakaszán jár." És hasonlóan hosszú élet vár a Szepsy 100 magnumpalackjaira is.

 

A Szepsy 100 célja, hogy felhívja a figyelmet a dűlőre. Az Úrágya másodosztályú besorolást kapott az ezerötszázas évektől kezdődően, mert a gerincén elhelyezkedő szőlőben nem terem annyi aszú. De olyan energiakisugárzása van ennek a területnek, amellyel foglalkozni kell" – mondta májusban Szepsy István a Borászportálnak.

 

 

Százból tíz: otthonra talált a legdrágább magyar bor

 

A Szepsy 100 mérföldkövet jelent a borvidéken belüli márkaépítésben, a hosszú távú stratégia része. Része a minőségi koncepciónak, az egyes dűlőket középpontba állító, száraz furmintokra építő stratégiának, és része a célul kitűzött árazáspolitikának. Mindössze száz sorszámozott magnumpalack készül belőle, és darabjához százezer forintos áron, kizárólag előjegyzés alapján lehetett hozzájutni. Tehát az sem véletlen, hogy jelenleg ez a legdrágább száraz bor a hazai piacról.

 

Ahogy fent írtuk, a 15-ös és a 17-es palack sorsa már el is dőlt. A Borkollégium mesterkurzusára itt lehet még jelentkezni.

 

A 17-es palack sorsát is tudni lehet: a 2017-es Tokaji Március Nagykóstolón, március 25-én egy mesterkurzuson szakértők mutatják majd be, és a hatvan szerencsés résztvevő meg is kóstolhatja a tételt. A Szepsy 100 vs. rest of the (wine)world elnevezésű előadásra előjegyzésben elkeltek a jegyek, mindössze egy nap alatt.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!