A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szepsy István megkapta azt a díjat, amit előtte korábban csak tízen

2019-11-26 | Vinoport


Szepsy István megkapta azt a díjat, amit előtte korábban csak tízen

Többek között a pezsgőkirály Pierre-Emmanuel Taittinger-val és a borospoharak etalonját készítő Georg Riedellel került egy társaságba a tokaji borászlegenda.


Címlapfotó: Matthias Jung

 

Édesapja nevében ifjabb Szepsy István vette át a november 8-i gálavacsorán Bonnban, az egykor a Német Szövetségi Köztársaság elnökeinek rezidenciájaként szolgáló Villa Hammerschmidtben a Walter Scheel Érem kitüntetést.

 

Szepsy István megkapta azt a díjat, amit előtte korábban csak tízen

 

Walter Scheel 1974 és 1979 között köztársasági elnök volt, de korábban gazdasági miniszteri, külügyminiszteri és alkancellári pozíciót is betöltött, és vezette a Német Szabaddemokrata Pártot is. Kiemelkedő politikai pályafutása mellett a német gasztronómia felemelkedésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Személyes rajongása a magas minőségű ételek és borok iránt a politikai pályafutását is meghatározta: támogatta az új német konyha élharcosait, a feltörekvő borászoknak platformot biztosított, külügyminiszterként és később államfőként pedig  külföldi vendégei felé a vidám, életörömtől duzzadó német ember képét közvetítette.

 

Lepje meg magát és szeretteit karácsonyra a tokaji borászlegenda exkluzív magnumpalackos borválogatásával, amiből mindössze 18 készült.

 

A róla elnevezett díjjal a kuratórium 2014 óta minden évben két olyan ember munkáját ismeri el, „akik az európai gasztronómiai kultúra kiemelkedő ápolásával, és így a közös örökségünk gazdagításával kiérdemelték a kitüntetést” – olvasható Dr. Christoph Wirtznek, a kuratórium elnökének Szepsy Istvánhoz írt levelében. Walter Scheel éppen 100 éve született, ebből az alkalomból idén 3 ember kapta meg a díjat, köztük a tokaji borász. „Azt a rendkívüli hozzájárulását szeretnénk méltatni, amivel a tokaji borok fejlődését és nemzetközi ismertségét segíti – az innovációs képességét, a mérceként szolgáló minőségfelfogását, röviden: az Ön meghatározó szerepét a világ egyik legjelentősebb borvidékének újraélesztésében” – olvasható a levélben.

 

Szepsy István megkapta azt a díjat, amit előtte korábban csak tízen

Fotó: Matthias Jung

 

Mint ifjabb Szepsy István elmondta, édesapja „boldog egyúttal meglepett is volt, amikor kézhez vette az értesítést, mert a mai napig nem tudja, hogyan esett ő rá a választás, még azt sem, kinek a javaslatára terjesztették fel”.

 

A tokaji borász mellett idén az osztrák Josef Zotter csokoládékészítő és a 110 éve szállodát üzemeltető svájci Dietrich-Kienberger család kapta meg Walter Scheel Érem kitűntetést.

 

A korábbi díjazottak: az elzászi Haeberlin (Illhaeusern) gasztronómiai-dinasztia; az olasz csúcsborász Angelo Gaja; a brit borkritikus Hugh Johnson; a sajtszakértő Bernard Antony; a 11. generációs pohárkészítő Georg J. Riedel; a champagne-i Pierre-Emmanuel Taittinger; az „évszázd szakácsa”, Eckart Witzigmann; a spanyol sonkamester, José Gomez; a grappa-úttörő Giannola Nonino; a világhírű osztrigatenyésztő Gillardeau család.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!