A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újabb műalkotás kerül a Tokaji Borvidéki Emlékparkba

Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész domborművet készített

2020-07-01 | Vinoport


Újabb műalkotás kerül a Tokaji Borvidéki Emlékparkba

Tokajba érkezett a Tokaji Borvidéki Emlékpark következő alkotása, Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész domborműve Bél Mátyásról.


A Tokaj Alapítványt Demeter Zoltán borász azzal a céllal hozta létre, hogy segítse annak megteremtődését, hogy az itt élő, alkotni vágyó emberek felismerjék és megértsék környezetük múltból küldött üzenetét.

 

 

A törekvés egyik kiemelkedő programja a tokaji zsinagóga tövében a Tokaji Borvidéki Emlékpark, ahol  az alapítvány rendszeresen felavat egy-egy szobrot, ami alkalmat teremt az utókornak a tiszteletadásra elődei felé.

 

Június végén megérkezett a következő alkotás, Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész domborműve Bél Mátyásról. "Nem tudtam én róla sokat. Most se eleget. Azt tudom, hogy nemcsak megjelölte, hol terem a jó bor, hanem ő, mint író is jeleskedett. A portréhoz az kell, hogy tiszteletreméltó ember volt, nagyobb hatású, mint amennyi idő élt" - mondja Melocco Miklós a domborműhöz készített portréfilmben, ami hamarosan elérhető lesz. "Remélem, tetszeni fog a kortársaknak Tokajban. A tokaji bor már visszanyerte rangját, jó lenne, ha a városka is erre az útra lépne" - tette hozzá.

 

Bél Mátyás (szlovákul Matej Bel, latinosan: Matthias Belius) Ocsova, 1684. március 24. – Pozsony, 1749. augusztus 29.) magyar–szlovák származású evangélikus lelkész, történelem- és földrajztudós, író, a 18. századi magyar tudomány kiemelkedő alakja, a korra jellemző polihisztor iskolának egyik legkiemelkedőbb képviselője. 1730-ban „Magyarország népének élete 1730 táján” című művében elsőként osztályozza a tokaji dűlőket. (Forrás: Wikipédia)

 

Melocco Miklós Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrászművész, érdemes művész. Ismertebb köztéri alkotásai: az 1956-os forradalom emlékműve (mészkő, 1997, Szeged, Rerrich Béla tér), Ady halotti maszkja (1970, Pécs), Antall József síremléke (kő, 1999, Budapest, Kerepesi temető).


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!